Prosze o polecenie najlepszego internetu bezprzewodowego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prosze o polecenie najlepszego internetu bezprzewodowego
Prosze o pomoc w wyborze najlepszego dla mnie internetu bezprzewodowego do laptopa.
Najbardziej zalezy mi na mozliwosci korzystania z niego w roznych punktach duzych miast, zwlaszcza Poznania (przede wszystkim), Warszawy i Katowic oraz braku limitow/ jak najmniejszych limitach (jestem grafikiem i musze przesylac znaczne ilosci bardzo duzych plikow).
Cena - do 100 zl/miesiac.
Z gory dziekuje!
Najbardziej zalezy mi na mozliwosci korzystania z niego w roznych punktach duzych miast, zwlaszcza Poznania (przede wszystkim), Warszawy i Katowic oraz braku limitow/ jak najmniejszych limitach (jestem grafikiem i musze przesylac znaczne ilosci bardzo duzych plikow).
Cena - do 100 zl/miesiac.
Z gory dziekuje!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Prosze o polecenie najlepszego internetu bezprzewodowego
Polecam kupic prepaidy wszystkich operatorow i przetestowac, ktora siec bedzie dzialala najlepiej, ale osobiscie polecam Multimo(dziala na infrastrukturze Orange, 7GB za 49zl przy umowie dwuletniej).Mozna sprobowac rowniez z Playem(duze limity ale nie wiem jak z jakoscia bedzie), Blueconnectem(Era) czy iPlusem(Plus) z tym ze Ci dwaj ostatni operatorzy daja mniejsze limity transferu(w tym przedziale cenowym):/ Chyba ze chwalony iPlus w duzych miastach za 110zl 16GB transferu.
[ Dodano: 2009-11-09, 12:36 ]
Wie ktos moze(nie przegladam dokladnie forum) jak z jest z tym Multimo, mozna korzystac z cdma?
[ Dodano: 2009-11-09, 12:36 ]
Wie ktos moze(nie przegladam dokladnie forum) jak z jest z tym Multimo, mozna korzystac z cdma?
-
Bluconnect odpada, wlasnie z niego korzystam, jest tragiczny. Znika zasieg na obrzezach Poznania, po 4 dniach zostal przekroczony limit i strony laduja mi sie od 5 do 20 minut.
Czym rozni sie Multimo od Orange? 7GB to chyba nieduzo ;-(
Gdzie w Poznaniu mozna sie osobiscie dowiedziec czegos o Multimo?
Czym rozni sie Multimo od Orange? 7GB to chyba nieduzo ;-(
Gdzie w Poznaniu mozna sie osobiscie dowiedziec czegos o Multimo?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tu zdecydowanie Orange/Multimo.Anariela pisze:Katowic
-
- Guru bezprzewodowy
Tak, działa z CDMA.adixm pisze:Wie ktos moze(nie przegladam dokladnie forum) jak z jest z tym Multimo, mozna korzystac z cdma?
Jest potwierdzone.
Orange/Multimo, Plus\Era mają kłopoty z siecią w Poznaniu.Anariela pisze:Poznania (przede wszystkim)
Nie wiem jak jest z Play'em.
Jaki masz teraz blueconnect?Anariela pisze:7GB to chyba nieduzo ;-(
-
- Mistrz bezprzewodowy
Multimo bedzie dzialac praktycznie tak jak Orange, poniewaz korzystaja z infrastruktury Orange, a co do ceny jest wrecz wysmienita w porownaniu do konkurencji (internet mobilny), poza tym chce zauwazyc ze internet mobilny nie sluzy do sciagania/wysylania duzych plikow gdyz od tego jest internet stacjonarny po kablu, za wiekszy limit niz 7GB na pewno zaplacisz powyzej 100zl(no chyba ze ten Play ktory jednak czesto zrywa polaczenie)
-
To dziwne. Duze sieci komorkowe maja problem z zasiegiem w... Poznaniu???
"internet mobilny nie sluzy do sciagania/wysylania duzych plikow gdyz od tego jest internet stacjonarny po kablu" - co ma zatem zrobic osoba, ktora MUSI przesylac duze pliki i jednoczesnie MUSI sie przemieszczac??? ;-(
Jaki masz teraz blueconnect? - nie mam pojecia ;-) nie swoj, nie wiem jak wobec tego sprawdzic jaki rodzaj umowy go obejmuje. Jedno jest pewne, kazda strona otwiera sie minimum 5 min ;-(
