Druga sprawa, to gdzie tą antenę podłączyć

Będę bardzo, bardzo wdzięczny za wszelkie opinie, porady - niestety nie jestem zbyt dobrze obeznany w tematyce wifi. Szukałem podobengo tematu na forum, ale niestety nie znalazłem (być może źle szukałem

Moderator: Moderatorzy
Musisz się więc zaopatrzyć w antenę (najlepiej panelową) oraz AP które obsługuje tryb Client. AP wystarczy podłączyć do routera skrętką.ktos222 pisze:Ja bym to widział tak, że na oknie jest antena, antena jest podłączona do "czegoś", "coś" jest podłączone do routera przez port rj45
To bardzo dobre rozwiązanie, chociaż trochę droższe niż AP + antena.sp6huk pisze:A nie prościej by było użyć Nano Station 2,
Jest jeszcze butapren, ale to rozwiązanie ostateczneja.michal pisze:Ale jak się co jakiś tydzień, dwa odessie i ponownie przyssie bez zmieniania pozycji to będzie ok.
A z zaciskiem masz tą przyssawkę ? Bo ta z zaciskiem mocniej przyssywa się do szybyja.michal pisze:sp6huk, tylko muszę ostrzec jeśli chodzi o te przyssawki. W nocy moja, wewnątrz domu wprawdzie, ale mi się odkleiła.![]()
Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie.ktos222 pisze:można zamiast do routera takie ap ew. podłaczyć przez rj45 do karty sieciowej w komputerze?
W ogóle nie podaje się tego w routerze, tylko w panelu konfiguracyjnym AP.ktos222 pisze:gdy podłącze ap do routera, to gdzie podaje wszelkie dane typu klucz
To jest bez różnicy.ktos222 pisze:czy dla nadawcy/własciciela sieci jest to jakas róznica, czy ja korzystam z ap i routera dodatkowo, niż jakbym po prostu łapał tą siec przez laptopa, bez anteny?
Jeśli znajomy również nie zaopatrzy się w antenę zewnętrzną, to wątpię że zadziała, a nawet jeśli, czy link będzie stabilny. I tak już teraz stabilność linku stoi pod znakiem zapytania (Ty będziesz miał dużą moc nadawania, ale co z tego, skoro sygnał nadany ze sprzętu kolegi będzie śladowy)ktos222 pisze:Gdy okażę się, że łapie dobrze sygnał i się łączy, to można by antenę umieścić na strychu? Wiem, że nikt mi nie da gwarancji, że będzie działac, tylko czy w ogóle jest sens próbować, czy wifi zadziała przez dachówkę/mur?
Ani tak, ani tak. A "rozgałęźnikiem" możesz uwalić router. Musisz zaopatrzyć się w AP połączone z routerem przez ethernet i do tego AP podpiąć antenę zewnętrzną. Panelową, bo yagi przy częstotliwości 2,4GHz to pomyłka. Yagi są dobre tylko do GSM. Jest to rozwiązanie tańsze, drugie - lepsze i droższe to nanostation jak doradził sp6huk.Jan56 pisze:jak ją podłączyć do rutera?, czy bezpośrednio kablem, czy zastosować rozgałęźnik
Do tego byłby potrzebny jeszcze APClient z anteną kierunkową podłączony do tego Ovisa, inaczej można się podpiąć tylko przez ethernet (Ovis z panelówką ustawiony w tryb Wireless Client)sp6huk pisze:A jeżeli chciałbyś w drugim domu również mieć bezprzewodowo to kup np. Ovislinka WL-1600GL
Witam ponownie po dłuższej przerwie.Blido pisze:Do tego byłby potrzebny jeszcze APClient z anteną kierunkową podłączony do tego Ovisa, inaczej można się podpiąć tylko przez ethernet (Ovis z panelówką ustawiony w tryb Wireless Client)
Najlepszym rozwiązaniem byłoby oczywiście nanostation w obu domach, ale to będzie kosztowało ponad 600zł.
Tylko weź pod uwagę że to w mieście nie zadziała. W mieście czasami na 20m nie ma zasięgu bo taki jest poziom zakłóceń od innych sieci WiFi/videosenderów/kamer bezprzewodowych itp.Jan56 pisze:Polecam zainteresowanym zastosować taka metodę i na pewno będziecie zadowoleni.