Coś lepszego od Huawei E220, a może metody chaułpnicze?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
procek
Użytkownik forum

Coś lepszego od Huawei E220, a może metody chaułpnicze?

Post autor: procek »

Witam,
Zmieniłem niedawno operatora na z Ery na Orange i mam problem z zasięgiem. Dużo naczytałem się na forum na temat E220 i różnych dziwnych sztuczek z nim związanych - połączenie "bezpołączeniowe" z anteną telewizyjną, konektory indukcyjne, blachy i gwoździe na desce i obok tego modem. U mnie w domu mam zasięg Orange ok 20% jeśli położę modem na grzejniku C.O. sygnał wzmacnia się do 41% - poprawa jest. Na balkonie mam 55% zasięgu - nadal trochę mało. Mam jeszcze kartę Ery i w domu mam zasięg 80% wszędzie, ale dlatego, że nadajnik Ery mam ~ 2km od domu. Stacja Orange jest ~5km. Oczywiście cały czas piszę o EDGE - niby mam możliwość złapania UMTS, ale nigdy mi się to nie przydarzyło... Czy warto zamienić E220 na coś innego? Chciałbym się zmieścić z poprawą zasięgu do 100zł. Mógłbym kupić jakiś modem (najpierw sprzedać swój), który ma wyjście antenowe i jakąś antenkę - sensownie by było kupić logarytmiczno-periodyczną, ale pewnie to dość droga sprawa :/ Jaki modem Huawei byłby mocniejszy od tego obecnego? Doradźcie coś proszę - studiuję w Krakowie, więc nie będzie dla mnie dużym problemem kupić to i owo w sklepach elektronicznych.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Coś lepszego od Huawei E220, a może metody chaułpnicze?

Post autor: Tomek7 »

A jak daleko masz do nadajnika UMTS?
procek
Użytkownik forum

Zaznaczyłem moją lokalizację czerwoną kropką ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

procek masz duże szanse na złapanie UMTS ze stacji bazowej w Grzybowie (jakieś 6 km) , tylko potrzeba by do tego jeszcze porządnej anteny UMTS a więc wiązałoby to się również z wymianą modemu na inny. Tylko to jest gdybanie bo nikt Ci na 100% nie powie, że złapiesz sygnał UMTS. A stacja bazowa EDGE i CDMA znajduje się w szymbarku ok. 4-5 km więc jest jakaś alternatywa ;) Jak np. internet CDMA od orange.
procek
Użytkownik forum

CDMA odpada- nie jest w moim planie taryfowym i wymaga specjalnego modemu :/ UMTS kusi ;) Ale czy tam gdzie UMTS automatycznie jest HSDPA? Wtedy było by ok 1-2Mbps (7,2 to tylko prędkość podawana przez standard). Ile wezmę za swój modem? Ok 100zł pewnie - bez simlocka jest. Ile bym musiał wydać na sensowny modem i sensowną antenę z konektorem i okablowaniem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

procek pisze:Ale czy tam gdzie UMTS automatycznie jest HSDPA?
Jeżeli będzie wystarczający zasięg to tak. Najlepiej testować telefonem z 3G przeprowadzając rozmowę video jak daleko masz 3G od domu.
procek pisze:le bym musiał wydać na sensowny modem i sensowną antenę z konektorem i okablowaniem?
Modem to powiedzmy 100-200zł (zalezy czy na USB czy np.PCMCIA)
Antena to http://bestpartner.pl/index.php?kategorie=9 i do tego kabel i konektor.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

procek pisze: Ale czy tam gdzie UMTS automatycznie jest HSDPA?
Tak, przy wystarczająco mocnym sygnale będzie
procek pisze: Wtedy było by ok 1-2Mbps
Nie wiadomo ile by było wszystko zależy od obciążenia stacji bazowej a w orange spokojnie 5 Mb/s można wycisnąć ;)
procek pisze: Ile bym musiał wydać na sensowny modem i sensowną antenę z konektorem i okablowaniem?
Modem polecam Ci Huawei E176 na allegro kupisz za ~280 zł i do tego antena UMTS 15 dBi od Bestpartnera ~ 115zł + do konektor ~20 zł i kabel nie mam pojęcia gdzie kupić.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Jak nie masz za dużo kasy to polecam Huwei e160 można mieć nowego do 200 zł i antenę panelową z allegro http://allegro.pl/item812869744_najmocn ... odemy.html U mnie spisuje się rewelacyjnie :ok:
procek
Użytkownik forum