Rozumiem, ze nie ma Internetu bez kabli bez limitu?
A co z satelitanym? To to samo, co radiowy?
"internet mobilny nie sluzy do sciagania/wysylania duzych plikow gdyz od tego jest internet stacjonarny po kablu" - co ma zatem zrobic osoba, ktora MUSI przesylac duze pliki i jednoczesnie MUSI sie przemieszczac??? ;-(
Jaki masz teraz blueconnect? - nie mam pojecia ;-) nie swoj, nie wiem jak wobec tego sprawdzic jaki rodzaj umowy go obejmuje. Jedno jest pewne, kazda strona otwiera sie minimum 5 min ;-(
Rozumiem, ze nie ma Internetu bez kabli bez limitu?
A co z satelitanym? To to samo, co radiowy?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie ma.Anariela pisze:Rozumiem, ze nie ma Internetu bez kabli bez limitu?
Mobilny satelitarny to drogo i baaardzo powoli.Anariela pisze:A co z satelitanym? To to samo, co radiowy?
Także pozostaje coś z oferty 4 wiodących operatorów (i usług na ich infrastrukturach).
-
- Guru bezprzewodowy
Nie chodzi o zasięg, ale pojemność itp.Anariela pisze:Duze sieci komorkowe maja problem z zasiegiem w... Poznaniu?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jesli masz zamiar faktycznie wysylac/pobierac duze pliki to Play na pewno tez odpada, gdyz z tego co pisza tutaj na forum to Play czesto zrywa polaczenie - pozostaje Ci wiec na dobra sprawe Multimo(Orange) albo iPlus za 110zl (Blueconnecta sama odrzucilas):Anariela pisze:internet mobilny nie sluzy do sciagania/wysylania duzych plikow gdyz od tego jest internet stacjonarny po kablu" - co ma zatem zrobic osoba, ktora MUSI przesylac duze pliki i jednoczesnie MUSI sie przemieszczac??? ;-(
- Multimo 49zl za 7GB(co i tak jest ogromnym limitem jak na internet mobilny)
-iPlus 110zl za 16GB
A wiesz mniej wiecej ile limitu by Ci moglo wystarczyc?
-
Dziekuje.
Niestety nie wiem, do tej pory mialam Internet kablowy i uzywalam go calymi godzinami.
Projekt ktory wysylalam ostatnio mial 800 kb (nie mb)
Niestety nie wiem, do tej pory mialam Internet kablowy i uzywalam go calymi godzinami.
Projekt ktory wysylalam ostatnio mial 800 kb (nie mb)
-
- Mistrz bezprzewodowy
@Anariela,
A moze ktorys z operatorow oferuje w pakiecie razem z bezprzewodowym internet WiFi za darmo tam gdzie maja hotspoty? Kiedys cos takiego bylo pamietam.
Wowczas w wiekszych miastach bylabys w stanie znalezc hotspot a on moze nawet nie wliczalby sie do limitu Twoich danych.
Niech inni wypowiedza sie na ten temat, o ja juz dawno z tych opcji nie korzystam oprocz wakacji.
A moze ktorys z operatorow oferuje w pakiecie razem z bezprzewodowym internet WiFi za darmo tam gdzie maja hotspoty? Kiedys cos takiego bylo pamietam.
Wowczas w wiekszych miastach bylabys w stanie znalezc hotspot a on moze nawet nie wliczalby sie do limitu Twoich danych.
Niech inni wypowiedza sie na ten temat, o ja juz dawno z tych opcji nie korzystam oprocz wakacji.
Back to the Future 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Era ma taka opcję - darmowe hot spoty w galeriach w których mają swój salon i dość często na mc donaldach. Tylko jednego nie wiem czy korzystanie z takich hot spotów nie zmniejsza limitu danych jaki mamy w umowie. A gdzieś słyszałem że pojawia się taki wpis z ilością danych wykorzystanych w hotspocie na koncie w iBOA które są odejmowane od limitu, ale głowy nie dam.
-
- Stały użytkownik forum
Era jako jedyna ma hotspoty ale głównie tam gdzie jadasz fastfoody
zależy czy koleżanka lubi....limitu nie zmniejszają jakby co.

