Neostrada przez bramę na kilka komputerów

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobi1326
Stały użytkownik forum

Neostrada przez bramę na kilka komputerów

Post autor: bobi1326 »

Witam. Z powodu dosyć częstego łapania wirusów i innego świństwa na komputery z internetu zastanawiam się jak lepiej je zabezpieczyć. Słyszałem, że można internet przepuszczać przez bramę sieciową postawioną na jakimś komputerze i na nim zainstalować oprogramowanie typu firewall, żeby zapobiec przedostawaniu się szkodliwego oprogramowania na "dalsze" komputery. I teraz mam kilka pytań, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć żadnego poradnika postawienia takiej bramy.

Internet mam z tpsa i odbieram go z liveboxa przez wifi na 3-4 komputery w domu. Wymyśliłem sobie to mniej więcej tak: liveboxa podłączam kablem sieciowym do bramy sieciowej, z bramy sieciowej wychodzę kablem sieciowym i wpinam go w router bezprzewodowy dsla i z niego przesyłam internet po wifi do komputerów.

Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu, jeżeli coś źle sobie wymyśliłem.

Teraz problem z tym jak to zrobić. Wiem, że do utworzenia bramy na windowsie 98/xp potrzebuję komputera z dwiema kartami sieciowymi. Wyczytałem też, że bramę można utworzyć poprzez narzędzia udostępniania internetu z windowsa, bądź używając do tego specjalnego oprogramowania, tylko jakiego?

I w końcu, czy takie rozwiązanie jest efektywne? Jakiego rodzaju oprogramowanie (chyba typu firewall) trzeba użyć, aby zwiększyć bezpieczeństwo komputerów w sieci?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Neostrada przez bramę na kilka komputerów

Post autor: Blido »

bobi1326 pisze:Słyszałem, że można internet przepuszczać przez bramę sieciową postawioną na jakimś komputerze i na nim zainstalować oprogramowanie typu firewall, żeby zapobiec przedostawaniu się szkodliwego oprogramowania na "dalsze" komputery.
Owszem, można, ale czy nie prościej, taniej i energooszczędniej byłoby w tym samym celu używać routera z Tomato?
Najlepszy będzie Ovislink WL-1600GL. To świetny i tani (stosunkowo) router, a po wgraniu odpowiedniej wersji Tomato zyskasz nie tylko firewall, ale także m.in Menedżer pasma.
Jednak zamiast nad rozwiązaniami sprzętowymi radziłbym zastanowić się nad firewallem programowym, np darmowym PCTools Firewall Plus. Ma on bardzo przydatną funkcję ochrony przed wstawieniem kodu - nic nie zainstaluje się na komputerze w tle, bez Twojej wiedzy. Odkąd go używam (tj. od ponad roku) nie mam żadnej infekcji, a wcześniej, na samym Avaście różnie to bywało.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Blido pisze:Jednak zamiast nad rozwiązaniami sprzętowymi radziłbym zastanowić się nad firewallem programowym, np darmowym PCTools Firewall Plus.
Ja też tak sugeruję i polecę: Comodo Internet Security – Free Version

A to dlatego, że po co armatę na jeża? Najtańszym i najprostszym rozwiązaniem będzie postawienie lokalnego firwewalla (programowego), który da o wiele więcej, bo będzie chronił także kompy przed połączeniami wychodzącymi z komputera.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A ja powiem, że z routerem to i windowsowa Zapora wystarczy. Od XP SP2 jest bardzo przyzwoita, od Visty jest nawet konkurencyjna w stosunku do darmowych rozwiązań.
bobi1326
Stały użytkownik forum

Dziękuje za podpowiedzi :)

Na początku wypróbuję tego firewalla PC Tools, bo aktualnie mam zainstalowany Avira. Jak nie będzie mi to pasowało to próbuję Internet Security Comodo i próbował też używać zapory z windowsa. Zobaczę co będzie najlepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam ;)
zDaleKi

bobi1326 pisze:Na początku wypróbuję tego firewalla PC Tools, bo aktualnie mam zainstalowany Avira. Jak nie będzie mi to pasowało to próbuję Internet Security Comodo
Zatem jak będziesz instalował Comodo, to pamiętaj aby przy instalacji kliknąć aby nie instalował się antyvir, bo pogryzie się z Avirą.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
bobi1326
Stały użytkownik forum

Ok, a co jest lepszym antywirusem? Może lepiej zainstalować całego Comodo, a Avirę odinstalować? A możecie mi udzielić jakiś wskazówek odnośnie konfiguracji firewalla z windowsa? Zostawić wszystko domyślnie i ograniczyć się do zezwalania lub blokowania połączeń z internetem programów które firewall wykryje?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

bobi1326 pisze:Może lepiej zainstalować całego Comodo, a Avirę odinstalować?
Lepiej nie, bo jeśli chodzi o darmowe antywirusy to jednak trudno znaleźć coś lepszego od Aviry czy Avasta.
bobi1326
Stały użytkownik forum

Ok to zostawiam Avirę, w sumie to jestem z niej zadowolony jak na razie :) Przedtem korzystałem z Avasta i kilka szkodników się przedostało do komputera, chociaż mogło być tak, że były one wcześniej, a program nie mógł ich usunąć.

A co z tym firewallem? Zostawiać ustawienia fabryczne, czy coś konfigurować?

Pozdrawiam :) ;)
zDaleKi

bobi1326 pisze:A co z tym firewallem? Zostawiać ustawienia fabryczne, czy coś konfigurować?
Zastaw fabryczne. O resztę pewnie będzie się pytał.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

bobi1326 pisze:A co z tym firewallem? Zostawiać ustawienia fabryczne, czy coś konfigurować?
Firewall będzie się o wszystko pytał, więc raczej nie musisz nic dodatkowo konfigurować. Warto tylko włączyć ochronę przed wstawieniem kodu - zakładka Ustawienia/Filtrowanie/pole "Włącz ochronę przed wstawieniem kodu" (Mowa oczywiście o PCTools Firewall Plus)
bobi1326
Stały użytkownik forum

Jak na teraz to włączyłem zaporę w windowsie i zobaczę jak będzie działało. I zastanawiam się nad zakupieniem Kaspersky'go Internet Security. Możecie powiedzieć coś na temat jego wydajności? Może jakieś doświadczenia z wersją 2010?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

bobi1326 pisze:I zastanawiam się nad zakupieniem Kaspersky'go Internet Security. Możecie powiedzieć coś na temat jego wydajności?
Kaspersky jest całkiem skuteczny, ale strasznie zamula system.
bobi1326
Stały użytkownik forum

To co w zamian tego, jeżeli chodzi o programy płatne? Może Norton Internet Security 10?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