Dziś byłem na spacerku i moja Nokia złapała 3G - tylko teraz kwestia czy dla E63 3G oznacza UMTS czy EDGE? Pytam, bo Nokia E50 miała obsługę wyłącznie EDGE, a wyświetlała czasem 3G. W ciemno trochę się boję inwestować ~ 200zł jak napisałeś Tomek7, bo nie mam pewności czy złapię UMTS. Jeśli nie to antena jest do wyrzucenia, bo EDGE (chyba nie wzmocni), muszę jakoś sprawdzić czy z balkonu mając taką antenę miałbym UMTS - tylko jak to zrobić BEZ kupowania anteny? :D Przemyślę jeszcze problem i będę kontynuował wątek, bo widzę, że znacie się Panowie na rzeczy :)
procek
Użytkownik forum

Witam ponownie,
Kupiłem modemik E160, antenę ATK LOG z dipola. I teraz do pełni szczęścia brakuje mi konektora... Co będzie najlepszym wyborem:
http://allegro.pl/item816175643_konekto ... _70cm.html
http://allegro.pl/item821906109_konekto ... e176g.html
http://allegro.pl/item823676070_konekto ... _e630.html

I jeszcze jedno pytanie: Czy antena "baba yaga" będzie działać w zamkniętym pomieszczeniu? Nieszczególnie chce mi się wiercić okna czy mur, aby przeciągnąć kabel, więc pytam specjalistów :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

procek pisze:Co będzie najlepszym wyborem:
Wszystko jest ok.
procek
Użytkownik forum

Ten wygląda chyba najsolidniej...
http://allegro.pl/item816175643_konekto ... _70cm.html

Ale poczekam, aż kilka osób się wypowie :P
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

procek pisze:Ten wygląda chyba najsolidniej...
Za długi kabel, jak będziesz chciał go używać na 2,1GHz to będzie miał straszliwe tłumienie. Na 900MHz jeszcze ujdzie, ale takich cienkich kabli im mniej tym lepiej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
procek
Użytkownik forum

Tu będzie lipa straszna, bo nie dość, że kabel słabej jakości to jeszcze dodatkowy styk, który będzie robił opór :/ Ale cóż poradzić...
Wezmę w takim razie ten:
http://allegro.pl/item823676070_konekto ... _e630.html
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

procek pisze:Wezmę w takim razie ten:
Tutaj właśnie kabel może być jeszcze gorszy. Ten czarny jest dość podejrzany. Całość wygląda na made in china (przez te wtryskiwane gumki) Ten trzeci ma inny konektor, ktoś gdzieś pisał że może wypadać ale nie wiem czy to prawda.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

krystianb pisze:Tutaj właśnie kabel może być jeszcze gorszy. Ten czarny jest dość podejrzany. Całość wygląda na made in china (przez te wtryskiwane gumki) Ten trzeci ma inny konektor, ktoś gdzieś pisał że może wypadać ale nie wiem czy to prawda.
Kable tego rodzaju często mają wzdłużny opis z jakiego typu zostały wykonane po za tym tulejka od wtyczki mniejszej do modemu ma też często wzdłużne przecięcia (rowki) taką tulejkę można delikatnie ostrożnie ścisnąć. Zapobiegnie to wypadaniu. Wystarczy sprzedawcę zapytać o czym mówię powyżej.Według mnie te wtryskiwane gumki dają mniejszy nacisk na samo złączę podczas manipulacji.Zdecydowanie odradzam zaciskane na RG213 po kilku operacjach wyjmowania zaprasowanie puściło. Dlaczego firmy sprzedające konektory piszą kabel nisko-stratny. Mam inne doświadczenia z tego typu kablem który powiększył zawartość przy- dasi.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
procek
Użytkownik forum

No już po ptakach niestety. Też właśnie mi się te wtyczki nie podobały, ale jak się to spierniczy to dam znajomemu elektronikowi to mi zrobi z tego konektor bez kabla :P Dziękuję Panowie za rady. Będę próbował w ten albo w następny weekend z tym zasięgiem i mam nadzieję, że wszystko się uda - podzielę się z pewnością wrażeniami :)
procek
Użytkownik forum

Czas na pochwalenie się:
Z pingów ok 1700ms zszedłem do 120ms
Z downloadu 60kbps wskoczyłem na 1500kbps
Czyli akcja zakończona sukcesem: mam 25% HSDPA i działa jak marzenie :)
Kosztowało mnie to:
modem ~ 160zł
antena ~ 65zł
konektor ~20zł
i ok 24 godzin roboczych :D
Dzięki Panowie za pomoc!
ODPOWIEDZ