Potrzebne urządzenie dostosowane do potrzeb :)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qasq
Użytkownik forum

Potrzebne urządzenie dostosowane do potrzeb :)

Post autor: qasq »

Obrazek

W punkcie 4 potrzebuję nowego urządzenia. Pierwotnie planowałem wymienić antenę sektorową (z której skorzystał, nie wiem czemu poprzedni "informatyk" inwestora), na antenę dookólną. Całe przedsięwzięcie ma doprowadzić aby komputer w punkcie 2 miał internet na przestrzeni całego mieszkania, antena sektorowa promieniuje w sposób, że laptop co prawda widzi ją przez cienką ceglaną ścianę, ale połączenie jest niestabilne. Myślałem więc o prostym urządzeniu (aha, wymiana anteny nie wchodzi w grę :/) które kopiowałoby/wzmacniałoby sygnał anteny z dołu. Bo o ile na parterze, w biurze jest zasięg bo antena jest zaraz przy pudynku, 50cm nad ziemią, wychodzi z takiej kratownicy przykrywającej podziemną okiennicę, to już na pierwszym piętrzem siła sygnału jest w porywach Niska. W domu korzystam z routera Edimaxa o którym nie raz tu na forum pisałem. Wiem że on ma możliwość pracy w trybie Mostu i Universal Repeater'a. Wydaje mi się że właśnie takiego urządzenia mi potrzeba. Ono może stać nawet przy oknie, które znajduje się na rysunku w punkcie 2 (tam stoi laptop, bo tylko tam jest zasieg sieci). Urządzenie ma rozsiewać sieć w całym mieszkaniu, i jak mniemam także na poddaszu. Natomiast teraz jest to niemożliwe. Mój budżet opiewa w 150zł, +50zł jeśli ta dopłata niesie ze sobą sensowne dodatki. Któż pomoże :) ?
qasq
Użytkownik forum

Re: Potrzebne urządzenie dostosowane do potrzeb :)

Problem się rozwiązał. Poprzez przestawienie anteny. Jednak teraz posesja została wzbogacona o skrzynkę na router i inne potrzebne kable, która znajduje się pomiędzy domem a liczbą 5 na rysunku poglądowym. Z routera ma wychodzić kabel i antena. Ta antena, panelowa która jest wykorzystywana nie promieniuje na tyle dobrze by w jednym i drugim domu był dobry sygnał. W miejscu laptopa Asus sygnał jest "Słaby" ale internet działa. Natomiast w "Biurze" oraz w całym domu który stoi jeszcze bardziej na lewo od "Biura" zasięgu praktycznie nie ma. Chcę teraz wymienić antenę na inną, ale nie bardzo wiem jaką kupić. Dysponuję kwotą 120zł (włącznie z przesyłką) czy ktoś może mi doradzić jaka antena spełni tu swoje zadanie (nie chciałbym potem jej wymieniać, potrzebuje takiej która da mocny i stabilny sygnał w promieniu conajmniej 50m), przy założeniu że w podrodze jest troche żelastwa i 2-3ściany budynku. Doradźcie :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

qasq pisze:przy założeniu że w podrodze jest troche żelastwa i 2-3ściany budynku.
Nie ma takiej anteny, a wyprowadzanie anteny od cerberusa (marny router) po przeciwnej stronie domu niż potrzeba też jest bez sensu. Antena powinna być z krótkim kablem po stronie cyfry 5 jeżeli na tę stronę budynku trzeba polepszyć zasięg. Co się da to kablem połączyć nawet kosztem kopania trawnika.
Nie pomagam na PW!
qasq
Użytkownik forum

Ok, wykonam pownowny rysunek, bo troche się nie zrozumieliśmy.

Wybaczcie mi jakość rys., ale hmm, rysowanie nie jest moją pasją...

1. Punkt gdzie znajduje się skrzynka (antena)
2. Garaż, w którym często stoi samochód ciężarowy, z racji warsztatowego przeznaczenia tego miejsca jest tam (na moją wiedzę) masa metalowych rzeczy + strop na pewno także jest wzmacniany metalowymi elementami)
3. Jest tu sypialnia która z racji bliskości anteny (max 3m ) ma świetny zasięg ( internet działa tak jak należy, natomiast kawałek dalej - wychodząc z sypialni do pokoju dziennego (punkt 5) mamy już zasięg "Słaby" niski itp. Zainstalowana antena jest kwadratem o boku może 20cm (myślę że to antena panelowa). I właśnie tu doszukuję się kłopotów.
4. Tu jest mieszkanie na 1-piętrze w którym siła także jest "niska" lub nie ma go prawie wcale.
5. To jest miejsce gdzie także ma być zasięg.

Z tymi 50m troche przesadziłem. Bo tak jak mowie, wszędzie jest zasięg, ale mizerny. W grę nie wchodzi wymiana sprzętu który spełnia swoje zadanie (cerberus) ale chodzi mi tylko o polepszenie zasięgu. Skoro zasięg jest ale słaby, to myślę że wymiana anteny dużo tu pomoże - jeśli nie, proszę mi to napisać, to nie będę niepotrzebnie kupował anteny, tylko porozmawiam z inwestorem i będziemy dalej działali. Nie chcę po prostu wydać nie potrzebnie pieniędzy. Dlatego pytam raz jeszcze, czy antena dookólna (allegro ok 100zł) polepszy jakość sygnału w tym konkretnym zastowaniu ?

Zrobiłem 3 "niby" rysunki z różnych kątów (nie te pręty w oknach to nie kraty), (nie nie jestem pod wpływem)

:

[center]Obrazek

Obrazek

Obrazek
[/center]
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

qasq pisze:Dlatego pytam raz jeszcze, czy antena dookólna (allegro ok 100zł) polepszy jakość sygnału w tym konkretnym zastowaniu ?
Nie.
wojteks pisze:Co się da to kablem połączyć nawet kosztem kopania trawnika.
Dokładnie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

qasq pisze:to myślę że wymiana anteny dużo tu pomoże - jeśli nie, proszę mi to napisać
Na moje oko inna antena nie pomoże.
Nie pomagam na PW!
qasq
Użytkownik forum

Czy takie rozwiązanie ma sens :

Z cerberusa prowadzę sygnał kablem w okolicę punktu 4, tam stawiam access point który ten sygnał rozsiewa po domu (sam AP bez routera), natomiast antenę panelową kieruję bezpośrednio na liczbę "5" i tym samym zwiększam sygnał w mieszkaniu na prawo od anteny ? Myślę że to najsensowniejsze rozwiązanie. Na dodatek nie będzie wymagało dodatkowych kosztów, bo :

A) kabel już jest poprowadzony do Biura
B) Mamy AP Edimaxa na stanie

?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

qasq pisze:Czy takie rozwiązanie ma sens :
Ma sens. Pozostaje kwestia tej anteny panelowej jakiej jest jakości ale powinno byc lepiej.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