rozpowszechnienie sieci bezprzewodowej na wiosce

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Khemlish
Początkujący użytkownik forum

rozpowszechnienie sieci bezprzewodowej na wiosce

Post autor: Khemlish »

Witam jak w temacie chciałbym rozpowszechnić na wiosce internet bezprzewodowy (o zasięgu ok 15-20 km) i tu sa pytania:
1. potrzebne mi jest "źródło" które udostępni mi siec (neo, netia, itp odpadają z powodu całkowitej nie zdolności podłączenia mnie..), którą ja będę rozsyłał dalej..
2. jakie "narzędzia" będą mi potrzebne (sprzęt itp czy niezbedne beda jakies serwery..)
oczywiście nie chcialbym przeinwestowac dlatego prosił bym o jakieś racjonalno-optymalne odpowiedzio - podpowiedzi :)
w miarę odpowiedzi będę dopisywał wszelkie niezbędne dla was informacje :)
z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: rozpowszechnienie sieci bezprzewodowej na wiosce

Post autor: sp6huk »

Na sieć działającą w promieniu ~20 KM, musisz na start mieć minimum ~150 tys. zł. ;) Ale wiedz o tym, że sama chęć do stworzenia sieci to nic, tu się liczy wiedza, a widzę, że jej nie posiadasz :]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Khemlish, jeśli chcesz zostać USP... o, przepraszam ISP to powinieneś napisać na trzepak.pl. Swoją obecnością na pewno wywołasz na forum wesołą atmosferę i mili użytkownicy wesoło doradzą Ci jak spełnić Twoje marzenie dnia :]
To jest forum użytkowników internetu bezprzewodowego, nie dostawców.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Khemlish pisze:Witam jak w temacie chciałbym rozpowszechnić na wiosce internet bezprzewodowy (o zasięgu ok 15-20 km) i tu sa pytania:
1. potrzebne mi jest "źródło" które udostępni mi siec (neo, netia, itp odpadają z powodu całkowitej nie zdolności podłączenia mnie..), którą ja będę rozsyłał dalej..
Po pierwsze to neo, netii itp. nie wolno dzielić poza lokal bo to jest łącze konsumenckie, a poza tym nie nadaje się ono do podziału dla celów zarobkowych,
Khemlish pisze:2. jakie "narzędzia" będą mi potrzebne (sprzęt itp czy niezbedne beda jakies serwery..)
Sieć należałoby budować "na przyszłość" w technologii 5GHz na platformach Mikrotika lub Alixa, co do serwera to przydałby się ;)

A więc na razie radzę Ci się uczyć podstaw w tym kierunku i brnąć dalej :D

[ Dodano: 2009-12-03, 21:33 ]
Blido pisze: To jest forum użytkowników internetu bezprzewodowego, nie dostawców.
Racja, no ale jak będzie trzeba to pomożemy :] Ale, nie odwalimy za Ciebie całej roboty, sam się masz uczyć bo sieć to nie zabawka :nienie:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Racja, no ale jak będzie trzeba to pomożemy :]
Masz rację, jako takie pojęcie mamy, a USP nigdy za wiele ;)
Khemlish

widze ze chopaki sie rozbujali ;)
wiem jakiego rzedu sa to koszta :P generalnie mam miejsce (lokal gdzie beda mogly stac serwery itp) jesli chodzi o sprawy techniczne (typu jakiego rodzaju maja to byc anteny rozdzielnie ito ) to tak nie wiele o tym wiem.. ale min po to jest to forum aby sie czegos dowiedziec ;] i dlatego tez ogolnie do was napisalem :) jak to mawiala moja babcia wiedzy nigdy za wiele xD co do odwalania przez was brudnej roboty.. nie. ja potrzebuje informacji moga byc ogolne ale konkretne :)
no tak "marzenie dnia" :P ale pamietajcie "przyszlosciowe" xD ;]
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

