Prędkość wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prędkość wifi
Witam
Posiadam router d-link di 524 i w komputerze kartę tp-linka WN 55 IG. Łącze internetowe mam 6mbit na 3mbit. Po kablu wszystko śmiga super, jak przeglądam strony to po klinkięciu na link strony otwierają się błyskawicznie, a drogą radiową już tak fajnie nie jest, jak kliknę link to często się czeka 2-3 s nim strona zacznie się ładować, a gdy ściągam jakiś plik to osiągam maksymalnie 450 Kbajtów /s, ale to szczytowa wartość i dość rzadko. Komp i router są w różnych pokojach, oddalone od siebie jakieś 5-6m, do routera mam wkręconą antenkę Pentagrama 7dBi. W routerze mam najnowszy firmware, router jest w wersji revision B. Próbowałem już wszystkich kanałów (najlepiej działa na kanale 1) oraz router ustawiłem na 11mbit. Moja płyta główna to Gigabyte GA-K8NF-9-RH.
Proszę o wszelkie sugestie.
Posiadam router d-link di 524 i w komputerze kartę tp-linka WN 55 IG. Łącze internetowe mam 6mbit na 3mbit. Po kablu wszystko śmiga super, jak przeglądam strony to po klinkięciu na link strony otwierają się błyskawicznie, a drogą radiową już tak fajnie nie jest, jak kliknę link to często się czeka 2-3 s nim strona zacznie się ładować, a gdy ściągam jakiś plik to osiągam maksymalnie 450 Kbajtów /s, ale to szczytowa wartość i dość rzadko. Komp i router są w różnych pokojach, oddalone od siebie jakieś 5-6m, do routera mam wkręconą antenkę Pentagrama 7dBi. W routerze mam najnowszy firmware, router jest w wersji revision B. Próbowałem już wszystkich kanałów (najlepiej działa na kanale 1) oraz router ustawiłem na 11mbit. Moja płyta główna to Gigabyte GA-K8NF-9-RH.
Proszę o wszelkie sugestie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Prędkość wifi
To sugeruje duże zaszumienie. I wiele na to nie poradzisz w takim razie. Jak wygląda eter? W ogóle to jest jakiś blok, domek?Bejziczek pisze:Próbowałem już wszystkich kanałów (najlepiej działa na kanale 1)
Całkowicie niepotrzebnie.Bejziczek pisze:do routera mam wkręconą antenkę Pentagrama 7dBi.
Też niepotrzebnie.Bejziczek pisze:router ustawiłem na 11mbit
-
Blok, w pobliżu wykrywam jeszcze tylko 2 routery, oba na kanale 6. Antenka jest taka bo oryginalna się połamała. Obecna zła ? Ustawiłem na 11mbit bo na tym najstabilniej działa, a jak dam 54 to po chwili spada na 18.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Albo zasyfione pasmo albo router lub karta sieciowa nie są 100% sprawne.
-
Na laptopie wszystko ok było, dodam jeszcze, że to ma 4 karta, 3 poprzednie były na układzie Realteka, a system to XP z SP3.Jo_gurt pisze:Albo zasyfione pasmo albo router lub karta sieciowa nie są 100% sprawne.
No nic, spróbuje jeszcze odpalić Ubuntu Live i na nim przetestować.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja mam ruter D-link DIR-655 i ja jestem połączony z nim kablem RJ 45 a mój brat na poddaszu ma kartę też D-Linka na USB i działa tak samo jak u mnie ( nie ma rózni9cy czy kablem czy na WI-FI nawet 28 metrów od routera u sąsiada net idzie jak u mnie na kablu) . Ja nie polecam kupowania urządzeń różnych producentów . Mój brat wygrał Dir-655 i ja kupiłem modem też D-linka ponieważ jak się ma sprzęt różnych producentów to często się zdarza że sprzęty nie są kompatybilne ze sobą .
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
- wojteks
- *** Administrator ***
W WiFi b/g nie ma takich problemów. Każda karta powinna pracować z każdym routerem/AP prawidłowo.szmitz pisze:ponieważ jak się ma sprzęt różnych producentów to często się zdarza że sprzęty nie są kompatybilne ze sobą
Nie pomagam na PW!