Linksys WAG120N

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzysiekcris
Początkujący użytkownik forum

Linksys WAG120N

Post autor: krzysiekcris »

Witam, planuje zakup routera ale nigdzie nie mogę się doczytać pewnych informacji czy Linksys WAG120N ma możliwość pracy w access point. Słyszałem opinie że linksys słabo współpracuje z chipsetami intela a karte w lapku mam intela właśnie, no i w końcu opinie na temat linksys wag54g2 że zrywa połączenie nie wypał itp. Może ktoś już posiada Linksys WAG120N i może coś na jego temat powiedzieć. Lub jaki ewentualnie jest najlepszy i pewny w pracy router pod neostrade?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Linksys WAG120N

Post autor: ja.michal »

krzysiekcris, co rozumiesz przez to czy router pracuje w access point? Bo przyznam się, że nie rozumiem.
Jako router działa jako modem+swith+ap mówiąc obrazowo.
krzysiekcris pisze:Słyszałem opinie że linksys słabo współpracuje z chipsetami intela a karte w lapku mam intela właśnie
Jakiego Intela masz? Rozumiem, że chodzi chodzi Ci głównie o standard 802.11N.

Ogólnie to te routery ładnie wyglądają, ale nie oszukujmy się. Wbudowana antena, będąca w dziwnej pozycji nie da tylko co "patyk". ;)
Dlaczego rozwiązania profesjonalne mają właśnie zwykłe, dookólne anteny?

Jaką masz tą Neo?
Chcesz jakieś pliki przez sieć lokalną po WiFi ciągać czy tylko internet?
krzysiekcris

Z ap miałem na myśli czy ma taki tryb pracy (punkt dotępu) bo nie każdy router go posiada. mam Intel Wireless WiFi Link 4965AGN. Neo mam 6mb/s, potrzebuje zarówno do neta jak i plików.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krzysiekcris pisze:Z ap miałem na myśli czy ma taki tryb pracy (punkt dotępu)
Router z WiFi każdy ma funkcję AP.
krzysiekcris pisze:mam Intel Wireless WiFi Link 4965AGN
To jest Draft-N czyli nie jest pełen standard temu problemy z N mogą być.
Albo zmiana karty na już pełne N (bez draft etc) i wtedy z każdym pełnym N będzie działać, albo zakup D-Linka bo z nimi podobno Draft-N chodzi, ale za dobre podobno nie są te routery.
krzysiekcris pisze:Neo mam 6mb/s
Też mam neo 6 i Linksys'a WAG200G. Neo 6 leci bez problemu. Eter dość zaśmiecony. Pliki po sieci powyżej 400MB słabo przesyłać.
krzysiekcris

ja.michal pisze:To jest Draft-N czyli nie jest pełen standard temu problemy z N mogą być.
Jeśli możesz mi wyjaśnić na czym polega różnica między draft-n pełnym standardem a nie pełnym standardem i jakie mogą być te problemy?

Właśnie chciałem kupić Linksys'a WAG200G ale teraz ciężko go dostać bo powchodziły te nowe niby lepsze routery.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

krzysiekcris pisze:Jeśli możesz mi wyjaśnić na czym polega różnica między draft-n pełnym standardem a nie pełnym standardem i jakie mogą być te problemy?
Standard to standard, wiadomo - jeśli coś jest zgodne ze standardem to współpracuje z innymi urządzeniami. Draft-N to implementacje sprzed ustandaryzowania, czyli problemy z kompatybilnością.
krzysiekcris

To jaki router byście polecali kupić tak żebym miał jak najmniej problemów przy tej karcie?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krzysiekcris pisze:Właśnie chciałem kupić Linksys'a WAG200G ale teraz ciężko go dostać bo powchodziły te nowe niby lepsze routery.
Trzeba poszukać. W sklepach internetowych i na allegro są.
krzysiekcris pisze:To jaki router byście polecali kupić tak żebym miał jak najmniej problemów przy tej karcie?
Jeśli nie zależy Ci na tym N to wystarczy WAG200G.

Jeśli bardo Ci zależy na tym N i współpracy z intelem to podobno D-Linki działają z nim właśnie w Draft-N. To co mi się rzuciło w oczy z ADSL+ Annex A i Draft-N to:
DSL-2740B
DSL-2741R

D-link jakiś świetny to nie jest.
ODPOWIEDZ