Moderator: Moderatorzy
Jeżeli sąsiad zgodziłby się na takie coś to bez problemu byś mógł tak zrobić. Podkreślę również, że lepiej by było gdyby umowa była na Ciebie, z uwagi na to, że jak by łącze wziął sąsiad to on by odpowiadał za to co robisz w sieci. Aby, umowa na NEO u sąsiada była na Ciebie byś musiał podpisać z sąsiadem taką "fikcyjną" umowę o wynajem choćby 1 m2 mieszkania, po to, aby TP myślała, że tam mieszkasz i bierzesz NEO dla Siebiebelchatowianin pisze: Czy da się wykombinować coś takiego, że sąsiad zamawia u siebie neostradę a ja ciągne od niego z gniazdka kabel do mnie? On nie posiada komputera więc nie korzystałby z neo. Są w ogóle takie możliwości?
Tak, modem podłączasz do gniazdka telefonicznego, od modemu ciągniesz skrętkę do swojego domu, czy od razu do kompa to zależy czy chcesz to mieć tylko na jeden komputer, jak na więcej to czy przewodowo czy bez. Jak masz router (daj model) i chciałbyś mieć jeden komp bezprzewodowo a drugi przewodowo to musiał byś to zrobić tak:belchatowianin pisze: Czy jeśli u niego podpiął bym modem (od gniazdka do modemu) postawił na oknie, i od modemu do siebie ciągne kabel do kompa tak? a jeśli posiadam router Linksysa to czy jest możliwość abym korzystał z wifi w jednym pokoju a ze skrętki w drugim? I czy długość kabla nie ma wpływu na osiągi neta? tzn od modemu do komputerazakłucenia itp
stosunki z sąsiadem mam bardzo dobreadamos22 pisze: Nie wiem jakie masz stosunki z sąsiadem
To lipa, to jest modem z funkcją routera i on się nada właśnie do postawienia go u sąsiad, a do siebie musiałbyś kupić router.belchatowianin pisze:Linksys WAG54GS.
Nie od razu tak u większości bo mało jest takich operatorów, ale z tego co wiem to nie ma takiego zapisu w regulaminie Dialog, i nie jestem pewien ale chyba jeszcze Multimo.adamos22 pisze: Jeśli ktoś się boi dzielić poza lokal, to u większości operatorów BSA w umowach i regulaminach nie ma tego typu zapisów
Tak, tam gdzie by było NEO,belchatowianin pisze:Aha, czyli w razie co tego do tego linksysa mogę podpiąć kabel z gniazdka tak?
za darmo Ci nie da, ale jakiś szajs Ci sprzeda, czyt. badziew,belchatowianin pisze:A czy przypadkiem od TP nie dostaję się jakiegoś modemu?
A może powiedz ile możesz wydać na routerbelchatowianin pisze:Mógłbyś mi podać jakiś model routera który by się nadał dla mnie??
To jest karta sieciowa WiFi. A więc nie masz tamtego modemu ? tak ?belchatowianin pisze:linksys wusb54gc
Mam ten model który dałem. Tamtego nie posiadam. Nie mam jakiejś określonej sumy którą mogę wydać, lecz chce coś dobrego i na ile to się da niedrogiegosp6huk pisze: To jest karta sieciowa WiFi. A więc nie masz tamtego modemu ? tak ?
Tzn. kwota grzywny za udostępnianie łącza poza lokal jest określona w regulaminie, ale ty wiesz ile osób dzieli NEObelchatowianin pisze:A wracając do kłopotów jakie mogę mieć za dzielenie neo poza lokal. Grożą mi jakieś poważne sankcje jakby coś się stało ??tzn, nie wyobrażam sobie dokładnie co niby może się stać ale pytam tak dla pewności
Jesteś taki pewien? Nie mogą zdalnie zidentyfikować czy dzielisz w mieszkaniu czy poza. A u siebie wolno. Więc wystarczy 3 "życzliwy" i trochę uparty sąsiad żeby wszyscy byli ugotowani.sp6huk pisze:TP ma to gdzieś, myślisz, że nie wiedzą o tym, że ludzie dzielą tą usługę poza obszar
Wpisać kabel telefonicznybelchatowianin pisze: tzn co wpisać w wyszukiwarkę allegro żeby to był kabel, który będzie pasował od gniazdka do modemu?
Kod: Zaznacz cały
Już wyczytałem ze liczy się długość od centrali do modemu
Możesz tak zrobić ale u sąsiada przy telefonach muszą być założone mikrofiltry.belchatowianin pisze:że bezpośrednio z gniazdka sąsiada pociągnąłbym kabel do mnie do domu?
szmitz pisze:jest podany tzw. margin i od niego zależy szybkość neta
Gdzie to coś można dostać?wojteks pisze: Możesz tak zrobić ale u sąsiada przy telefonach muszą być założone mikrofiltry.
Na Allegro, proszę bardzo http://allegro.pl/item852772505_filtr_s ... r_12m.htmlbelchatowianin pisze:Gdzie to coś można dostać?
Nie po prostu wciskasz z jednej i drugiej strony wtyk RJ-11 jeden do gniazdka telefonicznego, a drugi od modemubelchatowianin pisze:Instalacja tych filtrów jest skomplikowana?
Żeby zniwelować zakłócenia.belchatowianin pisze:W jakim celu to się zakłada?
Często są w zestawie z modemem/routerem ADSL albo w sklepie z modemami/routerami.belchatowianin pisze:Gdzie to coś można dostać?
Bajecznie prosta, wpinasz między gniazdko tel. a telefon (jak jest 2 telefony z różnych gniazdek to przy każdym telefonie musi być mikrofiltr)belchatowianin pisze:Instalacja tych filtrów jest skomplikowana?
Żeby telefon nie tłumił sygnału ADSL.belchatowianin pisze:W jakim celu to się zakłada?
Bzdura, bez filtrów na telefonach może zrywać połączenie adsl przy dzwonieniu/rozmowach przez telefon.szmitz pisze:Mój modem ma funkcje mikrofiltra ale i tak były zakłócenia i dodałem go i idzie bez problemu .