Notebook

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Notebook

Post autor: Oficer »

Witam mam zamiar kupić do świąt laptop do kwoty nie przekraczającej 2000zł.Interesuje mnie aby laptop posiadał dobrą karę graficzna najlepiej dedukowaną i posiadał co najmniej 3gb ram może polecicie mi coś ;) .Zainteresował mnie ten http://allegro.pl/item853290514_asus_k5 ... 512mb.html proszę o fachowe wypowiedzi lub polecenie mi jakiejś dobrej oferty.
djdavemix

Re: Notebook

Post autor: djdavemix »

Sprzęcik jak za taką kasę jest całkiem w porządku. Nie doczytałem czy np. karta graficzna jest "zewnętrzna" tzn. wymienna (jak w mojej Toshibie).
Aktualnie posiadam ciut mocniejszy sprzęt tj. Toshiba A-300 15B kupioną za dwa razy większą cenę.
Co do Asusa - posiadałem niegdyś model F3M. Działa do dzisiaj - z jednym mankamentem tej marki - modele Asusa miały pękającą obudowę np. w miejscu slotu ExpressCard. Nie zapominajmy zatem wkładać zaślepki do tego gniazda w czasie jego nieużywania.
Serwis Asusa (Orika) nie jest najlepszy (subiektywna opinia) i mieści się tylko we Wrocławiu.

P.S. Co do Toshiby - ma dwie kieszenie na dwa dyski twarde.
Opcja dla tych, którzy potrzebują więcej przestrzeni :D
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Oficer pisze:polecenie mi jakiejś dobrej oferty.
Zadaj to pytanie fachowcom z tego zaprzyjaźnionego forum http://forum.laptopy.info.pl/
djdavemix

Hmm... wydajność zapewne dobra, ale dopatrzyłem się kilku wad:
- 1 slot na pamięć ram - brak możliwości rozbudowy - 2GB może w pewnym momencie okazać się za mało
- brak bluetooth - przydaje się do szybkich połączeń i przesyłania plików np. z i do telefonu
- brak systemu operacyjnego - dodatkowy koszt zakupu chyba że posiadamy wersję box czyli z możliwością przeniesienia na inny komputer (zawsze można wrzucić Linuxa) :)
- niewielka pamięć Cache procesora
poza tym reszta znośna
Należy pamiętać, że za w pełni rozbudowany sprzęt zapłacimy o wiele drożej.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

djdavemix pisze:- 1 slot na pamięć ram - brak możliwości rozbudowy - 2GB może w pewnym momencie okazać się za mało
Nie no ma 1 zajęty i jeden wolny, standard, tylko w netbookach zwykle jest jeden slot.

Ale grafika g102m raczej nie odbiega wydajnością od 4500mhd. (tutaj porównanie www.kg.yyy.pl )
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

djdavemix pisze:Nie doczytałem czy np. karta graficzna jest "zewnętrzna" tzn. wymienna (jak w mojej Toshibie).
Wymienna, hehehe :hyhy:

Za 2k zł nic lepszego niż to: http://allegro.pl/item847644387_asus_k5 ... 5_6hd.html nie dostaniesz (jeśli chcesz w coś tam pograć). Oczywiście daleko mu do wydajnego sprzętu do grania, ale budżet jest minimalny.
Awatar użytkownika
Oficer

Znalazłem dużo lepszy sprzęt w nice droższej cenie http://allegro.pl/item844609069_lenovo_ ... i_vhp.html :) według mnie ten będzie chyba najlepszy za tą cenę jak uważacie ?.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A widział jaką ma grafikę czy zignorował ten mało znaczący szczegół? :P
Awatar użytkownika
Oficer

Według mnie to dobra karta NVIDIA GeForce 105M 512MB DDR2 chyba że się mylę sam teraz posiadam geforce 8800GTS karta ma już prawie 2 lata a obsługuję dobrze aplikacje do tej pory :]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Oficer pisze:Według mnie to dobra karta NVIDIA GeForce 105M 512MB DDR2 chyba że się mylę sam teraz posiadam geforce 8800GTS karta ma już prawie 2 lata a obsługuję dobrze aplikacje do tej pory :]
Co ty porównujesz w ogóle :rotfl:
ATI HD4570 jest tak z 1,5x szybszy od GF105. A desktopowy 8800GTS tak pewnie z 4x.
djdavemix

krystianb, ze specyfikacji przedstawionej na allegro (nigdzie indziej nie szukałem tego modelu) wyraźnie pisze że ma 1 slot na pamięć ram.Jeśli ma 2x1GB to super :)
zajętych/wolnych 1/1
Powiem, że mam w lapku 4GB ramu a początkowo było 3. Różnica dla "oka" już niezauważalna ale w porównaniu z 2GB jest spora.
Myślę, że wydajność windosowa powinna zawierać się między 4 a 5.0.
Sugeruję sie swoim wynikiem na notebooku - ogólna 5.2 ze względu na dysk twardy.
Cała reszta 6.0/6.1 bez jakiegokolwiek podkręcania.

