Drukarka sieciowa + AP client
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Drukarka sieciowa + AP client
Witam, posiadam w domu następująco zbudowana sieć:
Router Pentagram z wifi - do niego podpięty jest komputer stacjonarny kablem oraz przez wifi dwa laptopy. Wszytko śmiga wysmienicie.
Dodatkowo posiadam drukarkę z interfejsem sieciowym, podpięcie jej pod ww routera nie stanowi problemu i wszystko śmiga wyśmienicie. Jednakże chciałbym aby drukarka nie była podpięta do routera kablem tylko komunikowała się przez wifi. Zakupiłem TPLINKA TL-WR543G z trybem AP Client. AP Client widzi moją sieć wifi oprta na pentagramie. łączy się z nią. Gdy podpinam kompa jest net. W czym problem.
Ustawienia routera Pentagram: ip: 192.168.1.100
pula adresów + 100 od tego.
AP TPLINK jako WAN dostaje adres 192.168.1.103
jako LAN trzeba mu ustawić adres w inej podsieci czyli np. 192.168.2.1, urządzeniom podłączonym do ap nadawane sa adresy +100 od tego.
Wszystko działa.
Ale w jaki sposób z sieci opartej na pentagramie mam drukowac na tej drukarce? komputery podpiete do pentagrama z adresem np. 192.168.1.102 nie widzi drukarki o ip 192.168.2.2 pingi tez nie działają. Działa tylko ping 192.168.1.103.
Router Pentagram z wifi - do niego podpięty jest komputer stacjonarny kablem oraz przez wifi dwa laptopy. Wszytko śmiga wysmienicie.
Dodatkowo posiadam drukarkę z interfejsem sieciowym, podpięcie jej pod ww routera nie stanowi problemu i wszystko śmiga wyśmienicie. Jednakże chciałbym aby drukarka nie była podpięta do routera kablem tylko komunikowała się przez wifi. Zakupiłem TPLINKA TL-WR543G z trybem AP Client. AP Client widzi moją sieć wifi oprta na pentagramie. łączy się z nią. Gdy podpinam kompa jest net. W czym problem.
Ustawienia routera Pentagram: ip: 192.168.1.100
pula adresów + 100 od tego.
AP TPLINK jako WAN dostaje adres 192.168.1.103
jako LAN trzeba mu ustawić adres w inej podsieci czyli np. 192.168.2.1, urządzeniom podłączonym do ap nadawane sa adresy +100 od tego.
Wszystko działa.
Ale w jaki sposób z sieci opartej na pentagramie mam drukowac na tej drukarce? komputery podpiete do pentagrama z adresem np. 192.168.1.102 nie widzi drukarki o ip 192.168.2.2 pingi tez nie działają. Działa tylko ping 192.168.1.103.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Drukarka sieciowa + AP client
Kupiłeś zły sprzęt. Potrzebny AP Client a nie router.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest czysty AP Client" czy "AP Client Router"? Jeżeli AP CLient Router to drukarki raczej nie udostępnisz.piotreq pisze:Zakupiłem TPLINKA TL-WR543G z trybem AP Client.
Do Twojego zastosowania wystarczyłby Tp-Link WA501G (Acces Point z trybem Client)
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja bym spróbował podpiąć drukarkę do portu WAN. Wydaje mi się, że jest spora szansa, że wtedy wtedy router stanie się "przezroczysty" dla sieci LAN.Jo_gurt pisze:Kupiłeś zły sprzęt. Potrzebny AP Client a nie router.
Krzysztof
-
- Początkujący użytkownik forum
ale w jakich ustawieniach TPLINKA?Chris-Kr pisze:Ja bym spróbował podpiąć drukarkę do portu WAN. Wydaje mi się, że jest spora szansa, że wtedy wtedy router stanie się "przezroczysty" dla sieci LAN.
AP Client Routerwojteks pisze:To jest czysty AP Client" czy "AP Client Router"? Jeżeli AP CLient Router to drukarki raczej nie udostępnisz.
Na szczęście mogę go jutro oddać.Jo_gurt pisze:Kupiłeś zły sprzęt. Potrzebny AP Client a nie router.
Dziękuję za odpowiedzi. W taki wypadku co i jaki model mi polecacie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież napisałem WA501Gpiotreq pisze:W taki wypadku co i jaki model mi polecacie?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A mi się wydaje, że w trybie Client Router WAN jest w ogóle wyłączony. Ale mogę się mylić.Chris-Kr pisze:Wydaje mi się, że jest spora szansa, że wtedy wtedy router stanie się "przezroczysty" dla sieci LAN.
Może być to co podał wyżej wojteks, może być w zasadzie dowolny AP (ale nie router!).piotreq pisze:W taki wypadku co i jaki model mi polecacie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jako AP Client, chociaż faktycznie bardzo prawdopodobnym jest, że w tym trybie port WAN może być odłączony.piotreq pisze:ale w jakich ustawieniach TPLINKA?
Krzysztof