Linksys WAG120N
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Linksys WAG120N
Witam, planuje zakup routera ale nigdzie nie mogę się doczytać pewnych informacji czy Linksys WAG120N ma możliwość pracy w access point. Słyszałem opinie że linksys słabo współpracuje z chipsetami intela a karte w lapku mam intela właśnie, no i w końcu opinie na temat linksys wag54g2 że zrywa połączenie nie wypał itp. Może ktoś już posiada Linksys WAG120N i może coś na jego temat powiedzieć. Lub jaki ewentualnie jest najlepszy i pewny w pracy router pod neostrade?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Linksys WAG120N
krzysiekcris, co rozumiesz przez to czy router pracuje w access point? Bo przyznam się, że nie rozumiem.
Jako router działa jako modem+swith+ap mówiąc obrazowo.
Ogólnie to te routery ładnie wyglądają, ale nie oszukujmy się. Wbudowana antena, będąca w dziwnej pozycji nie da tylko co "patyk".
Dlaczego rozwiązania profesjonalne mają właśnie zwykłe, dookólne anteny?
Jaką masz tą Neo?
Chcesz jakieś pliki przez sieć lokalną po WiFi ciągać czy tylko internet?
Jako router działa jako modem+swith+ap mówiąc obrazowo.
Jakiego Intela masz? Rozumiem, że chodzi chodzi Ci głównie o standard 802.11N.krzysiekcris pisze:Słyszałem opinie że linksys słabo współpracuje z chipsetami intela a karte w lapku mam intela właśnie
Ogólnie to te routery ładnie wyglądają, ale nie oszukujmy się. Wbudowana antena, będąca w dziwnej pozycji nie da tylko co "patyk".

Dlaczego rozwiązania profesjonalne mają właśnie zwykłe, dookólne anteny?
Jaką masz tą Neo?
Chcesz jakieś pliki przez sieć lokalną po WiFi ciągać czy tylko internet?
-
Z ap miałem na myśli czy ma taki tryb pracy (punkt dotępu) bo nie każdy router go posiada. mam Intel Wireless WiFi Link 4965AGN. Neo mam 6mb/s, potrzebuje zarówno do neta jak i plików.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Router z WiFi każdy ma funkcję AP.krzysiekcris pisze:Z ap miałem na myśli czy ma taki tryb pracy (punkt dotępu)
To jest Draft-N czyli nie jest pełen standard temu problemy z N mogą być.krzysiekcris pisze:mam Intel Wireless WiFi Link 4965AGN
Albo zmiana karty na już pełne N (bez draft etc) i wtedy z każdym pełnym N będzie działać, albo zakup D-Linka bo z nimi podobno Draft-N chodzi, ale za dobre podobno nie są te routery.
Też mam neo 6 i Linksys'a WAG200G. Neo 6 leci bez problemu. Eter dość zaśmiecony. Pliki po sieci powyżej 400MB słabo przesyłać.krzysiekcris pisze:Neo mam 6mb/s
-
Jeśli możesz mi wyjaśnić na czym polega różnica między draft-n pełnym standardem a nie pełnym standardem i jakie mogą być te problemy?ja.michal pisze:To jest Draft-N czyli nie jest pełen standard temu problemy z N mogą być.
Właśnie chciałem kupić Linksys'a WAG200G ale teraz ciężko go dostać bo powchodziły te nowe niby lepsze routery.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Standard to standard, wiadomo - jeśli coś jest zgodne ze standardem to współpracuje z innymi urządzeniami. Draft-N to implementacje sprzed ustandaryzowania, czyli problemy z kompatybilnością.krzysiekcris pisze:Jeśli możesz mi wyjaśnić na czym polega różnica między draft-n pełnym standardem a nie pełnym standardem i jakie mogą być te problemy?
-
To jaki router byście polecali kupić tak żebym miał jak najmniej problemów przy tej karcie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Trzeba poszukać. W sklepach internetowych i na allegro są.krzysiekcris pisze:Właśnie chciałem kupić Linksys'a WAG200G ale teraz ciężko go dostać bo powchodziły te nowe niby lepsze routery.
Jeśli nie zależy Ci na tym N to wystarczy WAG200G.krzysiekcris pisze:To jaki router byście polecali kupić tak żebym miał jak najmniej problemów przy tej karcie?
Jeśli bardo Ci zależy na tym N i współpracy z intelem to podobno D-Linki działają z nim właśnie w Draft-N. To co mi się rzuciło w oczy z ADSL+ Annex A i Draft-N to:
DSL-2740B
DSL-2741R
D-link jakiś świetny to nie jest.