netia- net bezprzewodowy tylko na lapku
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
netia- net bezprzewodowy tylko na lapku
Dobry!!
mam problemik, zamieniam kompa na lapka, mam netie na modemie z neostrady! iiii chciałabym korzystać z laptopa bez tego kabla od modemu... czy jest w ogole taka możliwość?? stacjonarnego kompa nie bede mieć, wiec muszę kupowac router?
mam problemik, zamieniam kompa na lapka, mam netie na modemie z neostrady! iiii chciałabym korzystać z laptopa bez tego kabla od modemu... czy jest w ogole taka możliwość?? stacjonarnego kompa nie bede mieć, wiec muszę kupowac router?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: netia- net bezprzewodowy tylko na lapku
Tak, musisz kupić modem z funkcją routera 

-
TP-Link Router WiFi DSL TL-WR340G UPC ASTER wi-fi czyli np takiii???? i co podłączam modemik tam i już mi na lapku będzie śmigać netia?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie taki, to jest router do łącza xDSL, a ty musisz mieć modem z funkcją routera np. TP-Link TD-W8901Gkania00 pisze:TP-Link Router WiFi DSL TL-WR340G UPC ASTER wi-fi czyli np takiii????

-
ooo dziekuje bardzo za pomoc;) ale! czy aby na pewno nie trzeba coś z normalnym kompem go łączyć?:>
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Musisz zrobić tak:
Masz modem z routerem TP-Link TD-8901G który podłączasz do linii telefonicznej, dalej konfigurujesz przez skrętkę tego TP-Linka i łączysz się już normalnie z internetem bezprzewodowo
Oczywiście w obszarze jego zasięgu 
Masz modem z routerem TP-Link TD-8901G który podłączasz do linii telefonicznej, dalej konfigurujesz przez skrętkę tego TP-Linka i łączysz się już normalnie z internetem bezprzewodowo

-
ok! dziękówka mistrzu za pomoc! jak już zakupie tego routera i bede mieć problemy to napiszę;') miłego wieczoru i wesołych świąt 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście pisz jak będziesz miała problem, choć wszystko jest w instrukcji jak to skonfigurowć 

Nawzajemkania00 pisze:miłego wieczoru i wesołych świąt

-
to znowu ja;) kupiłam router Edimax AR-7084gA i kurcze podczas instalacji, proszą mnie o podlaczenie kabla etherned to portu ether net... tyle że ja tego portu nie mam w kompie, zadzwonilam do pana który mi sprzedał router i powiedział żebym instalowała wszystko na laptopie.. nie rozumiem help!
Ostatnio zmieniony 2009-12-19, 14:29 przez kania00, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie masz w laptopie karty sieciowej ? To co to za stary laptop ?
-
hmm nie no ja w kompie nie mam tego portu od lini - ethernet. i powiedział zebym trobiła jakoś radiowo na lapku skoro na kompie nie mam tego wejscia
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Laptop to też komputer
Radiowo nie da rady skonfigurować routera musisz to uczynić za pomocą skrętki, daj mi model tego laptopa, to sam sobacze czy ma port ethernet czy nie, bo aż Mi się wierzyć nie chce w to, że go nie posiada 

-
Toshiba Satellite L300-17L <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> probowalam skonfigurować na zwyklym kompie tego routera no ale tak każą mi podpiąć kabel do portuu Enthenet którego nie mam w zwyklym.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A kto Ci karze przez komputer stacjonarny w którym nie masz karty sieciowej konfigurować ten router. Wystarczy to, że laptop ma kartę sieciową, podłączasz do niej kabel ethernet i do portu lan w routerze ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
no tak ale wtedy bede miec bezprzewodowy iinternet na lapku?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ale ty musisz tylko połączyć się z laptopem kablowo w celu konfiguracji routera. Jak to zrobisz prawidłowo, to będziesz mogła się łączyć z siecią bezprzewodowo. Teraz już rozumiesz ?
-
TAK! JUŻ ROZUMIEM;D
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To dobrze, jak już podłączyłaś tak jak mówiłem, to musisz się zalogować na router przez przeglądarkę internetową i przejść do konfiguracjikania00 pisze:TAK! JUŻ ROZUMIEM;D

-
niestety nie podołałam;) za dużo roboty jak dla mnie. zaniose lapka do sklepu i mi skonfiurują;) dziekowka za pomoc
[ Dodano: 2009-12-20, 12:21 ]
kurcze.... niby wszystko skonfigurował na : http://192.168.2.1/ niby wszystko w porzadku, wszystko wyglada jakby było dobrze no ale teraz nie wiem nie uruchamia sie na kompie zwyklym internet a na laptopie wykrywa że jest jakaś sieć bezprzewodowa i pisze ze jest połączone ale nie dzialaja stronki BOZE aaa i znalazłam porcik ethernet w kompie;D
[ Dodano: 2009-12-20, 12:21 ]
kurcze.... niby wszystko skonfigurował na : http://192.168.2.1/ niby wszystko w porzadku, wszystko wyglada jakby było dobrze no ale teraz nie wiem nie uruchamia sie na kompie zwyklym internet a na laptopie wykrywa że jest jakaś sieć bezprzewodowa i pisze ze jest połączone ale nie dzialaja stronki BOZE aaa i znalazłam porcik ethernet w kompie;D