Kolega nie zaznaczył w jakim celu będzie wykorzystywana owa "maszyna" :)
Do celów domowych bez maksymalnego obciążania grami w zupełności się nadaje.
I jak widzę czyżby Asus rezygnował z procesorów AMD?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:zajętych/wolnych 1/1
No to w sumie 2 :)
djdavemix pisze:Myślę, że wydajność windosowa (...)
Mam nadzieję, że wiesz ile warty jest ten "test" windowsowy? ;)
djdavemix pisze:Kolega nie zaznaczył w jakim celu będzie wykorzystywana owa "maszyna" :)
Cóż, w pierwszym poście zaznaczył, że:
Oficer pisze:Interesuje mnie aby laptop posiadał dobrą karę graficzna najlepiej dedukowaną
djdavemix

Jo_gurt, zasugerowałem się wpisem "Ilość gniazd" i faktycznie wychodzi że jest 1x2GB a drugie gniazdo wolne.
Wiem, że taki test nic właściwie nie mówi :) ale jest najszybszym z dostępnych bez zaśmiecania systemu benchmarkami.
Grafika ta może być bardzo dobra - owszem - ale do oglądania filmów. Do nowszych gier może okazać się już za słaba.
Cóż... w tej cenie nie należy spodziewać się cudów.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:Cóż... w tej cenie nie należy spodziewać się cudów.
Dokładnie tak. Dlatego podałem sprzęt z najlepszą dostępną w tej cenie grafiką :) Za 2500 można by złapać już bardzo dobrą grafikę (Acer na GF GT240 z Euro), no ale wiadomo - to 500zł więcej.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:Powiem, że mam w lapku 4GB ramu a początkowo było 3. Różnica dla "oka" już niezauważalna ale w porównaniu z 2GB jest spora.
Ja się właśnie w piątek przesiadłem z 2 na 3.5GB (na razie... bo kolejny krok to w7 x64) Ale nawet pod xp się parę rzeczy odczuło. Choćby start systemu. Teraz logo windows startowe można sobie oglądać przez jakieś 15s... gdyby nie jakiś niezidentyfikowany program w autostarcie to system w 30s był by gotowy.
djdavemix

Właśnie zacząłem przeglądać notebooki na razie w Komputroniku.
Ciężko coś znaleźć z procesorem Intel min. 3 GHz, z grafiką nie ma za to problemów z pewnością preferuję ATI HD xxxx, przekątna ekranu max. 15.6". Cena nie gra roli.Żywotność baterii również.
Myślałem czy z firmy HP coś się znajdzie z "aluminiową" obudową. Ma ktoś może taką?
Ciekaw jestem czy dobrze się spisuje nierdzewka :)
Może przyszły rok przyczyni się do przesiadki na mocniejszy sprzęt.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:Ciężko coś znaleźć z procesorem Intel min. 3 GHz, z grafiką nie ma za to problemów z pewnością preferuję ATI HD xxxx, przekątna ekranu max. 15.6"
Coś takiego to tylko z kompów konfigurowanych na zamówienie. Czyli dell, lenovo, nie wiem czy hp też takie kompy oferuje. Bo >3GHz to są tylko 2 procki, t9900 i x9100. Ewentualnie i7 które przy wykorzystaniu jednego rdzenia potrafią się rozpędzić do takich prędkości, ale nie wiem czy cały czas tak chodzić potrafią.
djdavemix

krystianb, no właśnie te i7 działają z max prędkością tylko w razie konieczności.
Z 1.6GHz rozpędzają się do 2.8 GHz. Tylko cena notebooków jeszcze zawrotna ponad 16tys Dell, trzeba więc poczekać jak potanieją chociaż o połowę. Czyli wnioskuję, że nie ma sensu ta przesiadka teraz zwłaszcza że mój obecny lapek jest przedszkolakiem :)

Oficer co do wyboru notebooka warto dołożyć i wydać te 2500 zł. Różnica w cenie naprawdę niewielka a mamy większy wybór - dość dobry i standardowo wyposażony sprzęt.
Pośpiech w tej kwestii nie jest wskazany.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tylko po co w lapie procek >3GHz :zdziwko: Do tego biorąc pod uwagę to, że GHz przestają być wyznacznikiem faktycznej wydajności.
djdavemix

