Poszukiwany router, pilne...

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Chad
Początkujący użytkownik forum

Poszukiwany router, pilne...

Post autor: Chad »

Witam.

Chciałbym podzielic internet radiowy z sieci rene na komputer stacjonarny i laptopa, kabel od neta jest przykrecany do karty sieciowej do kompa ktora otrzymalem od dostawcy, obecnie szukam routera ktory umozliwi mi taki podzial, a mianowicie mam pytanie czy taki router bedzie dobry?

http://allegro.pl/item831693515_tp_link ... plink.html
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Poszukiwany router, pilne...

Post autor: wojteks »

Chad pisze:czy taki router bedzie dobry?
Jeżeli nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to powinien być dobry.
Nie pomagam na PW!
Chad

a jezeli bym zglosil zmiane karty sieciowej i podal adres mac routera, zjarzyli by sie dostawcy?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Chad pisze:a jezeli bym zglosil zmiane karty sieciowej i podal adres mac routera, zjarzyli by sie dostawcy?
Wybrany przez Ciebie router ma "klonowanie MAC" ale to jest coś zupełnie innego niż <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> (kliknij, poczytaj).
Co do MAC to możesz podać nowy ale musisz być pewny który bo taki router ma zdaje się 3 adresy MAC.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

wojteks pisze: bo taki router ma zdaje się 3 adresy MAC.
Zawsze Mi się wydawało, że każde jedno urządzenie sieciowe ma jeden adres MAC :niepewny: Miałem nawet TP-LINK'a WR-543G (miał jednego MAC'a) i najłatwiej sprawdzić mac routera z naklejki która jest naklejona na jego tylnej części.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sp6huk pisze:Zawsze Mi się wydawało, że każde jedno urządzenie sieciowe ma jeden adres MAC
Są najczęściej różne adresy MAC dla WAN, LAN i WiFi a na etykiecie będzie tylko jeden.
Cały czas rozmawiamy o WR543G, nie mam takiego żeby to potwierdzić ani zaprzeczyć.
Przykładowo Linksys WAG200G ma 2 adresy MAC.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

wojteks pisze: Przykładowo Linksys WAG200G ma 2 adresy MAC.
Całkowicie możliwe, nie mówie, że tak nie jest, a nie dowiem się tego bo niestety nie mam żadnego Linksysa ;)
wojteks pisze: Są najczęściej różne adresy MAC dla WAN, LAN i WiFi
Aż wstyd się przyznać, ale nigdy tego nie zauważyłem :roll:
Ostatnio zmieniony 2009-12-09, 18:45 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Chad

za pare dni bede w domu to sprawdze jaki mam wskaznik TTL, licze na to ze pojdzie gladko, jak nie to przejde sie do nich i zapytam o podlaczenie drugiego kompa, pewnie dolicza mi do abonamentu pare groszy, kumpel chcial podlaczyc x-boxa 360 do neta to tylko dyche wiecej placi za dodatkowe ip
ODPOWIEDZ