Huawei E220 Windows XP Problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wonziu
Początkujący użytkownik forum

Huawei E220 Windows XP Problem

Post autor: Wonziu »

Witam,

Posiadam oryginalny system Windows XP ze wszystkimi aktualizacjami i chcę po prostu zainstalować na nim modem Huawei E220. I problem pojawia się następujący.

Przy pierwszym podłączeniu system wykrył go, zainstalował co trzeba i potem - modem po prostu zniknął z listy urządzeń podpiętych do USB. Nie ma ani pod postacią pamięci przenośnej, ani modemu.

To samo dzieje się teraz przy każdym podłączeniu - pojawia się na moment i znika. A właściwie - pojawia się, a potem słychać następująca szybko po sobie dźwięki odpięcia i podłączenia urządzenia pod USB. Czasami ten kreator bezpiecznego odłączania sprzętu jest widoczny, ale pusty - i tylko czasami.

Po tym wszystkim - modem jest martwy, tzn. światełka na nim nie migają (wcześniej błyskają aż miło).

W związku z tym, że nie jest podpięty - nie mogę aktualizować firmware ni cokolwiek, bo instalator go nie widzi.

Modem jest sprawny - działa na stacjonarce, korzystałem z niego z Blue Connect (ale kupiony jest niezależnie, nie był związany z Erą w żaden sposób, nie ma simlocków, itd, itp.)

Obecnie siedzi w nim karta sim z Play "na kartki".

Proszę pomoc :)

PS
Przeszukałem forum i nie wpadłem na rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E220 Windows XP Problem

Post autor: wojteks »

Wonziu pisze:Po tym wszystkim - modem jest martwy, tzn. światełka na nim nie migają (wcześniej błyskają aż miło).
Czy modem działa prawidłowo na innym komputerze?

Jeżeli tak, to stawiam na słaby zasilacz/słabe zasilanie portów USB.
Jakim kablem go podłączasz? 1 czy 2 wtyczkowym?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
fiuzi
Stały użytkownik forum

Re: Huawei E220 Windows XP Problem

Post autor: fiuzi »

wojteks pisze:Czy modem działa prawidłowo na innym komputerze?
To nie koniecznie jest wyznacznikiem, E220 to taki śmieszny wynalazek, że ze starym Firmware, nie na każdym komputerze od razu chce ruszyć... Niezależnie od tego czy łączysz go jedną czy dwiema wtyczkami...
Ja takie problemy rozwiązywałem w ten sposób, że wchodziłem do menadżera urządzeń, szukałem działu od urządzeń USB; i jeżeli podpięty był tylko modem, to widziałem systemowe koncentratory USB i 'Masowe urządzenie magazynujące', klikałem na nim prawym i aktualizowałem sterownik...
blueconnect 500MB [EDGE] => Orange Freedom Pro 3GB [CDMA] => Orange Freedom Pro 10GB [CDMA] => T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]
ODPOWIEDZ