Ok, wykonam pownowny rysunek, bo troche się nie zrozumieliśmy.
Wybaczcie mi jakość rys., ale hmm, rysowanie nie jest moją pasją...
1. Punkt gdzie znajduje się skrzynka (antena)
2. Garaż, w którym często stoi samochód ciężarowy, z racji warsztatowego przeznaczenia tego miejsca jest tam (na moją wiedzę) masa metalowych rzeczy + strop na pewno także jest wzmacniany metalowymi elementami)
3. Jest tu sypialnia która z racji bliskości anteny (max 3m ) ma świetny zasięg ( internet działa tak jak należy, natomiast kawałek dalej - wychodząc z sypialni do pokoju dziennego (punkt 5) mamy już zasięg "Słaby" niski itp. Zainstalowana antena jest kwadratem o boku może 20cm (myślę że to antena panelowa). I właśnie tu doszukuję się kłopotów.
4. Tu jest mieszkanie na 1-piętrze w którym siła także jest "niska" lub nie ma go prawie wcale.
5. To jest miejsce gdzie także ma być zasięg.
Z tymi 50m troche przesadziłem. Bo tak jak mowie, wszędzie jest zasięg, ale mizerny. W grę nie wchodzi wymiana sprzętu który spełnia swoje zadanie (cerberus) ale chodzi mi tylko o polepszenie zasięgu. Skoro zasięg jest ale słaby, to myślę że wymiana anteny dużo tu pomoże - jeśli nie, proszę mi to napisać, to nie będę niepotrzebnie kupował anteny, tylko porozmawiam z inwestorem i będziemy dalej działali. Nie chcę po prostu wydać nie potrzebnie pieniędzy. Dlatego pytam raz jeszcze, czy antena dookólna (allegro ok 100zł) polepszy jakość sygnału w tym konkretnym zastowaniu ?
Zrobiłem 3 "niby" rysunki z różnych kątów (nie te pręty w oknach to nie kraty), (nie nie jestem pod wpływem)
:
[center]
[/center]