Witam,
Bylem wczoraj u kumpla który mnie poprosił żeby mu podłączyć router zamiast modemu, chciał rozdzielić neta.
Okazało się ze kupił nieodpowiedni router, bez wbudowanego modemu adsl, router ma 4 porty LAN i jeden WAN RJ-45, na szczęście ma modem który łączył z kompem za pomocą skrętki. Tutaj moje pytanie, czy ten router Pentagram P 6381-2 który jak wyczytałem w necie jest do kablówek można połączyć z tym modemem adsl ?? Skrętkę z modemu wpiął bym w port WAN routera.
Dodam ze w konfiguracji routera sa 3 opcje:
-stale IP
-zmienne IP
-PPoE
Nie wiem ktora opcje wybrac.
Router P6381-2+modem, czy mozna polaczyc ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router P6381-2+modem, czy mozna polaczyc ?
Tak, a w konfiguracji WAN ustawiasz PPPoE z user/password z umowy (takie samo jak w komputerze miał ustawione)lukashs pisze:Tutaj moje pytanie, czy ten router Pentagram P 6381-2 który jak wyczytałem w necie jest do kablówek można połączyć z tym modemem adsl ?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za szybka odpowiedz, dzisiaj idę do kumpla i spróbuje ale mam jeszcze jedno pytanie. Czytam trochę w internecie i często natrafiam ze trzeba sklonować adres MAC karty sieciowej (piszą tak jeżeli ktoś ma neta z kablówki, kumpel takiego nie ma) czy u kumpla tez będę to musiał zrobić ??
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, MAC w ADSLu nie ma znaczenia.lukashs pisze:czy u kumpla tez będę to musiał zrobić ?
Nie pomagam na PW!