MobilePartner - brak kilku opcji ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mrbartecki
Stały użytkownik forum

MobilePartner - brak kilku opcji ?

Post autor: mrbartecki »

Witam. Wgrałem po zakupie do E176 dashboard o numerku:UTPS11.300.05.00.03_MAC11.202.08.00.03

W poprzednim sofcie miałem opcję importu i exportu profili połączeń a tu nic.
Podmieniłem też plik PluginsConfig.xml ale doszła mi praktycznie tylko opcja QuickLink...kompletnie nie wiem do czego z resztą...

Mam rozumieć, że to wszystkie "extra opcje" w Mobile Partnerze?
Czytałem, że mają się pojawić jakieś opcje głosowe, dodatkowa diagnostyka...

Używam TNI ale w porównaniu do Web'n'walk jaki byl w oryginale to golutki ten partner :)

Pozdrawiam :cwaniak:
B525s-23a, RBM5
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: MobilePartner - brak kilku opcji ?

Post autor: kszaq »

mrbartecki, po dopisaniu do pliku PluginsConfig.xml w odpowiednim miejscu następujących linijek:

Kod: Zaznacz cały

<device name="E176">
            <plugin>
				<add name="CallPlugin" clsid="8FC7A17B-EA76-4e6e-872D-9AAC222C8B03"/>
				<add name="CallUIPlugin" clsid="58A0343A-93DB-4ea2-92B4-C51589629381"/>
				<add name="CallLogUIPlugin" clsid="1FCAC0FF-9E87-450f-8258-1155D7696571"/>
			</plugin>      
        </device>
Powinna Ci się pojawić opcja wykonywania połączeń głosowych.

Mówiąc o dodatkowej diagnostyce zapewne sugerowałeś się moim postem, w którym podsunąłem ten Dashboard - jest jej faktycznie więcej, ale w porównaniu z poprzednimi wersjami Mobile Partnera. Sprawdź sam: Tools -> Diagnostics.

Jeśli Web'n'walk nie jest oparty na Mobile Partnerze, to może mieć więcej opcji od Partnera, jak zresztą ma to miejsce w przypadku TopNetInfo.
mrbartecki
Stały użytkownik forum

Post autor: mrbartecki »

Dzięki za info. Dopisze i zobaczę co to da z ciekawości. Mam rozumieć że można dzwonić wtedy z kompa jak ze skype tyle, że zamiast komórki mikrofon i głośniki no i impulsy z karty :cfaniak: Wykonywałem jakąś komendę AT i z tego co wiem modem obsługuje voice i kilka standardów kompresji. :?

Jeszcze jedno. W tym mobile partnerze co napisałem "fabrycznie" nie ma exportu/importu profili czy można to jakoś aktywować?

Sprawdziłem i faktycznie doszło voice call ale z Play nie działa bo nie może :cfaniak:
B525s-23a, RBM5
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

mrbartecki pisze:Mam rozumieć że można dzwonić wtedy z kompa jak ze skype tyle, że zamiast komórki mikrofon i głośniki no i impulsy z karty :cfaniak:
Zgadza się.
mrbartecki pisze:Jeszcze jedno. W tym mobile partnerze co napisałem "fabrycznie" nie ma exportu/importu profili czy można to jakoś aktywować?
Najwidoczniej nie ma. Możesz jedynie ustawić sobie kilka różnych profili, które są dostępne (z tego co wiem) dla każdego modemu, który podłączysz.
ODPOWIEDZ