Internet na dwóch komputerach
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet na dwóch komputerach
Witam. Mam pytanie: otóż mam Orange Freedom Pro z modemem, a raczej routerem Axess Tel 410 R. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość korzystania z internetu zarówno przez kabel USB na jednym komputerze i przez wi-fi na drugim? Wg mnie nie. Wydaje się mi także iż żeby korzystać z internetu na obu tych komputerach powinienem albo dokupic jeszcze jeden router i połączyć go z moim stacjonarnym komputerem, albo zainstalować w nim kartę sieciową, aby łączyć się przez ethernet. Chodzi chyba o to, aby przełącznik na routerze był w położeniu na prawo. A może jednak się da??? 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet na dwóch komputerach
Nie da się WiFi + USB. RJ45 + WiFi się da i to jest najtańsze i najpewniejsze z rozwiązań.
Skoro łączysz się przez USB teraz to chyba możesz też przez Ethernet bo domniemywam, że masz blisko komputer. Nie masz w nim karty sieciowej zwykłej? Wszystkie komputery to teraz mają praktycznie.
Skoro łączysz się przez USB teraz to chyba możesz też przez Ethernet bo domniemywam, że masz blisko komputer. Nie masz w nim karty sieciowej zwykłej? Wszystkie komputery to teraz mają praktycznie.
-
- Stały użytkownik forum
Nie mam i właśnie tu pojawia się problem kiedy ktoś chce jednocześnie korzystać z internetu na PC stacjonarnym i laptopie przez wi-fi. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Karta sieciowa zwykła to w sumie groszowa sprawa. Tylko pytanie czy do laptopa czy stacjonarnego.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Musisz mieć nieco starszy komp bo już od pewnego czasu standardem jest zintegrowana karta sieciowa na płycie głównej. Zawsze jednak możesz kupić kartę na PCI, dobrej jakości karta 100Mb to zaledwie 15-18zł. Odradzam karty Ethernet pod USB, często są z nimi problemy.matowe92 pisze:Nie mam i właśnie tu pojawia się problem kiedy ktoś chce jednocześnie korzystać z internetu na PC stacjonarnym i laptopie przez wi-fi.
-
- Stały użytkownik forum
OK. Poszukam jakiejś karty. I jeszcze jedno pytanie: Czy mój router bez problemowo obsłuży kilka laptopów z wi-fi?
Karta do stacjonarnego.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Spokojnie powinien sobie dac rade.matowe92 pisze: Czy mój router bez problemowo obsłuży kilka laptopów z wi-fi?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.