Jaki router do podziału netu z hotspota - połączenie PPPoE
Moderator: Moderatorzy
- lady_M
- Użytkownik forum
Jaki router do podziału netu z hotspota - połączenie PPPoE
Jaki router nada się do podziału internetu z hotspota na dwa komputery (laptop i stacjonarny)? Musi mieć obsługę PPPoE z DHCP oraz klonowanie MAC (ISP daje jeden publiczny IP przypisany do MAC`a karty sieciowej). Tak się składa, że mam antenę dostawcy kilkaset metrów za oknem, udaje mi się połączyć na zwykłym laptopie bez żadnej antenki, zasięg mam na dwie kreski.
Router może być z dolnej półki, tak do 100 zł. Możecie coś doradzić?
Router może być z dolnej półki, tak do 100 zł. Możecie coś doradzić?
Ostatnio zmieniony 2009-11-21, 22:03 przez lady_M, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router do podziału netu z hotspota - połączenie PPPoE
Polecam Ovislink WL-1600GL, kosztuje niewiele ponad 100zł i w tej klasie cenowej jest to najlepszy router. Ma możliwość wgrania alternatywnego softu, np. Tomato. Router jest na stabilnym i wydajnym chipsecie Broadcom, stosowanym w dużo droższych routerach.
- lady_M
- Użytkownik forum
W specyfikacji tego Ovislink WL-1600GL pisze, że pracuje jedynie w trybie AP - chyba brak obsługi trybów Bridge, Client, Repeater, WISP w standardowym sofcie od producenta. Podoba mi się ten model, cena jest przystępna, ale czy po wgraniu Tomato uzyskam pozostałe tryby pracy?Blido pisze:Polecam Ovislink WL-1600GL, kosztuje niewiele ponad 100zł i w tej klasie cenowej jest to najlepszy router. Ma możliwość wgrania alternatywnego softu, np. Tomato. Router jest na stabilnym i wydajnym chipsecie Broadcom, stosowanym w dużo droższych routerach.
Zależy mi na tym, żeby połączyć się z hotspotem ISP po wifi (PPPoE) i w swojej podsieci za natem udostępnić internet przewodowo i bezprzewodowo z użyciem DHCP. Czy ten router na pewno da radę to wszystko obsłużyć?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście. Ja kupiłem ten router właśnie z myślą o wgraniu Tomato, bo soft producenta nie zachwyca bogactwem funkcji. Praktycznie żaden producent nie ma tak rozbudowanego softu jak Tomatolady_M pisze:czy po wgraniu Tomato uzyskam pozostałe tryby pracy?

Tyle zdołałabyś zrobić za pomocą tego routera nawet nie wgrywając Tomato. Warto jednak je wgrać chociażby ze względu na QoS i na stabilność działania.lady_M pisze:Zależy mi na tym, żeby połączyć się z hotspotem ISP po wifi (PPPoE) i w swojej podsieci za natem udostępnić internet przewodowo i bezprzewodowo z użyciem DHCP.
- lady_M
- Użytkownik forum
Chyba się zdecyduję na ten router. Dzięki za pomoc.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja używam jak w profilu Ovislink Wl 5460v2 i sprawuje się świetnie odbierając neta po PPPoE i rozsyłając go po domu poprzez wifi jak i kablem .lady_M pisze:Zależy mi na tym, żeby połączyć się z hotspotem ISP po wifi (PPPoE) i w swojej podsieci za natem udostępnić internet przewodowo i bezprzewodowo z użyciem DHCP. Czy ten router na pewno da radę to wszystko obsłużyć?
- lady_M
- Użytkownik forum
Czy do tego Ovislinka Wl-5460v2 da się wgrać Tomato?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
- lady_M
- Użytkownik forum
Ovislink WL-1600GL bardziej mi odpowiada, bo ma port WAN +4 porty LAN, a model WL-5460v2 tylko 2 porty LAN. Obecnie mam internet z kablówki, jak mi hotspot nie podpasuje to chciałabym użyć tego routera do podziału mojego obecnego łącza. Możliwość wgrania Tomato jest kluczowa, bo zawsze w sofcie producenta może czegoś zabraknąć.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A więc bierz Ovislinka WL-1600GL 

