[Uwaga] Nowa odsłona Simdaty

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

[Uwaga] Nowa odsłona Simdaty

Post autor: marens »

Polkomtel przygotował promocję dla nowych i obecnych użytkowników taryfy Simdata. Do każdego doładowania operator dokłada bonusowe pakiety danych.

Klient otrzymuje dodatkowe pakiety megabajtów przy każdym zasileniu konta kwotą z przedziału 5-150 zł. Bonus przyznawany jest użytkownikowi, który w okresie trwania promocji jednorazowo aktywuje promocję w następujący sposób wybierając na klawiaturze swojego telefonu krótki kod: *136*11*01# i wciskając przycisk zadzwoń (lub aktywując promocję przez stronę operatora).

Aktywacja promocji potwierdzana jest SMS-em w ciągu 24 godzin od złożenia zamówienia. Od momentu otrzymania SMS-a z potwierdzeniem, każde doładowanie konta premiowane jest bonusowym pakietem zgodnie z poniższą tabelą:

Obrazek

O przyznaniu bonusu użytkownik zostanie powiadomiony za pomocą wiadomości SMS. Transmisja danych w ramach bonusu jest rozliczana z dokładnością do 100 KB, wysyłane i odbierane dane w ramach jednej sesji są rozliczane oddzielnie.

Użytkownik ma możliwość sprawdzenia za pomocą krótkiego kodu: *121# pozostałego limitu oraz dnia, w którym upływa moment, do którego może wykorzystać dostępny limit danych.

Ponadto dla nowych użytkowników przygotowano promocję, w ramach której możliwe jest uzyskanie bezpłatnego pakietu 134,9 MB na transmisję danych. W połączeniu ze stanem początkowym startera, klient otrzymuje łącznie 200 MB na start.

Bonus przyznawany jest użytkownikowi aktywuje promocję wybierając na klawiaturze swojego telefonu krótki kod: *121*11*01# i wciskając przycisk zadzwoń (w ciągu 30 dni od aktywacji numeru)

// Źródło http://telepolis.pl/news.php?id=16740
(Wrzuciłem bez code z powodu tabelki)

Jeśli chodzi o mój komentarz to ja czegoś tutaj nie rozumiem, operatorzy dzierżawiący infrastrukturę Plusa (mBank/GaduAir) mają lepszą ofertę DATA od SimDady która została stworzona specjalnie do internetu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: [Uwaga] Nowa odsłona Simdaty

Post autor: ja.michal »

marens pisze:Jeśli chodzi o mój komentarz to ja czegoś tutaj nie rozumiem, operatorzy dzierżawiący infrastrukturę Plusa (mBank/GaduAir) mają lepszą ofertę DATA od SimDady która została stworzona specjalnie do internetu.
Tylko ciekawe jak jest z prędkościami. Z tego co widzę to np. GaduAir jest przycięte do 1Mb/s.

Co do bonusów to raczej się nie popisali. 302MB za 30zł + 100MB ze zł to 402MB za 30zł. Słabo. 861MB za 50zł + 166MB ze złotówek to w sumie to koło 1027MB za 50zł. No tak już lepiej, ale też nie super. Dobre to, ale do GPRSu, a nie HSPA nie wspominając o HSPA+.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Szczerze powiedziawszy to liczylem na jakas rewolucje jesli chodzi o stawki za transmisje danych ale sie zawiodlech - te bonusy to zwykly chwyt marketingowy, nic nie warty w rzeczywistosci dla klienta.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

ja.michal pisze:Tylko ciekawe jak jest z prędkościami.
Prędkość nie jest przyciana, chyba że w ciągu ostatniego roku wprowadzili jakieś ograniczenia, w co wątpię.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czy nic to tak nie do końca. Na pewno taniej. Ciekawe czy to ostateczny cennik.

[ Dodano: 2009-12-09, 00:11 ]
Aż wezmę za punkty 5plus sobie starter po nowym roku (teraz będzie masakra z przesyłką). :)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

ja.michal pisze:Czy nic to tak nie do końca. Na pewno taniej. Ciekawe czy to ostateczny cennik.
Widząc już te kiepskie bonusy to cudów sie nie spodziewam, bo kto bedzie doladowywal co miesiac 150zl zeby dostac 5,5 GB bonusu - kompletny bezsens:/ Odnoszę często wrażenie, ze staraja sie tylko do wlasnej oferty zniechecic potencjalnego klienta, majac go za idiote, bo duzo pisza ze nowa oferta bedzie wprowadzona,a praktycznie nic ona nowego nie wnosi:/
Józek
### BAN ###

Post autor: Józek »

