Edimax 3G-6200n + E156G - pare zdań na ten temat
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Edimax 3G-6200n + E156G - pare zdań na ten temat
Witam
Wczoraj zakupiłem ruterek edimaxa 3g-6200n na który namówił mnie kolega który używa go bez problemów od jakiegoś czasu, ponieważ nie mam jeszcze modemu pożyczyłem od brata E156G.
I jakież moje rozczarowanie, internet chodzi przeraźliwie wolno, co chwile rwie, i w ogóle nie ma mowy o jakimkolwiek rozsądnym korzystaniu.
W domu u siebie mam generalnie problem z sygnałem 3G play'a , ale znalazłem na strychu jedno miejsce przy okienku gdzie zasięg mam prawnie maksymalny, sześć kresek na siedem możliwych, tylko jest to na mojej Nokii N95 na której internet śmiga że aż miło.
Mając nadzieje na taki sam zasięg na modemie położyłem go dokładnie w tym samym miejscu co telefon, no ale jak widać ten modemik chyba ma problemy z czułością i nie da się z niego w ogóle korzystać, przynajmniej w mojej miejscowości.
I ciekawi mnie jak na innych typach tych modemów by to wyglądało, czy one w ogóle mają problem z poprawnym zbieraniem sygnału, przynajmniej w porównaniu do telefonów.
Pozdrawiam.
Wczoraj zakupiłem ruterek edimaxa 3g-6200n na który namówił mnie kolega który używa go bez problemów od jakiegoś czasu, ponieważ nie mam jeszcze modemu pożyczyłem od brata E156G.
I jakież moje rozczarowanie, internet chodzi przeraźliwie wolno, co chwile rwie, i w ogóle nie ma mowy o jakimkolwiek rozsądnym korzystaniu.
W domu u siebie mam generalnie problem z sygnałem 3G play'a , ale znalazłem na strychu jedno miejsce przy okienku gdzie zasięg mam prawnie maksymalny, sześć kresek na siedem możliwych, tylko jest to na mojej Nokii N95 na której internet śmiga że aż miło.
Mając nadzieje na taki sam zasięg na modemie położyłem go dokładnie w tym samym miejscu co telefon, no ale jak widać ten modemik chyba ma problemy z czułością i nie da się z niego w ogóle korzystać, przynajmniej w mojej miejscowości.
I ciekawi mnie jak na innych typach tych modemów by to wyglądało, czy one w ogóle mają problem z poprawnym zbieraniem sygnału, przynajmniej w porównaniu do telefonów.
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Edimax 3G-6200n + E156G - pare zdań na ten temat
Telefony mają większą czułość. Tutaj będzie raczej potrzebna antena jeśli ma działać dobrze.
-
Problem rozwiązany!
Parę miesięcy temu kupiłem antenę kierunkową, nie chciała mi chodzić na uniwersalnym konektorze do telefonu, dzisiaj ją zapiąłem do tego modemu i.... full zasięg, full transfer bomba!!!!
Parę miesięcy temu kupiłem antenę kierunkową, nie chciała mi chodzić na uniwersalnym konektorze do telefonu, dzisiaj ją zapiąłem do tego modemu i.... full zasięg, full transfer bomba!!!!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tak, dobrą anteną można zdziałać cuda 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Jedyne jak do tej pory co mi się nie podoba w tym ruterze to brak jakiegoś rozsądnego wskaźnika mocy sygnału, jest co prawda w panelu konfiguracyjnym informacja w postaci liczbowej o aktualnej mocy sygnału, ale cały czas jest to około 30 procent, niezależnie czy sygnał jest dobry czy nie, chociaż w aplikacji dostępowej play'a jest to 80 procent, i póki co to właśnie z niej korzystam w celu ustawienia anteny.
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Huawei Mobile Partner nie podaje dokladnej sily sygnalu.
Aby ja zobaczycz nalezy wejsc w diagnostyke i tam zobacz na dBm, im nizsza liczba tym lepszy sygnal.
No a ten Router wlasnie nie ma podanej sily sygnalu w dbm, tylko procentach, ale pokazuje ja dobrze ja mam przy -67 dBm 77% sygnalu pokazane.
Aby ja zobaczycz nalezy wejsc w diagnostyke i tam zobacz na dBm, im nizsza liczba tym lepszy sygnal.
No a ten Router wlasnie nie ma podanej sily sygnalu w dbm, tylko procentach, ale pokazuje ja dobrze ja mam przy -67 dBm 77% sygnalu pokazane.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Odgrzeję trochę temat. Na pewno ten router współpracuje z E156G? Generalnie w opisie kompatybilności tego modemu nie ma, ale tabela dotyczy firmware 2.08. Są już nowsze ale oczywiście Edimax nie dopisał co udoskonalono. Myślę nad zakupem 3G-6200n ale muszę mieć 100% pewności że zadziała mi z E156G
-
- Użytkownik forum
Pozdrawiam panowie, ja również zastanawiam sie nad zakupem Edimax 3G-6200N, mam iplus, z anteną kierunkową, i chciałbym uwolnić się od kabli :-)
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Na stronie edimax.com jest lista zgodności dla firmware'u 2.20 a w nim taka lista:DoMiNo pisze:Odgrzeję trochę temat. Na pewno ten router współpracuje z E156G? Generalnie w opisie kompatybilności tego modemu nie ma, ale tabela dotyczy firmware 2.08. Są już nowsze ale oczywiście Edimax nie dopisał co udoskonalono. Myślę nad zakupem 3G-6200n ale muszę mieć 100% pewności że zadziała mi z E156G
1 Huawei E156B/ E156G / E160E / E160G /
E169G / E170 / E176 / E180/ E180G / E1550 /
E1552 / E1692/ E122
2 Huawei E219 / E220 / E226 / E270 / E272/
E618 / E620 / E626/ E630 / E800 / E1750 /
E1820 / K4505
więc chyba możesz spokojnie kupować.
Taka ciekawostka: u mnie na 3G-6200n świetnie chodzi też E230, mimo że go nie ma w tabeli zgodności

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Początkujący użytkownik forum
a z e1752c ktoś próbował?:)
-
- Stały użytkownik forum
Przepraszam że odgrzewam temat ale co do tych list kompatybilności, to albo są one niekompletne, albo większość modemów Huawei ma ten sam interfejs porozumiewania się z komputerem, tylko lepsze elementy obwodów radiowych.
Posiadam ten router z oprogramowaniem 2.16f na początku pracował on z modemem z Play Huawei e173, wczoraj zmieniłem mu modem na Huawei e367 (Polsat Cyfrowy) i po zmianie APN działa (Czasami zrywa, ale to pewnie wina słabego sygnału 29%)
Może ktoś da znać jak to jest z tymi sterownikami. Czy nowe sterowniki (w routerze) dają obsługę np. wyższych opcji transferu (czyli zamiast samego HSDPA mamy dostęp do HSUPA itd.)?
Posiadam ten router z oprogramowaniem 2.16f na początku pracował on z modemem z Play Huawei e173, wczoraj zmieniłem mu modem na Huawei e367 (Polsat Cyfrowy) i po zmianie APN działa (Czasami zrywa, ale to pewnie wina słabego sygnału 29%)
Może ktoś da znać jak to jest z tymi sterownikami. Czy nowe sterowniki (w routerze) dają obsługę np. wyższych opcji transferu (czyli zamiast samego HSDPA mamy dostęp do HSUPA itd.)?
Ostatnio zmieniony 2011-04-19, 18:37 przez hertzh1, łącznie zmieniany 1 raz.