[OFP] Założenie Orange FreeDom Pro

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
93mateusz4
Początkujący użytkownik forum

[OFP] Założenie Orange FreeDom Pro

Post autor: 93mateusz4 »

Witam, zastanawiam się aby niedługo założyć sobię neta z orange. Myślę nad modemem z wifi. Niestety nie mam zbytniej widoczności z nadajnikiem bts ale po przeprowadzeniu kilku testów z telefonem w ręce wiem gdzie mam maxymalny zasięg i idzie złapać zasięg 3g. Nie wiem gdzie w mojej okolicy jest dokładnie nadajnik CDMA wiem że w domu mam zasięg cały czas z Wąchocka bądź z Mirca gdzie nadajnik się znajduje na ulicy Malcówki. Ale aby tam dotrzeć mam po drodze kilka domów, a do Wąchocka Wielki Las.

Miejscowość: Tychów Krzewa
Województwo: Świętokrzyskie

Nie wiem czy kierować się zasięgiem z telefonu, czy poprostu iść i wypróbować na 30dni ten internet. Czy na zwykłych antenkach mogę z działać jakieś cuda w tej sytuacji ??
Jaki ma być zasięg aby wszystko działało sprawnie i bardzo stabilnie?
Dokupenie antenki zew. ma w takim wypadku sens ? Czy przebije las ?

Proszę o wypowiedzi. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [OFP] Założenie Orange FreeDom Pro

Post autor: krystianb »

93mateusz4 pisze:testów z telefonem w ręce wiem gdzie mam maxymalny zasięg i idzie złapać zasięg 3g.
Na Twoim miejscu raczej bym w tą stronę szedł. Jednak prędkość wyższa i limity. A jak bardzo chcesz cdma to przetestuj jak będzie działać to oddaj. Weź normalną umowe na umts/gsm a router kup na alledrogo, zaczynają się pojawiać. Bo 3GB bez możliwości podniesienia to porażka jest.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Las nie jest wielką przeszkodą dla CDMA ja mam do nadajnika ok.19km i las dookoła,mam też antenę zewnętrzną na dachu-ale i bez tej anteny net działa.Najgorszy jest ten limit 3GB,nawet mocno ''trzymając się za kieszeń'' łatwo go przekroczyć - a wtedy to już jest masakra! Nie dość że nie ma tego 64kbk/s tylko to wszystko skacze-to dodatkowo jak coś pobiera się po limicie,nawet plik ok 10mb-potrafi zerwać połączenie :cry:
Jeżeli nie masz innej alternatywy, to bierz -ale najlepiej weź wpierw na próbę.
93mateusz4

ok, czyli rozumiem że BTS nie musi być w CDMA może być to inny nadajnik np GSM/HSDPA/UMTS ?? I do niego będę mógł się podłączyć tak ?? Bo sprawdzając to najbliższy nadajnik CDMA jest dość daleko (ok. 18km). Najbliższy gsm jest ok.7km, a 3G ok 12km. Mieszkam na górce gdzie nadajnik CDMA jest trochę niżej za horyzontem troszkę wyżej bym ustawił antenkę i powinno być chyba ok. Obecnie mam tylko kase na sprzęt i aktywacje CDMA, UMTS chyba nie w chodzi w rolę bo za niskie transferki lecą. Czy mogę się domagać anteny zew. od ORANGE? Za free ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

93mateusz4 pisze:ok, czyli rozumiem że BTS nie musi być w CDMA może być to inny nadajnik np GSM/HSDPA/UMTS ??
Nie jest tak jak myślisz, aby korzystać z CDMA musisz korzystać, ze stacji bazowej CDMA z innymi się nie połączysz, gdyż działają one w innej technologii i na innych częstotliwościach ;)
93mateusz4

kupię antenkę z dipola CDMA-10 ECO 400-470 MHz ale to w następnym miesiącu i zobaczymy jak będzie działać, Obecnie w tym tygodniu mam zamiar wziąść na próbę freedom pro. Więc mam się kierować w kierunku nadajnika CDMA nie zasięgu z telefonu ? Jaki powinien być zysk dBm aby wszystko bezproblemowo działało i nie rozłączało i ping był w miarę dobry. Jakie wy macie parametry ??
Rig

Post autor: Rig »

Witam 93mateusz4!
Jestem w zasięgu dwóch BTS-ów ok 7-8 km od każdego.
Moje parametry to:
Poziom sygnału EvDO -75 dBm
Poziom sygnału EvDO (Diversity) -78 dBm
Pingi od 70 do 120 ms
Pozdrawiam.
93mateusz4

No dostałem router już trzeci bo jeden był rozwalony a drugi po naprawie siadł już w salonie i teraz mam problem z prędkością.

