Resetujące się połączenie internetowe.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bluematt
Początkujący użytkownik forum

Resetujące się połączenie internetowe.

Post autor: Bluematt »

Posiadam Laptopa Toshiba Satelite L300D-245 do portu USB wpięta jest karta sieciowa Technic Lan do karty kabel który łączy kartę z anteną zewnętrzną. Korzystam z usług okolicznego dostawcy internetu. Do tej pory wszystko było ok jednak od niedawna bez powodu co kilka minut połączenie jest zrywane. Po kilku sekundach nawiązywane od nowa i tak bez przerwy bardzo przeszkadza mi to w pracy. Odznaczyłem w managerze urządzeń by system nie wyłączał karty w celu oszczędzania energii. Ściągnąłem i zainstalowałem najnowsze sterowniki. Przeskanowałem system antywirusem. Próbowałem z wyłączoną zaporą Windows oraz z wyłączonym firewall'em. Nie mam pojęcia w czym tkwi problem. Proszę o pomoc.
(OS: Windows Vista Ultimate)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Resetujące się połączenie internetowe.

Post autor: Jo_gurt »

Bluematt, ciężko powiedzieć, bo problem może równie dobrze leżeć po stronie ISP. Masz możliwość np. przetestować inny sprzęt lub pogadać z innymi użytkownikami?
Bluematt

Rozmawiałem przed chwilą z sąsiadem który korzysta z usług tego samego dostawcy. On nie ma żadnych problemów z połączenie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

W takim razie może jesteś w stanie od niego pożyczyć sprzęt?
Bluematt

Niestety nie, on korzysta z komputera stacjonarnego (kartę ma zainstalowaną wewnątrz komputera) Moja karta podłączana jest przez port USB. Więc takie rozwiązanie jest raczej niemożliwe. Anteny zewnętrzne posiadamy takie same, karty sieciowe niestety już nie.
mrbartecki
Stały użytkownik forum

Post autor: mrbartecki »

Bluematt, spróbuj pobrać ten program i przeskanuj kompa. http://www.safer-networking.org/pl/mirrors/index.html Daj znać czy coś znalazł i czy coś pomogło.
B525s-23a, RBM5
Bluematt

mrbartecki pisze:Bluematt, spróbuj pobrać ten program i przeskanuj kompa. http://www.safer-networking.org/pl/mirrors/index.html Daj znać czy coś znalazł i czy coś pomogło.
Program usunął jeden drobiazg jednak to nie pomogło w rozwiązaniu mojego problemu.
mrbartecki
Stały użytkownik forum

W takim razie test innej karty a jak to nie pomoże to zgłosiłbym się do providera.
Koszt taniej sieciówki np. TP-LINK - TL-WN551G PCI 54MBPS to około 45zł więc zostawiam Ci decyzję czy pożyczyć czy kupić.

Zanim się zdecydujesz możesz jeszcze spróbować tego rozwiązania -reinstalacja TCP/IP:
np. stąd
http://www.grzegorz.net/articles/index.php?id=netfix2

lub programu który to zrobi ... http://www.spychecker.com/program/winsockxpfix.html

Pozdrawiam
B525s-23a, RBM5
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

mrbartecki pisze:W takim razie test innej karty a jak to nie pomoże to zgłosiłbym się do providera.
Najłatwiej iść z tą kartą do sąsiada. Jak u niego zadziała to wtedy będzie trzeba szukać problemu u siebie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Bluematt

mrbartecki pisze:W takim razie test innej karty a jak to nie pomoże to zgłosiłbym się do providera.
Koszt taniej sieciówki np. TP-LINK - TL-WN551G PCI 54MBPS to około 45zł więc zostawiam Ci decyzję czy pożyczyć czy kupić.

Zanim się zdecydujesz możesz jeszcze spróbować tego rozwiązania -reinstalacja TCP/IP:
np. stąd
http://www.grzegorz.net/articles/index.php?id=netfix2

lub programu który to zrobi ... http://www.spychecker.com/program/winsockxpfix.html

Pozdrawiam
Czy to zadziała także na Windows Vista ? (program jest dla XP )

Na moim komputerze stacjonarnym dzieje się to samo.
mrbartecki
Stały użytkownik forum

Sorki :cfaniak: zagapiłem się ale skoro to samo na 2 kompach to pogadaj z providerem.
Male prawdopodobieństwo, że na 2 niezależnych kompach to samo pod warunkiem, że na 2 innych kartach. Jeśli testujesz na tej samej USB to nie ma sensu. Najpierw upewnij się co do sprzętu później śmigaj do dostawcy neta :papa:
B525s-23a, RBM5
Bluematt

To jeszcze takie jedno pytanie. Problemy z resetującym połączeniem zaczęły się mniej więcej w tym samym czasie co pojawienie się w okolicy jakiejś nowej sieci. Mimo, że ta sieć jest niezabezpieczona i mam max siłę sygnału to nie mogę się z nią połączyć. Wcześniej nie było tej drugie sieci i wszystko było ok. Więc czy dwie sieci działające w okolicy mogą jakoś negatywnie wpływać na siebie nawzajem ?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Bluematt pisze:To jeszcze takie jedno pytanie. Problemy z resetującym połączeniem zaczęły się mniej więcej w tym samym czasie co pojawienie się w okolicy jakiejś nowej sieci. Mimo, że ta sieć jest niezabezpieczona i mam max siłę sygnału to nie mogę się z nią połączyć. Wcześniej nie było tej drugie sieci i wszystko było ok. Więc czy dwie sieci działające w okolicy mogą jakoś negatywnie wpływać na siebie nawzajem ?
Jesli probowales sie juz polaczyc z ta siecia i dodales ja do ulubionych, to komputer moze sie probowac z nia laczyc.

Jesli masz XP to kliknij na ikonke sieci bezprzewodowych w system tray i daj wyswietl dostepne sieci bezprz. W nowym oknie kliknij na opcje zaawansowane a potem na zakladke sieci i tam beda sieci, ktore masz dodane jako ulubione.

sprawdz tez czy nie masz ustawionego automatycznego laczenia sie z sieciami innymi niz preferowanymi, tez na tej karcie.

Jesli max viste/ Win 7 to wejdz w Netork and Sharing Center (nie pamietam jak po PL bo system mam ang) i tam masz po lewej stronie link do zarzadzania sieciami bezprz.

Wyrzuc z sieci preferowanych ta siec z ktora sie nie mozesz polaczyc.
Back to the Future ;)
Bluematt

Przepraszam, że odkopuję temat ale chciałem tylko napisać, że powodem resetowania się połączenia była trefna karta sieciowa. Dziękują wszystkim za pomoc i proszę o zamknięcie tematu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

U nas <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>. ;)
Bluematt

Niech i tak będzie :) Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