- lady_M
- Użytkownik forum
Udało mi się znaleźć screen z ustawieniami WL-1600GL z wgranym Tomato, ale coś mało tych trybów pracy. WL-5460 ma ich znacznie więcej: Access Point, Client, Bridge, WDS (6 możliwych połączeń), Universal Repeater, Client Router, WISP+Universal Repeater.
WL-1600GL - Tomato 1.23 - tylko 5 trybów pracy. Blido, masz zdaje się wgraną wyższą wersję Tomato - 1.25, możesz sprawdzić, czy masz więcej dostępnych trybów? Wydaje mi się, że potrzebne mi są tryby Client Router i WSIP-Repeater (Universal).

WL-1600GL - Tomato 1.23 - tylko 5 trybów pracy. Blido, masz zdaje się wgraną wyższą wersję Tomato - 1.25, możesz sprawdzić, czy masz więcej dostępnych trybów? Wydaje mi się, że potrzebne mi są tryby Client Router i WSIP-Repeater (Universal).

- wojteks
- *** Administrator ***
To najmniej działający tryb w każdym urządzeniu (niepotrzebny/zbędny).lady_M pisze:WSIP-Repeater (Universal).
Wireless Client =WISP w innych routerach.
Nie pomagam na PW!
- lady_M
- Użytkownik forum
Dziękuję wszystkim za pomoc, biorę WL-1600GL.
- lady_M
- Użytkownik forum
Bardzo udany zakup. Wgrałam OpenWrt w wersji udostępnionej na: http://eko.one.pl/index.php?page=openwrt-wl1600gl Wszystko chodzi OK, poza PPPoE+DHCP via wireless, ale pod Tomato 1.25 udało mi się zestawić połączenie wifi przez PPPoE.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Wgrałaś oficjalne Tomato czy jakiś mod? Na oficjalnym nie działa dioda Power i Connected oraz przycisk reset. Ja sam próbowałem wgrywać różne wersje rzekomo zoptymalizowane dla WL-1600GL ale one nie działają wcale lub nie działają prawidłowo. Zostałem przy wersji oficjalnejlady_M pisze:pod Tomato 1.25 udało mi się zestawić połączenie wifi przez PPPoE.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- lady_M
- Użytkownik forum
Są już wersje Tomato 1.25 / 1.27 w pełni obsługujące Ovslink Airlive WL-1600GL. Trwają też prace nad wersjami PL: http://openlinksys.info/forum/viewthrea ... wstart=180Blido pisze:Wgrałaś oficjalne Tomato czy jakiś mod? Na oficjalnym nie działa dioda Power i Connected oraz przycisk reset. Ja sam próbowałem wgrywać różne wersje rzekomo zoptymalizowane dla WL-1600GL ale one nie działają wcale lub nie działają prawidłowo. Zostałem przy wersji oficjalnej. Niedziałające diody w ogóle mi nie przeszkadzają (nawet lepiej, bo router nie jarzy się jak choinka), a reset jak dotąd nie był potrzebny i mam nadzieję że nie będzie.
=ORYGINALNE TOMATO=
Tomato 1.25 http://chomikuj.pl/lgolebio/Dokumenty/t ... D-1_25.trx
Tomato 1.27 http://chomikuj.pl/lgolebio/Dokumenty/t ... D-1_27.trx
=MODYFIKOWANE TOMATO=
Tomato-RAF 1.25 by VICTEK http://chomikuj.pl/lgolebio/Dokumenty/t ... D-1_25.trx
-CO DZIAŁA-
-JFFS2
-Diody zapalają się prawidłowo
-Działa przycisk reset (czyści nvram)
-Działa przycisk WPS (programowalny w zakładce Admin=> Buttons)
-Działa wykrywanie adresu mac urządzenia
-Vlany są już ustawione "Out of the box"
http://openlinksys.info/forum/viewthrea ... post_54268
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Dzięki za linka, lady_M
Ściągnę i wypróbuję.

Ściągnę i wypróbuję.