Mam około 82dBm pingi nawet ok zero strat, a prędkość 128kbps. Co jest ?? Dzwoniłem do BOK powiedzieli mi że jak będę miał 70dBm dopiero powinno chodzić to szybciej a według instrukcji mam zasięg Znakomity.

Da się coś zmodzić aby to szybciej chodziło ??? Na początku miałem 512kbps, a po 10min siadło.
Nie mam teraz kasy na antenkę bo i tak za router po promocji zapłaciłem 260zł z aktywacją :(

Ps. w net limiter transfer chodzi od 150KB/s do ZERA, i tak w kółko.
Ostatnio zmieniony 2009-12-11, 18:15 przez 93mateusz4, łącznie zmieniany 1 raz.
Smigiel28

Post autor: Smigiel28 »

Teraz w OFP to robi się powoli norma. Ja mam 12 km do nadajnika (Radomsko) i zasięg -71dB. Średnie prędkości między 16 o 22 to 50-100 kbit. Rano i późnym wieczorem jest lepiej, ok 0,5 mbit.
Pozdr
Microsoft Cerified Professional
93mateusz4

Trochę dzisiaj mnie internet zadziwił, złapał sygnał na poziomie 76-78dBm i co transfer jaki pokazał się dziś to 618KB/s pobierania, i 127KB/s wysyłania (NetMeter). Ale w JDownloader działa tak 70-160KB/s. Czy jest możliwe aby osiągnąć to 600KB/s ??? Anteny jeszcze nie wymieniałem.

Obecny test:
Obrazek
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

93mateusz4 pisze: Czy jest możliwe aby osiągnąć to 600KB/s ???
Nie jest to możliwe bo CDMA ma ograniczenie do 3.1 Mb/s ;)

Czy przypadkiem nie mylisz jednostek?

Kb/s = kilobity na sekundę
kB/s = kilobajty na sekundę

Najwiarygodniejszą prędkość łącza sprawdzisz pobierając plik z www.noc.gts.pl
93mateusz4

KB/s - jednak NetMeter się myli jeżeli takie transfery mi pokazuje. Przed chwilą włączono mi limit :P Jak nazłość.
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

sp6huk pisze:Najwiarygodniejszą prędkość łącza sprawdzisz pobierając plik z www.noc.gts.pl
Nie jestem do końca przekonany co do www.noc.gts.pl, zamieszczone tam pliki do ściągnięcia są nieskompresowane, więc jeśli dane łącze wykorzystuje jakąś metodę kompresji przesyłanych danych, to wyniki będą zafałszowane.

Co do zasięgu, odkąd spadł śnieg siła sygnału u mnie się poprawiła, ciekawe ale wcześniej miałem -72 dBm, teraz -66 dBm, i jest to nawet odczuwalne, internet chodzi ciut szybciej. Być może suche mroźne powietrze mniej tłumi sygnał.
93mateusz4

Właśnie na dwóch łączach bezprzewodowych jakie mam w domu tzn. CDMA i 2,4Ghz jest poprawa. Jedynie modlić się aby było zimno mroźno i by mniej zlimitowali ogranicznik nie 3gb bo to jest trochę głupie. Musze pobrać jakiś ważny plik muszę pobierać z prędkością 7KB/s.
kmi49gt

Post autor: kmi49gt »

Mam pytanie
Do czego będzie się nadawał router mv 400 po skończeniu umowy z orange czy to <Cenzura> trzeba wyrzucić ?
Ps. dokad było to to na okresie próbnym, chodziło jak burza bez limitu, dwa dni po okresie próbnym "katastrofa"

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-12-17, 06:34 ]
Na Forum piszemy kulturalnie i zgodnie z zasadami pisowni!
Ostatnio zmieniony 2009-12-17, 06:34 przez kmi49gt, łącznie zmieniany 2 razy.
emeryt1954
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

kmi49gt pisze:do czego będzie się nadawał router mv 400 po skończeniu umowy z orange
Na sprzedaż ;)

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2009-12-17, 12:25 ]
Ocenzurowanie cytatu
Ostatnio zmieniony 2009-12-17, 12:25 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