No to pytaj :hyhy: Postaram się odpowiedzieć na każde z pytań :D
Khemlish

bez cfaniakowania prosze ;):P wiem ze wiecie duzo nawet wiecej ale to nie znaczy ze musicie mi zaraz cisnac :P nie mozna wiedziec wszystkiego przeciez :P
napisalem w pierwszym poscie ze potrzebne mi sa informacje co i jak zaczac :| bo bez tego ani rusz .. ale od czego zaczac gdzie szukac dostawcy ktory zaoferuje mi cos co bede mogl rozprzestrzenic jako moja firma.. dodam ze bede na tej wiosce praktycznie monopolista.. (jest jedna firma ktora oferuje lacze bezprzewodowe ale maja problemy z zasiegiem...)
zapomnialem dodac ze moje pytania beda ogolne?;):P
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jeśli chodzi o łącze to zakupujemy łącze symetryczne czyli takie gdzie download i upload jest identyczny ;) Możesz je mieć od takich firm jak np. Telekomunikacja Kolejowa, Exatel, GTS Energis, ATMAN, Metroethernet od TP i coś jeszcze by się znalazło :D Cena za 1 Mb/s jest uzależniona od jakiego dostawcy bierzesz łącze, ile będziesz brał Mbit/s, dosył własny czy ich (np. światłowód, radiolinia, miedź), no i na jaki okres podpisujesz umowę.
Ostatnio zmieniony 2009-12-03, 22:17 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Khemlish pisze:widze ze chopaki sie rozbujali ;)
wiem jakiego rzedu sa to koszta :P
Tu nie chodzi tylko o koszta ;)
W porządku, nie będę już żartował, więc walnę prosto z mostu - chcesz zabierać się za sieć, mając, bez obrazy, zerowe pojęcie o tym? Owszem, kto pyta nie błądzi, ale na naszym forum ludzie z Twoim poziomem wiedzy na temat sieci raczej pytają jak udostępnić internet sąsiadowi ew. kilku sąsiadom a Ty wyskakujesz z pomysłem budowy sieci o zasięgu 15-20km :] . Taki zasięg (zakładając że nie chcesz robić jakiegoś półlegalnego urynetu z bazami o podkręconej mocy Tx) dadzą Ci tylko rozwiązania typu WiMax, a ta technologia ze względu m.in na moce i częstotliwości jest licencjonowana. O kosztach już nie będę wspominał.
Trochę to wszystko niepoważne ;)
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Z doświadczenia polecam trzepak.pl. Tam jest kopalnia wiedzy pod względem prawnym jak i technicznym. Z własnego doświadczenia(miałem w zeszłym roku zamiar założyć firmę prowiderską, lecz zabiły mnie przepisy prawne regulujące postawienie wolnostojącego masztu, do dzisiaj czekam, aż gmina znajdzie kasę na nowy projekt zagospodarowania przestrzennego wsi) radzę Ci zastanowić się 10 razy czy warto w to się pchać.
Ostatnio zmieniony 2009-12-03, 22:22 przez przemek20011, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

przemek20011 pisze: lecz zabiły mnie przepisy prawne regulujące postawienie wolnostojącego masztu)
Otóż to, nie tak łatwo uzyskać zezwolenie na postawienie masztu powyżej 3 metrów (jak się nic nie zmnieniło to do 3 metrów nie trzeba mieć zezwolenia) przede wszystkim kupę papierologii, a myślałeś też gdzie byś montował stacje bazowe przecież trzeba gdzieś wynająć lokalizację i płacić za nią często grube pieniądze.
przemek20011

sp6huk pisze: (jak się nic nie zmnieniło to do 3 metrów nie trzeba mieć zezwolenia)
.
Na chwilę obecną zgłasza się w jednostce administracyjnej fakt takiego przedsięwzięcia. Maja na to 30 dni jeżeli nie odpowiedzą negatywnie to można postawić maszt.
Khemlish

dobra racja pojecie mizerne (moje w tej kwestii) ale coz zamiast siedziec na informatyce gdzie nauczyciel pokazywal jak sie wlacza painta wolalem siedziedziec u kolezanek na w-fie xD
tak wiec jesli chodzi o wasze obawy, moze bardziej racjonalne pojecie ok prawda tez mam watpliwosci... ale jesli nie zrobie sobie jakiegos bilansu kosztow itp to nigdy nie bede wiedzial czy warto w cokolwiek wchodzic..
a kwestia ktora "podkusila" mnie do tego "pomyslu" bylo to ze nikt nie chce mi "zaoferowac" internetu w lokalu w ktorym mam inna firme..( rozpowszechnianie neta ma byc ze tak powiem dodadkiem czym ponadto, urozmaiceniem wolnego czasu..) dlatego mi sie nie dziwcie... wyobrazcie sobie sytuacje ze dzwonicie do tp netii i tp firm w ktorych po pol h przelaczania z biura do biura i kolejnej h rozmowy okazuje sie ze kichę mi dadza :klnie: masakra przeciez to jest jakas zeby w "cywilizowanym" swiecie nie mozna bylo miec dostepu do chociazby glupiego tel stacjonarnego :klnie:

