router asus, upc i sieć bezprzewodowa...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
router asus, upc i sieć bezprzewodowa...
Witam. Mam problem z konfiguracją routera asus RT-G32. Otóż zakupiłąm go wczoraj, odpaliłam dołączoną płytkę, instaluje co trzeba, kable też są właściwie podłączone. Powstaje sieć wykrywana na komputerach, mniestety nie ma ona połączenia z internetem. Router jest zainstalowany na WinXP, drugi komputer ma Win7. NIe wiem co się dzieje, jeśli teoretycznie wszystko zrobione jest jak tzreba. Router jest wykrywany w sieci, ale nie am możliwości połaczenia sie z nim z żadnego komputera. Komunikat:"nie udało się połączyć" po 2 sekundach.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: router asus, upc i sieć bezprzewodowa...
Pierwszy krok - wyrzuć płytkę i odinstaluj cokolwiek zostało na kompie.n_marta pisze:odpaliłam dołączoną płytkę
Drugi - reset routera do ustawień fabrycznych.
Na kablu internet działa?
-
Odinstalowywałam, ale nic się automatycznie nie włącza po podłączeniu routera. Reset tzn wcisnąć przycisk na nim?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale co ma się włączać?n_marta pisze:ale nic się automatycznie nie włącza po podłączeniu routera
Tak, zapewne trzeba go będzie przytrzymać dłużej. Zerknij do instrukcji jak to się dokładnie robi.n_marta pisze:Reset tzn wcisnąć przycisk na nim?
-
Ehh... No i nic się nadal nie dzieje. Tzn łączy się, nawet jest napisane, że mam internet , tylko nie działa przeglądarka, komunikator ani nic takiego. Z kabla bezpośrednio z modemu wszystko działa poprawnie.
"Ale co ma się włączać?"
No w instrukcji napisali, że ma mi się pokazać jakieś okienko konfiguracji, a nic takiego nie ma.
"Ale co ma się włączać?"
No w instrukcji napisali, że ma mi się pokazać jakieś okienko konfiguracji, a nic takiego nie ma.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Poprawnie ustawiłaś adres bramy domyślnej w ustawieniach połączenia?n_marta pisze:Tzn łączy się, nawet jest napisane, że mam internet , tylko nie działa przeglądarka, komunikator ani nic takiego.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Konfigurujesz przez przeglądarkę po zalogowaniu się na router.No w instrukcji napisali, że ma mi się pokazać jakieś okienko konfiguracji, a nic takiego nie ma.
Zerknij na linki w moim podpisie.
-
Wszystko szło dobrze, tylko nie wiem skąd wziąć tego całego MAC-a, bo nie mogę go automatycznie ściągnąć. jet tylko okienko do wpisania, żadnego ''klona''.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Chodzi Ci o MAC Twojego komputera? A dokładniej MAC adres karty sieciowej?n_marta pisze:tylko nie wiem skąd wziąć tego całego MAC-a
Jeżeli tak, to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> czyli IPCONFIG /ALL
Physical Address (Adres fizyczny) - to jest to, co Cię interesuje.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Pokazuje mi się takie coś: http://www.fototube.pl/obrazek,beztytulu185.png.html Co teraz?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wpisałaś:n_marta pisze:Co teraz?
?BliSki pisze:IPCONFIG /ALL
Bo coś nie wydaje mi się

-
Wielkie dzięki!:D Nie wiem jakim cudem, ale działa;) tylko jest napisane, że sieć jest niezabezpieczona:/ Przepraszam za takie pytania, ale jak mam to zmienić? Wybaczcie, ale z informatyką mam mało wspólnego i dlatego proszę o takie łopatologiczne instrukcje. Dodam tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć takiej opcji jak "zabezpiecz sieć" itp
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Szukaj na zakładce Wireless. Nie pamiętam już softu Asusa, ale nie należy do tych najbardziej intuicyjnych.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A jak już to będziesz miała, to ustaw tam szyfrowanie na WPA2 z opcja AES lub TKIP, wpisz hasło (jakieś wymyślone i w miarę skomplikowane) i będzie OK.Jo_gurt pisze:Szukaj na zakładce Wireless
To samo hasło podasz potem przy połączeniu na notebooku.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)