TP LINK TL-WR543G
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
TP LINK TL-WR543G
mam pytanie odnośnie tego routera. czy może on pracować w trybie client na tej zasadzie że internet dostarczany jest do niego radiowo (odkręca się tą małą antenke), a nie kablem z koncówką RJ 45 do portu WAN? chcę rozdzielić sygnał radiowy na kilka kabli. Wiem że niektóre routery mogą tak pracować. wtedy port WAN jest wyłaczany a sygnał idzie właśnie na gniazdo radiowe, a dalej to już kabelkami po domu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: TP LINK TL-WR543G
W tym routerze w trybie WISP możesz używać portów lan do rozdzielenia neta.Wyłączona jest funkcja access pointa.
-
- Użytkownik forum
czyli mam szukac w opcjach wisp? męcze sie z tym i męcze a samą sieć widze (jest niezabezpieczona). czy jesli adres IP routera jest 192.168.0.1 i taki sam jest tego acces pointa z którego chcę sciagnąc sygnał to stanowi to problem? chciałem zmienić adres w routerze np na taki: 190.190.1.1, ale wtedy wyskakuje jakis błąd, jedynie udaje mi sie zmienić wartośc ostatniej cyfry na dowolną, np. 192.168.1.15, a ja chciałb ym aby router miał całkiem inne IP.przemek20011 pisze:W tym routerze w trybie WISP możesz używać portów lan do rozdzielenia neta.Wyłączona jest funkcja access pointa.
-
Jeżeli chcesz się na "dziko" połączyć to Ci nie pomogę ponieważ nie do końca to jest zgodne z prawem......stefann pisze: samą sieć widze (jest niezabezpieczona).
-
- Użytkownik forum
przemek20011 pisze:Jeżeli chcesz się na "dziko" połączyć to Ci nie pomogę ponieważ nie do końca to jest zgodne z prawem......
Nie wiem co masz na mysli poprzez dziko? Z sąsiadem chcemy sie połączyc, napisalem ze jest bez zabezpieczen bo tak na razie ustawilismy. Nie wiem, coś mi nie wychodzi... W zakladce survey widze sygnał z nadajnika i daje polacz ale nie pobiera adresu, adres powinien byc przydzielony dynamicznie. Router ustawiony na WISP. Dalej mam wrazenie ze wszystko jest ustawione tak ze to ja jestem punktem dostepowym....
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-12-10, 19:55 ]
Proszę nie cytować wielopoziomowo oraz używać wielkich liter jak to nakazują zasady pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-12-10, 19:54 przez stefann, łącznie zmieniany 1 raz.
-
To ok. Musisz skonfigurować zakładkę WAN.Klikasz quick setup-AP Client Router-Dynamic IP-nazwa sieci z która ma ci się połączyć i finish. Jeżeli połączysz się z siecią po prostu w karcie sieciowej dajesz na automatyczne pobieranie adresu i ma działać.
-
- Użytkownik forum
no wlasnie tak robie i nic nie laczy..
http://img707.imageshack.us/img707/3990/beztytuu1j.jpg
te pole z cyfrą 8 samo skacze miedzy kanałami, zamiast stać na jednym, w moim przypadku na 4tym. po wybraniu dynamic IP w nastepnym okienku wszystkie opcje mam wyłączone, jedyna którą jest podświetlona to miejsce gdzie moge wpisać name. dodam że innym routerem udalo mi sie połaczyc, tylko tym jakos nie potrafie
do czego jest zakładka survey? bo tam widze tą sieć i jak dam connect to tez nie moge ustawić nic później na jakim kanale ma chodzić (bo jest ustawione na złym kanale i zły kraj)
http://img707.imageshack.us/img707/3990/beztytuu1j.jpg
te pole z cyfrą 8 samo skacze miedzy kanałami, zamiast stać na jednym, w moim przypadku na 4tym. po wybraniu dynamic IP w nastepnym okienku wszystkie opcje mam wyłączone, jedyna którą jest podświetlona to miejsce gdzie moge wpisać name. dodam że innym routerem udalo mi sie połaczyc, tylko tym jakos nie potrafie
do czego jest zakładka survey? bo tam widze tą sieć i jak dam connect to tez nie moge ustawić nic później na jakim kanale ma chodzić (bo jest ustawione na złym kanale i zły kraj)
- wojteks
- *** Administrator ***
Właśnie tam wykrywasz sieć i się z nią łączysz. Jaki sąsiad ma router?stefann pisze:do czego jest zakładka survey?
Jaki IP ma Twój WR543G po stronie LAN a jakie IP dostajesz od sąsiada?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
router 192.168.1.1wojteks pisze:[...]
