Dlink dir-300 a polaczenie ftp z podlaczonymi maszynami
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dlink dir-300 a polaczenie ftp z podlaczonymi maszynami
Witam wszystkich
Chciałem zapytac co muszę zrobić, ustawić na tym routerze abym mógł łączyć sie przez serwer ftp z drugim komputerem ? Wcześniej jak dzieliłem łącze przez 2 karty sieciowe łączyło bez problemu.
Tutaj http://support.dlink.com/Emulators/dir3 ... index.html dostępny emulator podobnego modelu dir-330.
Proszę o pomoc.
Chciałem zapytac co muszę zrobić, ustawić na tym routerze abym mógł łączyć sie przez serwer ftp z drugim komputerem ? Wcześniej jak dzieliłem łącze przez 2 karty sieciowe łączyło bez problemu.
Tutaj http://support.dlink.com/Emulators/dir3 ... index.html dostępny emulator podobnego modelu dir-330.
Proszę o pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Dlink dir-300 a polaczenie ftp z podlaczonymi maszynami
st4ik, napisz coś więcej, tzn jak chcesz się łączyć i z czym? Chodzi o połączenie z zewnątrz z twoim serwerem FTP czy z twojego komputera za routerem z jakimś serwerem na zewnątrz?
-
Chodzi o połączenia z komputerem na którym zainstalowany jest serwer ftp BulletProof FTP Server. Komputer(serwer) ten podłączony jest do portu lan1 w routerze. Teraz komputer podłączony do portu lan2 na tym samym routerze nie może połączyć sie z tym komputerem podłączonym do lan1. Wydaje mi sie, ze to problem routera, bo jak napisałem wcześniej gdy dzieliłem łącze 2 kartami sieciowymi wszystko działało.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
st4ik, jeśli ruch idzie LAN1->LAN2 to nie będzie to raczej wina routera, bo ruch idzie wewnątrz sieci. Problem może być np. z jakimiś firewallami na kompach.
-
Na komputerze (serwerze) pracuje wbudowany firewall z windows 7 oraz pakiet eset smart security 4. Spróbuje to powyłączać i zobaczę czy coś to zmieni.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To też zawiera firewalla, i to do tego dość upierdliwego (nie da się go wyłączyć na stałe). Jakby nic nie działało to warto spróbować odinstalować testowo.st4ik pisze:eset smart security 4.
Swoją drogą 2x firewall to nie najlepszy pomysł.
-
Wygląda na to, ze miałeś rację. Problemem okazał się pakiet eseta. Po dodaniu odpowiedniej reguły wszystko łączy się bez najmniejszego problemu.
Dziękuje za pomoc.
Dziękuje za pomoc.
-
Jaką opcje kolego zmieniłeś w tym esecie? bo mam ten sam problem...
-
Musisz przestawić firewala w tryb filtrowania automatycznego z wyjątkami. Następnie wejść w konfigurator reguł i zezwolić ruch na porcie 21 (standardowe do ftp).