pisalem ze mam WLASNY nie lokal a dom w ktorym moge "wygospodarowac" ok 100m2 na dzialalnosc zwiazana z netem +"jobtwojamac" tyle dzialki ile bede potrzebowal.. a jesli chodzi o masz to nie sprawdzalem.. wiem ze jesli chodzi o budowanie czego kolwiek na mojej dzialce to nie moge przekroczyc bodajze 8-9 m jesli bedzie to w odleglosci ok 3 metrow od granicy dzialki z droga (czy tez plotem )
Ostatnio zmieniony 2009-12-04, 15:37 przez Khemlish, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Khemlish pisze:( rozpowszechnianie neta ma byc ze tak powiem dodadkiem czym ponadto, urozmaiceniem wolnego czasu..)
A no to w takim przypadku to musisz zostać providerem, wtedy to czasu Ci zabraknie jeżeli teraz masz go za dużo.

[ Dodano: 2009-12-03, 22:34 ]
Khemlish pisze:
pisalem ze mam WLASNY nie lokal a dom w ktorym moge "wygospodarowac" ok 100m2 na dzialalnosc zwiazana z netem +"jobtwojamac" tyle dzialki ile bede potrzebowal.. a jesli chodzi o masz to nie sprawdzalem.. wiem ze jesli chodzi o budowanie czego kolwiek na mojej dzialce to nie moge przekroczyc bodajze 8-9 m jesli bedzie to w odleglosci ok 3 metrow od granicy dzialki z droga (czy tez plotem )
Czy ja dobrze rozumiem ? :zdziwko: Jedną stacją bazową chcesz zasilić wszystkich userów (klientów) ?
Khemlish

jeszcze raz
1. rozsylaniem neta ze tak powiem chce byc yy kims na zasadzie wlasciciela (odpowiedni ludzie beda na odpowiednich stanowiskach)
2. "stacja bazowa" ( teoretycznie pierwsza, glowna jak kto woli) bedzie u mnie z ktorej bede rozsylal do klientow (userow) i u nich beda "poboczne" przesylajace sygnal dalej (np klient majac obiornik bedzie mial tez u siebie "przekaznik" przesylajacy sygnal dalej) tak wiec np majac natene przekaznik o zasiegu np 2 km i odbiornik o podobnym zasiegu (zamontowany juz u klienta) bedzie rowniez stal przekaznik ktory przesle ten sygnal dalej (do nastepnego) i tak w kolko...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Khemlish pisze:wyobrazcie sobie sytuacje ze dzwonicie do tp netii i tp firm w ktorych po pol h przelaczania z biura do biura i kolejnej h rozmowy okazuje sie ze ***Cenzura*** mi dadza :klnie: masakra przeciez to jest jakas zeby w "cywilizowanym" swiecie nie mozna bylo miec dostepu do chociazby glupiego tel stacjonarnego :klnie:
Zainteresuj się zatem czy nie jesteś w zasięgu Wimaksa z Ery bądź Netii. Jeśli nie, to zawsze pozostaje jeszcze CDMA (niestety z limitami)
Jestem w podobnej sytuacji co Ty - mieszkam w polu i nie mam co nawet liczyć na kabel, bo Tepsa ani żadna inna firma nie pociągnie 1,5km kabla dla kilku domów. Gdyby nie WiMax, męczyłbym się dalej z netem komórkowym (co prawda 3G do mnie dochodzi, ale co mi z tego przy takich limitach). Co do tel. stacjonarnego nie podłączyłbym nawet gdybym miał możliwość, bo to zupełnie nieopłacalne. Jeśli już to zdecyduję się na VoIP.
Khemlish

