[pytanie] orange freedom CDMA czy era WIMAX ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
[pytanie] orange freedom CDMA czy era WIMAX ?
mieszkam pod Gorzowem i chce zdecydoweać się na internet albo CDMA orange, albo wimax z ERY ponieważ jestem strasznie niezadowolony z obecnego dostawcy. Dlatego też uciekam od niego jak najdalej jak tylko umowa się skończy. Pytanie jak w temacie: która technologia jest lepsza i w którą warto lepiej wejść? boje sie znowu wchodzic w internet "z powietrza" po doświadczeniach z lokalnym dostawcą wi-fi, gdzie 2 lata płaciłem za straty w pingu rzędu 60% przy mocniejszym obciążeniu sieci a obiecane 512 miałem tylko na papierku (fakt że nocami wyciąga tyle). Czy te technologie są stabilniejsze niż lokalne sieci wi-fi na 2,4 ghz?
Wiem też że teraz można przetestować CDMA na miesiąc ale wimax'a chyba juz sie nie da...
jakiekolwiek opinie będą mile widziane.
Wiem też że teraz można przetestować CDMA na miesiąc ale wimax'a chyba juz sie nie da...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: [pytanie] orange freedom CDMA czy era WIMAX ?
WiMAX będzie lepszym rozwiązaniem od CDMA choćby z uwagi na to, że będziesz miał niskie pingi i transfer będzie utrzymywał się na podobnym poziomie jak w umowie a na CDMA niekoniecznie. Choć CDMA jest drugim najlepszym rozwiązaniem w twoim przypadku po WiMAX'ie. No i co najważniejsze to WiMAX nie ma limitu transferu danych.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Prawie wszyscy ISP działający w paśmie 2,4GHz to w rzeczywistości USP (Urynet Service Provider). Już sam pomysł tworzenia komercyjnej sieci na tej częstotliwości wydaje się idiotyczny. Do tego tacy providerzy potrafią podłączyć kilkudziesięciu użytkowników do DSL 6Mb/s z TP i powciskać im umowy na 0,5 lub nawet 1Mb/s licząc że po prostu wszyscy naraz nie odpalą torrentastefann pisze:boje sie znowu wchodzic w internet "z powietrza" po doświadczeniach z lokalnym dostawcą wi-fi
![:]](./images/smilies/splash.gif)
WiMax z całą pewnością tak, ale CDMA już niekoniecznie. Ostatnimi czasy CDMA działa naprawdę kupiasto z uwagi na małą pojemność i rosnącą liczbę użytkowników. Podwyższenie limitów (nawet 37GB/mc) też nie wyjdzie CDMA na dobre. Oprócz stabilności działania największą przewagą Wimaksa nad CDMA jest brak limitu transferu i niski ping. Miałem niedawno podobną sytuację do Ciebie - nawet się nie zastanawiałem co wybraćstefann pisze:Czy te technologie są stabilniejsze niż lokalne sieci wi-fi na 2,4 ghz?

