Opisze zarys całej sytuacji i problemu.Razem z kolegą (jestesmy studentami
Wifi problem z zasiegiem ?
Moderator: Moderatorzy
-
zeetu
- Początkujący użytkownik forum
Wifi problem z zasiegiem ?
Witam
) chcemy sobie zmniejszyc koszta i podzielić sie internetem.Sytuacja wyglada tak : W mieszkaniu kolegi internet jest dzielony routerem D-link.Moje mieszkanie znajduje sie pietro wyzej.Jego siec znajduje tylko moj laptop acer , natomiast komputer stacjonarny nie jest w stanie wyszukac tej sieci ( karta wifi pod pci-e WT-2000). Kiedy kolega postawi router wyzej na polke(to niestety na dluzsza mete odpada za duzo kabli etc) moja stacjonarka wykrywa jego siec (1 kreska zasiegu) a windows wyzuca "windows is unable to connect".Teraz moje pytanie czy zakup np : http://allegro.pl/item803868217_antena_ ... _d538.html pomoze rozwiazac nasz problem?Czy musimy zaopatrzyc sie w cos innego? z góry dziekuje za pomoc.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Wifi problem z zasiegiem ?
Na pewno nie pomoże: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=223981#223981zeetu pisze:pomoze rozwiazac nasz problem?
A nawet jak by miała te 12dBi to byłby jeszcze gorszy sygnał powyżej i poniżej anteny bo miała by bardzo małe pionowe kąty promieniowania.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
zeetu
a gdyby kupic taka antene z postawka magnetyczna np TP-LINKA czy innej firmy a nie taki bubel z allegro?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Już napisałem im więcej dBi tym wiązka bardziej płaska. Może jak by antenę położyć, albo poeksperymentować z panelem, ale wtedy u Ciebie było by kiepsko z sygnałem. Najlepiej było by ethernet puścić, wifi nie nadaję się zbytnio do przebijania stropów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
zeetu
Niestety wiercenie dziur i puszczanie kabli nie wchodzi w gre poniewaz moj najemca nie wyrazil zgody. A jakies inne wyjscie ?
-
przemek20011
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jak jest możliwość zwiększyć moc nadawania na routerze. Zawiesić ap pod sufitem. 
-
zeetu
a moze cos takiego : PENTAGRAM HORNET WI-FI USB 7DBI ? To rzeczywiscie ma taki dobry zasieg ?
-
przemek20011
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Trudno jest na takie pytania odpowiadać ponieważ wi-fi jest strasznie wrażliwe na czynniki zewnętrzne np tłumienie ścian, położenie routera i.t.p. Najlepiej jakbyś miał możliwość pożyczenia i sprawdzenia działania.
-
zeetu
-
zeetu
Witam !
Po zakupie ww anteny zasięg prawie full.Pingi super czyli działa tak jak powinno. Wiec jak najbardziej polecam
Po zakupie ww anteny zasięg prawie full.Pingi super czyli działa tak jak powinno. Wiec jak najbardziej polecam