Szkoda że nie ma, tak jak w Heyah równa stawka za każde 100kb=2gr.
Moim zdaniem nie wypaliła im promocja.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jest nie wiele drożej - 3gr. :hyhy:
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Jakby dali 3 grosze za 1 MB, to może było by ciekawiej.
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

ja.michal pisze:Jest nie wiele drożej - 3gr. :hyhy:
Toż to 50% drożej :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No jak tak na to patrzeć to tak. ;)
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Powiem Wam tyle...

na blogu TP około miech temu ostro sie kłóciłem z Wojciechem Jabłczyńskim odnośnie pakietów internetowych w ofertach pre-paid, i mimo iż miałem racje na siłe chciał mi udowodnić iż takie atrakcyjne dla klientów pakiety się nie opłacają operatorom. Oczywiście racji koleś nie ma, ale widać że plus podłapał po czesci jego myślenie. Pomijając kwestie tego, iż ceny pakietów netowych w POPie są żenujące w stosunku do pakietów dostępnych w simplusie, nowa oferta simdaty oferuje praktycznie NIC w przypadku doładowań o nominałach którymi najcześciej doładowują pre-paidowcy (czyli do 30 zł). Jeśli już ktoś doładowuje raz na miesiąc 50 zł, to nie opłaca mu się bawić w przedpłacony net, tylko odpalić pakiet do abonamentu albo wziąc najprostszą umowe na rok...

dlatego zgodze się ze zdaniem iż taka oferta ma zmusić klientów Plusa do abonamentu na internet, taką samą drogę obrały Orange i Era...Orange zwłaszcza, bo tam w pre-paid net najtaniej wychodzi przy pakiecie 20MB za 10 zł w POPIe lub 3 gr za 100KB w OF na kartę :rotfl: :rotfl: To już nawet w erze lepiej, bo w heyah przynajmniej mamy 2gr za 100KB...
Józek
### BAN ###

Post autor: Józek »

Jak myślicie jak się skończy ta promocja zrobią lepszą, czy pozostawią bez słuchu i widu?
transm
### BAN ###

Post autor: transm »

Mogliby sie postarac, ale nie, zapychaja sie tak jak play gdzie wieczorami w malym miescie o 2 bts umts 2100 transfer jest 10-20 KB zas iplus przy tej samej liczbie bts 2.5 Mb/s sprawdzone w 30 000 miescie.

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-07, 13:49 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 13:49 przez transm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Post autor: plat1num »

transm pisze:Mogliby sie postarac, ale nie, zapychaja sie tak jak play gdzie wieczorami w malym miescie o 2 bts umts 2100 transfer jest 10-20 KB zas iplus przy tej samej liczbie bts 2.5 Mb/s sprawdzone w 30 000 miescie.
Ale kto więcej zarabia Play czy Plus? Właściwie to dwa różne podejścia do biznesu. Play jest tani, więc jest powszechny i być może więcej zarabia, lepiej też wykorzystuje infrastrukturę, za to kosztem obciążenia sieci i wolnych transferów w godzinach szczytu. Wybierają go klienci którym zależny na niskich kosztach, a jakość usługi jest sprawą drugorzędną. Plus jest droższy, więc korzysta z niego mniej osób, być możne są to klienci firmowi i ci bardziej zamożni :> dla których ważniejsza jest jakość usług niż cena, płacą drożej ale za to mają lepszą jakość usługi, czyli lepsze transfery. Zastanowiłbym się jednak nad długoterminowymi skutkami obranej przez operatorów strategii. Zwykle w biznesie jest tak, że lepiej jest sprzedawać dużo a tanio, niż drogo a mało. W efekcie na rynku może zaistnieć sytuacja, że Play będzie zarabiał na tyle dużo i będzie to inwestował w infrastrukturę, tak że podniesie jej jakość. Okaże się, że w jego sieci transfery będą identyczne jak w Plusie, ale stawki za transfer będą dużo niższe. To tylko teoria, ale gdyby tak było to skorzystaliby na tym klienci ;)
mrbartecki
Stały użytkownik forum

Post autor: mrbartecki »

plat1num pisze:Wybierają go klienci którym zależny na niskich kosztach, a jakość usługi jest sprawą drugorzędną.
Nie do końca się z Tobą zgodzę. W moim tymczasowym miejscu zamieszkania mam zasięg Plusa 100% a Play 65%. Posiadam PlayOnline i SIMDATA. Plusa kupilem "awaryjnie" ale praktycznie nie korzystam. Wieczorami Play ma wyższe pingi na DNS ale o dziwo za dnia 80-90ms...nie zrywa i nie muli. Bonus z Playa dyskfalifikuje w tej chwili każdego operatora. Za 3 dyszki można spokojnie się wyrobić na m-c. (oczywiście bez zasysania ISO itp. :) Nie faworyzuje Play ale szczerze nie mogę narzekać ;) Może to obrzeża miasta heh
B525s-23a, RBM5
ODPOWIEDZ