Jo_gurt, bo przy tworzeniu muzyki czasem i obecne 2.4 GHz, które posiadam bywa w pełni wykorzystane. Nie mówię już o renderingu czy chociażby prace w grafice.
Cały czas mówimy o platformie windows bo w MacOs wiadomo... wystarczy 800 MHz aż nadto :)
Programy są wymagające i czasem optymalizacja ich kodu jest g warta :P
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:Jo_gurt, bo przy tworzeniu muzyki czasem i obecne 2.4 GHz, które posiadam bywa w pełni wykorzystane.
Muzykę to się tworzy na instrumentach :hyhy:
Ale jeśli chodzi o rendering to fakt, potrzebny mocny procek. Tylko kto przy zdrowych zmysłach renderuje na lapku? :zdziwko: (mówimy oczywiście o poważnych zastosowaniach)
No i nie przesadzajmy z tym MacOSem ;)
djdavemix

Jo_gurt, nikt nie powiedział, że laptopa nie można traktować poważnie.
Jedni wymagają mocnej grafiki do gier - inni mocnego procesora i dobrej karty dźwiękowej.
Muzykę tworzy się na "czymkolwiek" co wydaje dźwięk - liczy się efekt końcowy.Grafika to też nie tylko płótno i stelaż...
MacOs jest naprawdę wydajny i stabilny. A na stacjonarnym też potrafi trzeszczeć w głośnikach bo sprzęt nie wyrabia. Czasem naprawdę mały może więcej :) ale przekonałem się, że nie warto gonić za nowościami. W zasadzie granica między wydajnością komputera stacjonarnego a laptopa jest już znikoma i różnice są minimalne. Pozostaje tylko kwestia ceny... ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:W zasadzie granica między wydajnością komputera stacjonarnego a laptopa jest już znikoma i różnice są minimalne. Pozostaje tylko kwestia ceny...
Też tak myślałem, dopóki nie poznałem pojęcia stacja robocza (4x xenon, 64GB ram, quaro sli, raid 10k/min) Niestety takiego laptopa nie znajdzie się.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krystianb pisze:dopóki nie poznałem pojęcia stacja robocza
Ale cena też nie dla zwykłego użytkownika laptopa za nawet 6000zł
Nie pomagam na PW!
djdavemix

No właśnie... stacja robocza... cena równa się cenie średniej klasy samochodu 50-60 tyś - jeśli już naprawdę mówimy o dobrym sprzęcie. krystianb, domyślam się, że takową posiadasz a nie jakiś "okrojony' uboższy model.
Co do notebooka to skłonny jestem dać max 10 tyś - z myślą o wykorzystaniu w bardziej ekstremalnych warunkach - jako nowość techniczna - po roku cena spada nawet o połowę (warto poczekać:) )
Pisząc
wydajność komputera stacjonarnego a laptopa jest już znikoma i różnice są minimalne
miałem na myśli desktopa do użytku domowego - wybór należy do nas, z którego wygodniej nam korzystać. Przekonałem się do "naleśnika" już bardzo dawno kiedy to przenoszenie pudeł z komputerem nie sprzyjało mobilności :)
krystianb, uświadomiłeś mi, że przykładowo 192 GB ram w stacji roboczej do niczego nie przyda się w domu jak i 12 rdzeni procesora chyba że tylko w celu zaspokojenia chęci posiadania :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

djdavemix, to znajdź mi notka z obsługą DX11 ;) Ja znam jednego na rynku. Na PCtach od dawna można znaleźć.
Mimo wszystko notki są w tyle za PCtami i tak będzie zawsze.
djdavemix

Jo_gurt, kwestia czasu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie sądzę :) No chyba, że PCty całkiem wyjdą z domowego użytku.
djdavemix

Nie, z pewnością nie wyjdą. Notebooki zawsze pozostaną dla nich wygodną alternatywą.
Wydaje mi się, że jeśli coś nie działa w PC'cie nie zaimplementują tego w wersji mobile :)
taka jest kolej rzeczy. Choćby 32 GB ram w jednej kości - doskonała do urządzeń mobilnych - telefonów, laptopów i wiele przykładów innych podzespołów. Także nie ma sensu zakładać, czego to "Chińczycy" nie wymyślą :P
Pozdrawiam :)

P.S. a tu ciekawostka:
http://itbiznes.pl/art35677.html
:)
Znalazłem model MSI GT740 Core i7, co o nim sądzicie?
Nie jest to co prawda stacja robocza ale jego elastyczność i maksymalna wydajność z pewnością wystarczająca. Dylemat teraz czy zrobić sobie prezent pod choinkę? :)

EDIT -------------------------
Prezent już rozpakowany :)
Tak wygląda wallpaper na pulpicie:
Obrazek
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

djdavemix pisze:Prezent już rozpakowany :)
Wiatraki w tym sprzecie na pewno zapewnia bloga cisze nawet na luzie :rotfl:
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
ODPOWIEDZ