Właśnie tam wykrywasz sieć i się z nią łączysz. Jaki sąsiad ma router?
Jaki IP ma Twój WR543G po stronie LAN a jakie IP dostajesz od sąsiada?
Ip jakie przydziela to 192.168.1.x
udalo mi sie zmienic ip routera na inne (190.190.1.1) i dalej nic
Ostatnio zmieniony 2009-12-10, 13:01 przez stefann, łącznie zmieniany 1 raz.
-
To nie tutaj jest problem. Przydziela Ci automatyczne adresy po połączeniu z routerem kolegi?. Jak tak to wrzuć screena z usatawieniami tp-linka po pobraniu danych.stefann pisze:udalo mi sie zmienic ip routera na inne (190.190.1.1) i dalej nic
- wojteks
- *** Administrator ***
Zmień IP po stronie LAN wr543G na 10.10.10.1stefann pisze:udalo mi sie zmienic ip routera na inne (190.190.1.1) i dalej nic
Jak będziesz zalogowany na nowym IP wybierz tryb AP Client router (albo tylko AP Client o ile taki jest) potem wejdź w "site survey" i podłącz się do wybranej sieci.
Zobacz w "status" czy wr543 dostał IP. Jeżeli nie to sprawdź czy nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> w routerze sąsiada (czy dowolny laptop łączy się po WiFi z nim)
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
ok zrobie tak weekend. nie powinien łaczyc sie po mac bo innym routerem podpielismy sie bez problemu bez zadnych ustawien, wiec i ten powinien - jak juz wspomnialem siec na razie jest otwarta. co do zakładki survey - jak dawałem connect to własnie sie nie łaczył - nie dostawał IP. a na głownej stronie te kanały same sie zmieniaja co chwile. spróbuje zmienić też na 10.10.1.1
[ Dodano: 2009-12-11, 14:48 ]
ehh albo ja nie umiem albo ten router szwankuje. udało mi sie raz zmienić IP routera ale po resecie nie wiem jak tego dokonałem. chce zmienić 192.168.1.1 na 10.10.1.1. może ktoś kto ma ten router krok po kroku powiedzieć jak to zrobić ? po ustawieniu dresu 10.10.1.1 w zakładce network -->lan i dając save, router robi reseta i wraca dalej do adresu 192.168.1.1. powinienem coś zmienic wpierw w jakieś innej zakłade? moze zakladka DHCP? bo wg instrukcji pisze coś o DHCP:
1. If you change the IP address of LAN, you must use the new IP address to login the router.
2. If the new LAN IP address you set is not in the same subnet, the IP Address pool in the DHCP sever will not take effect, until they are re-configured.
3. If the new LAN IP address you set is not in the same subnet, the Virtual Server and DMZ Host will change accordingly at the same time.
znowu jak próbuje zmienić coś w zakladce DHCP wyskakuje: "IP address pool is incorrect. Please try again. "
ps. bez problemu moge natomiast zmienić addres routera na 192.168.1.x, czyli wklepując dowolną ostatnia liczbę...
[ Dodano: 2009-12-11, 14:48 ]
ehh albo ja nie umiem albo ten router szwankuje. udało mi sie raz zmienić IP routera ale po resecie nie wiem jak tego dokonałem. chce zmienić 192.168.1.1 na 10.10.1.1. może ktoś kto ma ten router krok po kroku powiedzieć jak to zrobić ? po ustawieniu dresu 10.10.1.1 w zakładce network -->lan i dając save, router robi reseta i wraca dalej do adresu 192.168.1.1. powinienem coś zmienic wpierw w jakieś innej zakłade? moze zakladka DHCP? bo wg instrukcji pisze coś o DHCP:
1. If you change the IP address of LAN, you must use the new IP address to login the router.
2. If the new LAN IP address you set is not in the same subnet, the IP Address pool in the DHCP sever will not take effect, until they are re-configured.
3. If the new LAN IP address you set is not in the same subnet, the Virtual Server and DMZ Host will change accordingly at the same time.
znowu jak próbuje zmienić coś w zakladce DHCP wyskakuje: "IP address pool is incorrect. Please try again. "
ps. bez problemu moge natomiast zmienić addres routera na 192.168.1.x, czyli wklepując dowolną ostatnia liczbę...
-
Ja używam tego routera w trybie WISP i napisałem co masz zrobić(podałeś w quick setup SSID sieci z którą będziesz się łączył?, ustaw statycznie adresy w zakładce WAN ) i dałeś później connect w zakładce site ...