owszem wi-max hehe brak zasiegu :P jesli chodzi o stacjonarny tel to jest "niby" niezbedny do firmy.. (ktora prosperuje) a jesli si o TP to maja ograniczenie na lini (na ktorej teoretycznie jestem) do 30 abonentow (montowali te kable lata swietlne temu i powiedzieli ze padna im wszystkie lacza jak mnie podlacza..)
dlatego chce "zorganizowac" neta dla siebie i "podzielic" sie nim z ludzmi w okolicy... dlatego prosilbym od was o jakies konkretne info co musze miec aby to uruchomic...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Khemlish pisze:tak wiec np majac natene przekaznik o zasiegu np 2 km i odbiornik o podobnym zasiegu (zamontowany juz u klienta) bedzie rowniez stal przekaznik ktory przesle ten sygnal dalej (do nastepnego) i tak w kolko...
Zaczynam współczuć potencjalnym klientom... To co zamierzasz zrobić to urynet. Wiesz jakie będą pingi, jak mała przepustowość i jak zawodna będzie taka sieć? Pomyśl chociażby co będzie jak jeden z userów z jak to określasz "przekaźnikiem" (nawet nie znasz poprawnej terminologii) odłączy urządzenie od zasilania lub mu się zawiesi.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Khemlish pisze:jeszcze raz
1. rozsylaniem neta ze tak powiem chce byc yy kims na zasadzie wlasciciela (odpowiedni ludzie beda na odpowiednich stanowiskach)
Jeżeli masz duże fundusze to nie ma problemu,
Khemlish pisze:2. "stacja bazowa" ( teoretycznie pierwsza, glowna jak kto woli) bedzie u mnie z ktorej bede rozsylal do klientow (userow) i u nich beda "poboczne" przesylajace sygnal dalej (np klient majac obiornik bedzie mial tez u siebie "przekaznik" przesylajacy sygnal dalej) tak wiec np majac natene przekaznik o zasiegu np 2 km i odbiornik o podobnym zasiegu (zamontowany juz u klienta) bedzie rowniez stal przekaznik ktory przesle ten sygnal dalej (do nastepnego) i tak w kolko...
Tak, się kolego sieci nie robi. Po pierwsze to duży koszt takiego przedsięwzięcia, co byś zrobił gdyby pierwszy klient wyłączył sobie w domu prąd lub byłaby awaria zasilania, to przecież pozostali by wcale internetu nie mieli, była by bardzo duża awaryjność takiej sieci, mała przepustowość, i w ogóle ŻAL, by Ciebie to wszystko do grobu wpędziło, uległ byś w długach bo sieć by nie przynosiła zysków.
Khemlish

PODKRESLE nie znam sie na wszystkim bo jakbym sie znal to bym was nie pytal. prawda?
ale kto powiedzial ze dostep do "przekaznika" (jesli tak to nazwe to "obaj" bedziemy wiedziec o co si:P) bedzie mial kazdy user? sa odpowiednie umowy jakie moge sporzadzic z userem dzieki ktorym oprocz obiornika stawiam "rozdzielacz sygnalu" czy tez "przekaznik".
btw ile razy trzeba napisac PROSZE O PODPOWIEDZ aby ktos jej udzielil? wystraczy ze napiszecie wprost koniec tematu i bedzie koniec tematu :)
Ostatnio zmieniony 2009-12-03, 23:04 przez Khemlish, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Khemlish pisze:chciałbym rozpowszechnić na wiosce internet bezprzewodowy (o zasięgu ok 15-20 km) i
Koledzy dużo juz napisali i ja coś dołożę.
1. Skoro nikt nie chce dac Ci stacjonarnego (kablowego) telefonu to o łączu po miedzi/światłowodzie zapomnij. Może radiolinia albo dosył własny MT (MikroTik/Alix) na paśmie 5GHz (na powiedzmy maksymalnie 10km) z większej miejscowości od TKT czy GTS-Energis.
2. Maksymalny sensowny zasięg bazy na 2.4GHz nie powinien być większy niż 1km (no może w idealnym niezaszumionym otoczeniu 2km) czyli policz sobie ilość baz żeby pokryć 20km. Do każdej bazy dosył na 5GHz z centralnej bazy albo kolejne skoki baza-baza-baza jak by nie było widoczności.
3. U każdego klienta antena panelowa z AP Clientem przy antenie w puszce i PoE.