W moim podpisie jest link do testu Wimaksa w Erze - zapoznaj się z nim.
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
stefann pisze:mieszkam pod Gorzowem i chce zdecydoweać się na internet albo CDMA orange, albo wimax z ERY ponieważ jestem strasznie niezadowolony z obecnego dostawcy. Dlatego też uciekam od niego jak najdalej jak tylko umowa się skończy. Pytanie jak w temacie: która technologia jest lepsza i w którą warto lepiej wejść? boje sie znowu wchodzic w internet "z powietrza" po doświadczeniach z lokalnym dostawcą wi-fi, gdzie 2 lata płaciłem za straty w pingu rzędu 60% przy mocniejszym obciążeniu sieci a obiecane 512 miałem tylko na papierku (fakt że nocami wyciąga tyle). Czy te technologie są stabilniejsze niż lokalne sieci wi-fi na 2,4 ghz?
Raczej odradzam CDMA. Mam modem "na próbę" i jednak nie podpisze umowy na stałe. Jest to technologia mocno zawodna. Zdarza się że nie mam netu przez cały dzień..A gdy już działa to zdarzają się chwilowe zerwania połączenia itd. Telefoniczne interwencje nic nie dają - BOK twierdzi że u nich wszystko jest w porządku.. Więc to pozwala przypuszczać że to wina technologii która wygląda na niedopracowaną.
-
- Użytkownik forum
dzięki za podpowiedzi. Zatem przejdę się do salonu ERY skoro polecacie jednak WIMAX. podsumuwując... taki internet od kokalnego dostawcy na 2,4 ghz raczej na pewno jest bardziej zawodny niż cmda/wimax?
Ostatnio zmieniony 2009-11-25, 13:39 przez stefann, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
W salonie wiele nie zdziałasz, WiMaxa załatwia się telefonicznie i kurierem (umowa a później sprzęt).stefann pisze:Zatem przejdę się jeszcze dziś do salonu ERY
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
mam też możliwość podłączenia internetu od innego dostawecy także na 2,4 ghz, ale boje sie że będzie to samo... na obecnym łączu mam takie pingi:
7 rano (chodzi dobrze):
http://img442.imageshack.us/img442/6894/58089167.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/3836/19005661.jpg
a im później, tym.... :
http://img163.imageshack.us/img163/1210/99967897.jpg
http://img340.imageshack.us/img340/5030/foto2gk.jpg
http://img502.imageshack.us/img502/1787/83838050.jpg
zauważyłem też pewną dosyć często występującą tendencję: czym ping ma większą wartość, tym częściej występuje "upłynął czas......"
Nie tak chyba powinny wyglądać logi z prawidłowo działającego internetu, mam racje? może sie ktoś wypowiedzieć na temat tego co widać na screenach?
7 rano (chodzi dobrze):
http://img442.imageshack.us/img442/6894/58089167.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/3836/19005661.jpg
a im później, tym.... :
http://img163.imageshack.us/img163/1210/99967897.jpg
http://img340.imageshack.us/img340/5030/foto2gk.jpg
http://img502.imageshack.us/img502/1787/83838050.jpg
zauważyłem też pewną dosyć często występującą tendencję: czym ping ma większą wartość, tym częściej występuje "upłynął czas......"
Nie tak chyba powinny wyglądać logi z prawidłowo działającego internetu, mam racje? może sie ktoś wypowiedzieć na temat tego co widać na screenach?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To co widać na screenach to Urynet.stefann pisze:Nie tak chyba powinny wyglądać logi z prawidłowo działającego internetu, mam racje? może sie ktoś wypowiedzieć na temat tego co widać na screenach?
-
- Użytkownik forum
ogłaszają się jako najlepsi w mieście....
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kumpel ma radiowke na 2,4GHz to ma pingi do onetu 20-30ms, czyli prawie jak u mnie na Orange Freedom, a jak u Ciebie traca sie pakiety to jest tragedia:/
-
- Użytkownik forum
a jakie odleglosci? bo ja do nadajnika mam dobre kilka km. testowalem dwie inne radiowki u znajomych (inni dostawcy). Jeden ma podobnie jak ja, tylko ze polowe mniej zgubionych pakietow. U drugiego natomiast wszystko gra - u obu o wiele mniejsze odleglosci do nadajnika. gubione pakiety czym moga byc powodowane? zbyt dużą liczbą userów podłączonych do sieci? czy może odległością/jakością sygnału/zaszumieniem eteru? dostawca tlumaczy sie wlasnie zaszumieniem. jka juz wspominalem rano internet potrafi chodzic dobrze i nie zrywać.
- wojteks
- *** Administrator ***
W dalszej częsci zdania sam sobie odpowiedziałeś.stefann pisze:gubione pakiety czym moga byc powodowane?
Pewnie późno w nocy też jest dobrze. Wtedy jest mniejsze zaszumienie/obciążenie sieci.stefann pisze:rano internet potrafi chodzic dobrze i nie zrywać
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
I nasuwa Mi się na myśl pytanie
który "mądry" provider podłącza usera do stacji bazowej oddalonej o kilka KM (ciekawe o ile) i to na dodatek w 2.4 GHz ?
Żal płacić ciężko zarobione pieniądze za taką "usługę". 
![:]](./images/smilies/splash.gif)

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Wszystkie te czynniki odgrywają rolę.stefann pisze:gubione pakiety czym moga byc powodowane? zbyt dużą liczbą userów podłączonych do sieci? czy może odległością/jakością sygnału/zaszumieniem eteru?
Jak już pisałem, trzeba być niespełna rozumu aby tworzyć duże, komercyjne sieci na częstotliwości 2,4GHz. Kiedy idę ze smartfonem przez centrum mojego miasteczka to wyszukuje mi ponad 20 sieci bezprzewodowych działających na wszystkich kanałach, a Nokia E61 nie ma zbyt czułej anteny. Na przedmieściach też niewiele lepiej. A jeśli jeszcze ktoś włączy mikrofalówkę bądź monitoring video z biedronki to kaplica.stefann pisze:dostawca tlumaczy sie wlasnie zaszumieniem
-
- Użytkownik forum
a ta odległośc to tak około 8 km w moim przypadku. poprzez antene widze okolo 20 innych sieci nad miastem. Dwoje znajomych podłacząnych w innych sieciach mają do nadajników po max 500m.
sp6huk - żal, z tym sie zgodze.
sp6huk - żal, z tym sie zgodze.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No to już wszystko jasne, link 2.4 GHz na 8KMstefann pisze:a ta odległośc to tak około 8 km w moim przypadku.

-
- Użytkownik forum
Szkoda że w takich wypadkach praktycznie nic nie można zrobic, bo na próbę wziąć zestawu nie można a umowy zerwać raczej się nie da, bo przecież "u nas wszystko chodzi dobrze i nie rozumiemy czemu Pan narzeka, a jak coś się jednak dzieje proszę dzwonić, przyjedziemy...." i tak w kółko macieju.... a prawda jest taka że jakby mogli to by zrobili raz a porządnie, ale widać że są bezradni, tylko przyznać się nie umieją.
-
- Początkujący użytkownik forum
To jeszcze nic. Mi kiedyś zaoferowano radiówkę za jedyne 50zł miesięcznie. Ludzie to brali (i chyba mają do dziś) ale ja się zapytałem o szczegóły. Łącze jednomegowy DSL, na tym do 30 kompów po 2,4GHz, instalacja 200zł, brak blokad/ograniczeń - każdy ciągnie tyle ile mu się uda...Blido pisze:Prawie wszyscy ISP działający w paśmie 2,4GHz to w rzeczywistości USP (Urynet Service Provider). Już sam pomysł tworzenia komercyjnej sieci na tej częstotliwości wydaje się idiotyczny. Do tego tacy providerzy potrafią podłączyć kilkudziesięciu użytkowników do DSL 6Mb/s z TP i powciskać im umowy na 0,5 lub nawet 1Mb/s licząc że po prostu wszyscy naraz nie odpalą torrentaMożna wręcz stwierdzić że wszystko będzie lepiej działało od takiego urynetu.