Takie pytanko 3g.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jarek7
Specjalista bezprzewodowy-junior

Takie pytanko 3g.

Post autor: Jarek7 »

Hey,mam taki dylemat..może jutro pojadę do Play'a i wezmę internet na przetestowanie(7 dni)ale chcę już wiedzieć za w czasu.Na mapie play aby osiągnać zasięg 3g brakuje mi 2km czyli dajmy ze podłącze antene i wszystko będzie grało. I chciałem wiedziec jak juz będe mial to 3g czyli to chyba jest 300kb(nie pamiętam dobrze,poprawcie mnie :) ) to są jakies szanse na gry online typu CS,COD ?Czy prędkość będzie niezła a ping będzie do duszy?Czy będzie tak że popada deszczyk i koniec ?Słyszałem ze 3g jest bardzo czułe na takie warunki..
Pzdr
temp333

Re: Takie pytanko 3g.

Post autor: temp333 »

Jarek7 pisze:Na mapie play aby osiągnać zasięg 3g brakuje mi 2km czyli dajmy ze podłącze antene i wszystko będzie grało. I chciałem wiedziec jak juz będe mial to 3g czyli to chyba jest 300kb(nie pamiętam dobrze,poprawcie mnie :) )
W Play masz maksymalnie 1mbps, czyli 125KB/s.
Jarek7 pisze: to są jakies szanse na gry online typu CS,COD ?
Jasne że są - tylko że przez pierwsze pare minuty, bo potem cię wykopią z serwera za zbyt wysoki piung.
Jarek7 pisze: Czy prędkość będzie niezła a ping będzie do duszy?
Dokladnie
Jarek7 pisze: Czy będzie tak że popada deszczyk i koniec ?Słyszałem ze 3g jest bardzo czułe na takie warunki..
Bez przesady :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jarek7 pisze:to są jakies szanse na gry online typu CS,COD ?
Zerowe.
Jarek7 pisze:Czy prędkość będzie niezła a ping będzie do duszy?
Z takiej odległości i przy ostatniej jakości internetu z Playa i ping i prędkość do duszy.

3G (a raczej 2100MHz) jest raczej "czułe" na przeszkody i odległość. ;) Źle to znosi. :)

Jak chcesz coś pograć i tylko bezprzewodowo to CDMA w Orange. Można z pingiem poniżej 100ms zejść (zależne od obciążenia).
Widzę, że masz Łódź. Jak nie masz kabla to popatrz na WiMax Ery i Neti. Tutaj już się da pograć i nie masz takich skoków prędkości. Raczej jak jest do 1Mb/s to jest ten 1Mb/s. Pingi różne - koło 40-60ms.
Jarek7

Reasumując : Nie idę jutro do play i przez mobilny internet nieda sie grać nawet jak by to była prędkosć 2mbit/s ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jarek7 pisze:przez mobilny internet nieda sie grać nawet jak by to była prędkosć 2mbit/s ?
Nie. :] Łącze satelitarne może mieć 2Mb/s, ale ping 1000-2500ms chyba się nie nadaje do grania. :cfaniak:
Tutaj jest lepiej, ale nie do grania. Ja koło node B w Playu w testach mam ping najniższy 125ms ostatnio. Tak to koło 180-200ms.
Jarek7

Ok,dobra dzieki :)
ODPOWIEDZ