B525s-23a, RBM5
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Trochę hotspotów też ma Orange,ale ich jakość to tragedia...mrbartecki pisze:Era jako jedyna ma hotspoty ale głównie tam gdzie jadasz fastfoody
A Era ma istotnie najwięcej punktów dostępowych w Makach,z tym,że tam z nich można korzystać za darmo nie mając BC.
[ Dodano: 2009-11-10, 12:09 ]
No to na 7 GB limcie wyślesz z 9000 (dziewięć tysięcy) takich projektów.Anariela pisze:Projekt ktory wysylalam ostatnio mial 800 kb (nie mb)
Chyba wystarczy na miesiąc ?

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No tak ale koleżanka nie przyznała się jak bardzo nk,YT itp lubi, a chyba lubi bo:Patryk pisze:No to na 7 GB limcie wyślesz z 9000 (dziewięć tysięcy) takich projektów.
Chyba wystarczy na miesiąc ?
Nawet przy najmniejszym pakiecie to 125MB na dzień.Anariela pisze: po 4 dniach zostal przekroczony limit
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
To ze ma niewiele moze nie byc istotne, jesli sie okaze, ze sa one akurat w mijscach gdzie @Anariela bywa.Patryk pisze:Trochę hotspotów też ma Orange,ale ich jakość to tragedia.
Nalezaloby po prostu pochodzic z laptopem po miejscach gdzie sie najczesciej bywa i sprawdzic czy w poblizu sa hotspoty i jesli tak oto czyje.
Back to the Future 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niestety nie wszędzie.Patryk pisze:z tym,że tam z nich można korzystać za darmo nie mając BC.
Łącze w HS Ery to zazwyczaj 1-2Mb/s download. Uploadu nie pamiętam.
Co do Orange to do Neo20 jest darmowo HS w Orange.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Z tego co patrze to do kazdej opcji powyzej 1Mb/s dokladaja darmowo HS Orange, w sumie dobra strategia bo jesli sie nie ma lepszej ceny to trzeba cos dolozyc. A wiecie kiedy marka neostrada ma zniknac i ma zostac tylko Orange Freedom?ja.michal pisze:Co do Orange to do Neo20 jest darmowo HS w Orange.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Faktycznie. Zmienili.adixm pisze:Z tego co patrze to do kazdej opcji powyzej 1Mb/s dokladaja darmowo HS Orange, w sumie dobra strategia bo jesli sie nie ma lepszej ceny to trzeba cos dolozyc.

To jak ja mam Neo6 to i HS przysługuje chyba.

Trzeba Orange i TP pytać.adixm pisze:A wiecie kiedy marka neostrada ma zniknac i ma zostac tylko Orange Freedom?

![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Najgorsze chyba te YT.W duzych miastach jest tez sporo darmowych hotspotow, wiec moze na tym sie oprzec?Multimo/iPlus+hotspoty i powinna spokojnie dac rade z limitem:)krystianb pisze: No tak ale koleżanka nie przyznała się jak bardzo nk,YT itp lubi, a chyba lubi.
-
Oj, kolezanka niestety You Tube lubi, lubi tez co nieco wysylac znajomym, korzysta z chomika etc. , a poza tym z hotspotami bedzie ciezko, bo niestety dosc stara juz jest
studia ma za soba, i jak nie siedzi w pracy/ u klientow, ceni sobie domowe zacisze 
Ale juz wreszcie cos wiem
A punkt Multimo najprawdopodobniej mam w Galerii Pestka na Solidarnosci, zas pewny Hot Spot na dworcu... coz, na upartego w paru bibliotekach mam darmowy Internet, ale mialam nadzieje na hm... nieco lepsze ofety operatorow.
Dziekuje Wam serdecznie.

