Witam,mam dość dziwne pytanie...mieszkam na wsi(ale nie na takiej gdzie są pola,krowy itp) i na taką wieś lepiej wybrać modem USB czy Router ? wiem że pytanie jest zbyt prostackie i porąbane no ale musze wiedzieć
Pzdr
W zasadzie sam musisz sobie odpowiedzieć czy podłączysz tylko jeden komputer - bo takie tylko możliwości daje Ci modem, czy kilka i stworzysz sobie sieć bo to z kolei oferuje router. Zaleta routera także jest to że możesz go postawić w dowolnym miejscu - np. w takim w którym zasięg będzie lepszy, ew. jeśli ma wyjście na antenę to dzięki niej i korzystnej lokalizacji routera w domu poprawisz sobie zasięg. No i pamiętaj że poza kilkoma przypadkami routerów z wbudowanym modemem /dość drogich/ taki router potrzebuje modemu do połączeń z siecią.
Dzięki za pomoc Właśnie ja chyba sobie wybiorę modem USB z wejsciem na antene..bo jak chodziłem z telefonem po calym domu to łapało tylko EDGE to nawet router nic nieda jak będę z nim latał po pokoju..
Jarek7 pisze:bo jak chodziłem z telefonem po calym domu to łapało tylko EDGE
To raczej router nie pomoże bo telefony mają z reguły większą czułość.
Jarek7 pisze:nawet router nic nieda jak będę z nim latał po pokoju..
Jak modem na USB będziesz kupował (zależy jaki jeszcze) to możesz dokupić router z wejściem USB dla modemów właśnie. Taki Edimax 3G-6200n to koszt jakichś 190zł.
dzięki ja.michal a telefon mam Nokia N73... przed chwilą wyszłem na dwor jeszcze raz z telefonem i 10m od domu mialem full zasięg więc kupie modem usb z wejsciem na antene i bedzie git....a mam jeszcze jedno pytanko jak mialem 5kresek zasięgu EDGE to czemu nie załapało 3g ;>
Ostatnio zmieniony 2009-11-09, 10:40 przez Jarek7, łącznie zmieniany 1 raz.