Policz sobie koszt inwestycji i ilość przyszłych klientów.
Nie pomagam na PW!
przemek20011

Jeszcze raz odsyłam do strony :]

http://www.trzepak.pl/index.php

i teraz czytaj, czytaj jeszcze raz czytaj. Jak będziesz miał konkretne pytanie czyli jaki sprzęt, itd itp to pisz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Khemlish pisze:rozsylaniem neta ze tak powiem chce byc yy kims na zasadzie wlasciciela (odpowiedni ludzie beda na odpowiednich stanowiskach)
Rozumiem więc że chcesz być właścicielem firmy, który nie będzie nawet wiedział jak działa jego firma :rotfl:
Ci "odpowiedni ludzie" będą wciskać Ci tylko odpowiedni kit. Przypomina mi się Jen z The IT Crowd :hyhy:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Khemlish pisze:PODKRESLE nie znam sie na wszystkim bo jakbym sie znal to bym was nie pytal. prawda?
ale kto powiedzial ze dostep do "przekaznika" (jesli tak to nazwe to "obaj" bedziemy wiedziec o co si:P) bedzie mial kazdy user? sa odpowiednie umowy jakie moge sporzadzic z userem dzieki ktorym oprocz obiornika stawiam "rozdzielacz sygnalu" czy tez "przekaznik".
btw ile razy trzeba napisac PROSZE O PODPOWIEDZ aby ktos jej udzielil? wystraczy ze napiszecie wprost koniec tematu i bedzie koniec tematu :)
Ale, zrozum to, że nie robi się połączeń baza-klient-baza-klient-baza-klient.....bo taka sieć będzie mało wydajna no chyba, że chcesz oferować klientom przepustowość rzędu 64 kb/s, i zrobisz niezły śmietnik w eterze, już widzę powstaje następny USP :dobani:
Khemlish

ok koszt kosztem ale moge na "poczatek" zaczac od czegos co chociaz "zwroci" mi koszt mojej inwestycji w podlaczenie zalozmy chociaz mojej wioski do sieci.. a dopiero potem sie "rozmnazac" na wieksze obszary :)
mi "trzepak" kojarzy sie z czym innym :rotfl:
a nawiazujac do wciskania kitu (przez pracownikow) kto powiedzial (napisal) ze nie chce sie "poduczyc" , "douczyc" itp?
wojteks dziekuje choc jedna "nawiazujaca" do tematu podpowiedz... wydaje mi sie ze jest na tym forum wiecej takich osob...
przemek20011

Khemlish pisze: mi "trzepak" kojarzy sie z czym innym :rotfl:
To niech Ci się nadal tak kojarzy, zaglądnij tam to dojdziesz do wniosku, że szkoda było czasu na pisanie tutaj, bo tam masz gotowe odpowiedzi na swoje pytania.
Ostatnio zmieniony 2009-12-03, 23:17 przez przemek20011, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Khemlish pisze:ok koszt kosztem ale moge na "poczatek" zaczac od czegos co chociaz "zwroci" mi koszt mojej inwestycji w podlaczenie zalozmy chociaz mojej wioski do sieci.. a dopiero potem sie "rozmnazac" na wieksze obszary :)
Otóż to, na początek obeznaj się z siecią i pokryj zasięgiem nie wielki obszar. Powiedz w jakiej miejscowości mieszkasz to może znajdę Ci w okolicy jakiegoś dostawcę od którego mógłbyś sobie dosłać łącze ;) Nie chcę być złośliwy, ale już nie jeden był taki jak ty co zakładał sieć.
Khemlish

sp6huk najblizszym miasteczkiem dla mnie jest tczew (pomorskie) i tu wierz mi "siega" tylko jedne firma oferujaca radiowke (i ten ich zasieg jest strasznie niepewny)
dodam poraz kolejny "przyszedlem" tu by zaczerpnac informacji w jaki sposob moge to zrobic a nie info typu "trzepak.pl" :P albo ktos napisze cos konkretnie albo niech nie pisze wcale bo "pomoc" w stylu "trzepak.pl" to tak jak odpowiedz na poproszenie o podanie soli "tam powinna stac" :P
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

W tczewie Telekomunikacja Kolejowa ma na 100% światłowody, i ja nie mówię Ci żebyś ty brał łącza od prywatnego providera, tylko od porządnego dostawcy jakim jest TKTelekom ;)
Łącze od nich mógłbyś sobie dosłać od ich węzła.

PS. Ja piszę same konkrety, Ty pytasz, Ja odpowiadam. ;)
ODPOWIEDZ