Ale juz wreszcie cos wiem

A punkt Multimo najprawdopodobniej mam w Galerii Pestka na Solidarnosci, zas pewny Hot Spot na dworcu... coz, na upartego w paru bibliotekach mam darmowy Internet, ale mialam nadzieje na hm... nieco lepsze ofety operatorow.
Dziekuje Wam serdecznie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Login [email protected] i haslo era powinno działać wszędzie,nawet,jak nie ma naklejki na drzwiachja.michal pisze:Niestety nie wszędzie.
Testowałem i testuję w kilkudziesięciu McDrajwach w całej Polsce.
[ Dodano: 2009-11-10, 14:41 ]
1 Mbit/256 kbit.ja.michal pisze:Łącze w HS Ery to zazwyczaj 1-2Mb/s download. Uploadu nie pamiętam.
To albo BSA po kablach TP,albo nawet transport VPN po Neostradzie
[ Dodano: 2009-11-10, 14:42 ]
Tyle,że HS Orange niewiele są warte.adixm pisze:dokladaja darmowo HS Orange, w sumie dobra strategia bo jesli sie nie ma lepszej ceny to trzeba cos dolozyc.
-
- Guru bezprzewodowy
Od 2 Mbitja.michal pisze:To jak ja mam Neo6 to i HS przysługuje chyba.![]()
Kiedyś testowałem to było na DSL'u 1MbitPatryk pisze:1 Mbit/256 kbit.
Tak się nie napalajcie na te HotSpoty, czasami mogą być rożne niespodzianki.
Czasami bywam "na sępa" w różnych hotelach i zdecydowanie pewniejszy jest internet komórkowy niż HS.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anariela, jest telefon w Plusie?
-
Przejrzalam strone z wyszukiwarka hotspotow w Poznaniu - w mojej czesci miasta nie ma zadnego bezplatnego, jedyny platny znajduje sie w M1.
W Macdonaldach wszystkie sa platne.
hot.spots.pl
[ Dodano: 2009-11-10, 15:18 ]
Mam telefon w Plusie, ale na karte, abonamentow kiedy moge unikam
W Macdonaldach wszystkie sa platne.
hot.spots.pl
[ Dodano: 2009-11-10, 15:18 ]
Mam telefon w Plusie, ale na karte, abonamentow kiedy moge unikam

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak Ery to jak kolega Patryk napisał.Anariela pisze:W Macdonaldach wszystkie sa platne.

No to trochę szkoda. Dla abonentów przy nowej aktywacji iPlusa bez modemu przy umowie na 12 miesięcy jest zniżka 25% na cały okres umowy. Przy abonamencie iPlus160 wyjdzie 120zł z limitem 26GB.Anariela pisze:Mam telefon w Plusie, ale na karte, abonamentow kiedy moge unikam![]()
-
- Mistrz bezprzewodowy
7GB to jest malo..??ja jak mam wykorzystane 150MB na dzien to juz jest bardzo duzo i siedze na roznych forach, korzystam z n-k, wchodze na wszystkie wieksze polskie portal - fakt nie korzystam z YT i radia internetowego jak tego mozna sobie odmowic to spokojnie limit wystarczy:)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anariela, dobre nowiny w Orange. 
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=226973#226973
Za 120zł jest 20GB, a za 150zł jest 35GB.
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... ectedTab=0

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=226973#226973
Za 120zł jest 20GB, a za 150zł jest 35GB.
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... ectedTab=0
-
- ### BAN ###
Czy jak ja mam neta w erze ( 4GB za 69zł) to mi przysługuje bezpłatny dostęp do HS ?