Spróbuj na razie połączyć się z siecią bez zmiany adresu ip routera.
-
- Użytkownik forum
najpierw chciałbym aby mi ktoś powiedział jak zmienić IP po kolei, bo zabrałem router ze sobą na stancje i nie mam możliwości na razie sie podłączyć do tamtej sieci. możesz mi wyjaśnić krok po kroku?;]przemek20011 pisze:Ja używam tego routera w trybie WISP i napisałem co masz zrobić(podałeś w quick setup SSID sieci z którą będziesz się łączył?, ustaw statycznie adresy w zakładce WAN ) i dałeś później connect w zakładce site ...
-
Żeby zmienić adres ip routera wpisujesz po prostu nowy w zakładce Lan IP(tam gdzie masz 192.168.1.1) wchodzisz w ustawienia dajesz save, później restart i ma być.stefann pisze:najpierw chciałbym aby mi ktoś powiedział jak zmienić IP . możesz mi wyjaśnić krok po kroku?;]
Jeżeli się nie da to wyłącz adresacje DHCP (może ona blokuje).
-
- Użytkownik forum
Żeby zmienić adres ip routera wpisujesz po prostu nowy w zakładce Lan IP(tam gdzie masz 192.168.1.1) wchodzisz w ustawienia dajesz save, później restart i ma być. <-- no wlasnie tak sie nie dało o dziwo! zaskakiwało tylko gdy zmieniałem ostatnią jedynkę na inną cyfre -wtedy tak, no ale mi nie zalezało na adresie 192.168.1.x
ale..
...udało się. zrobiłem tak: po kliknięciu w save odłączyłem kabel od laptopa zanim ten zaczął pobierać adres, następnie jak router sie zresetował na spokojnie, podłączyłem znowu. tym razem adres 10.10.10.1 zaskoczył. troche to dziwne chyba? adresacje DHCP wyłączałerm wcześniej, ale powodowało to że nie miałem połączenia z routerem i musiałem walić reseta aby odzyskać ustawienia fabryczne i móc się zalogować w menu routera. Ale jeśli już wyłączyłem tą adresacje to powinienem chyba ręcznie w połączeniach sieciowych ustawić serwer DHCP zeby mi sie laptop z routerem połączył, zgadza sie?).
Jak wróce do domu zabiore sie za łączenie z tą radiówką sposobem który opisał kolega powyżej.
ale..
...udało się. zrobiłem tak: po kliknięciu w save odłączyłem kabel od laptopa zanim ten zaczął pobierać adres, następnie jak router sie zresetował na spokojnie, podłączyłem znowu. tym razem adres 10.10.10.1 zaskoczył. troche to dziwne chyba? adresacje DHCP wyłączałerm wcześniej, ale powodowało to że nie miałem połączenia z routerem i musiałem walić reseta aby odzyskać ustawienia fabryczne i móc się zalogować w menu routera. Ale jeśli już wyłączyłem tą adresacje to powinienem chyba ręcznie w połączeniach sieciowych ustawić serwer DHCP zeby mi sie laptop z routerem połączył, zgadza sie?).
Jak wróce do domu zabiore sie za łączenie z tą radiówką sposobem który opisał kolega powyżej.
-
Trzeba było ustawić stałe adresy ip karcie sieciowej.stefann pisze:adresacje DHCP wyłączałerm wcześniej, ale powodowało to że nie miałem połączenia z routerem i musiałem walić reseta aby odzyskać ustawienia fabryczne i móc się zalogować w menu routera.
Od tego trzeba było rozpocząć. Teraz, żeby połączyć się z routerem musisz podać IP z puli tej co masz router.stefann pisze: Ale jeśli już wyłączyłem tą adresacje to powinienem chyba ręcznie w połączeniach sieciowych ustawić serwer DHCP zeby mi sie laptop z routerem połączył, zgadza sie?)
Wszystkie dane będziesz musiał również ręcznie wpisać.
Nie pomagam poza forum.
-
- Użytkownik forum
udało sie! wszystko działa:) nie mogłem wytrzymać do weekendu więc poleciałem zdobyć drugiego AP i starałem się do niego podłączyć moim tp-linkiem na wzór tego połączenia które mam z sąsiadem w domu. Zastosowałem się do zaleceń przemek20011, pokombinowałem i nareszcie mam połączenie. Oto co robiłem źle: nie wpisywałem w pole SSID nazwy AP z którym chce się połączyć
później już tylko ustawienie kanału i zaskoczyło. teraz tylko wróce do domu i zrobie analogicznie to samo aby sie połączyć z sąsiadem. wielkie dzieki za pomoc.