Dzień dobry wszystkim użytkownikom forum.
Ze względu na dość słaby sygnał jaki udało mi się uzyskać z modemem Huawei i anteną zewnętrzną na dachu zastanawiam się nad wzmocnieniem uzyskiwanego sygnału. Siła sygnału jest zazwyczaj wystarczająca jednak chwilami nie pozwala nawet na połączenie po z BTSem UMTS. Interesuje mnie jedynie połączenie po UMTSie czy też WCDMA, ponieważ korzystam z Playonline.
Zastosowanie wzmacniaczy sygnału z tego co wiem jest bardzo kosztowne dlatego trapi mnie możliwość wykorzystania innych sposobów wzmocnienia jakości połączenia. Dla połączeń WLAN stworzona został technologia tak zwanych inteligentnych anten MIMO (z tego co wiem wyposażone są one w dedykowaną elektronikę sterującą przekazem z poszczególnych anten). Czy ktoś z was mógłby mi poradzić, czy możliwe jest podłączenie kilku anten do jednego modemu tak aby otrzymywać jakiś efekt synergii?
Czasami nie chodzi wręcz o wzmocnienie siły sygnału wprost lecz o otrzymanie sygnału w ogóle - dla przykładu antena z ustawiona z jednej perspektywy dachu nie trafia na uchylające się wielkie drzewo (podczas silnego wiatru) w połowie drogi pomiędzy anteną a BTSem podczas gdy antena nr 2 trafia dokładnie w tą przeszkodę.
Ponadto anteny różnią się pomiędzy sobą charakterystyką jedna w tym paśmie ma większą efektywność a w drugim gorszą - czy złączenie dwóch anten o różnych charkterystykach może przynieść jakąkolwiek korzyść, czy też może być wręcz przeciwnie?
Pozdrawiam.
Inteligentne anteny MIMO dla GSM / UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Inteligentne anteny MIMO dla GSM / UMTS
Zrobione profesjonalnie daje korzyści.djsebo pisze:czy złączenie dwóch anten o różnych charkterystykach może przynieść jakąkolwiek korzyść
Teoretycznie stacja bazowa UMTS (NodeB) może dynamicznie zmieniać zasięg przez regulację mocy nadawania albo pochylenie (tilt) anten. Więc zanikanie sygnału bazy może być normalne.djsebo pisze:jednak chwilami nie pozwala nawet na połączenie po z BTSem UMTS
Jaka antena i ile kabla antenowego?djsebo pisze:i anteną zewnętrzną na dachu
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Inteligentne anteny MIMO dla GSM / UMTS
Wyjaśnijmy sobie podstawowe kwestie - MIMO to jedno,a anteny inteligentne (adaptacyjne),to zupełnie co innego.
Jeszcze czymś innym jest synfazowy układ anten.
MIMO (czyli transmisja wieloantenowa) wymaga wspierania tej techniki przez stację bazową,a więc najprościej rzecz ujmując obecności co najmniej dwóch anten na sektor (nie mylić z układem space diversity,stosowanym dawniej masowo w GSM),oraz oczywiście w terminalu.
Obecnie żadna sieć komórkowa nie stosuje MIMO.
Być może w późniejszych etapach wdrożenia HSPA+ pojawią się nodeB z tą techniką.
Anteny adaptacyjne to już w ogóle bajka przeniesiona wprost z techniki wojskowej - wiązka ma podążać za ruchomym terminalem,jak w przypadku układu radiolokator-cel (np.samolot).
Jedyne,co mozesz zrobić,to synfazowo połączyć X anten o identycznych parametrach,z tym,że podwojenie liczby anten powoduje zwiększenie zysku całości o 3 dB-straty na elementach dopasowujących i fiderach.
Więc jest to całkowicie nieopłacalne w wysokich pasmach.
Przykładem układu synfazowego jest popularna szerokopasmowa antena TV,tzw.siatkowa,z układem czterech dipoli.
Jeszcze czymś innym jest synfazowy układ anten.
MIMO (czyli transmisja wieloantenowa) wymaga wspierania tej techniki przez stację bazową,a więc najprościej rzecz ujmując obecności co najmniej dwóch anten na sektor (nie mylić z układem space diversity,stosowanym dawniej masowo w GSM),oraz oczywiście w terminalu.
Obecnie żadna sieć komórkowa nie stosuje MIMO.
Być może w późniejszych etapach wdrożenia HSPA+ pojawią się nodeB z tą techniką.
Anteny adaptacyjne to już w ogóle bajka przeniesiona wprost z techniki wojskowej - wiązka ma podążać za ruchomym terminalem,jak w przypadku układu radiolokator-cel (np.samolot).
Jedyne,co mozesz zrobić,to synfazowo połączyć X anten o identycznych parametrach,z tym,że podwojenie liczby anten powoduje zwiększenie zysku całości o 3 dB-straty na elementach dopasowujących i fiderach.
Więc jest to całkowicie nieopłacalne w wysokich pasmach.
Przykładem układu synfazowego jest popularna szerokopasmowa antena TV,tzw.siatkowa,z układem czterech dipoli.