Orange moze Umts ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Orange moze Umts ?

Post autor: Cari »

Witam :ok: Mieszkam w malym miasteczku i uzywam z ulsugi Orange business everywhere. Zasieg jest 5 na 5 kresek w technologi EDGE ;/. Lecz wczoraj spotakala mnie dziwna sytuacja poniewaz zamiast codziennego znaczka E na programie business everywhere zauwazylem 3g wiec sie polanczylem wszystko ladnie smigalo wiec sprawdzielm na telefonie z tej samej sieci czy to zeczywiscie jest 3g i okazalo sie ze tak. Lecz po 20minutach radosci wrocil znow EDGE ;/. Mozliwe jest to ze to byly testy BT ?.

Pozdrawiam ;] Wesołych Swiąt :) :D
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Orange moze Umts ?

Post autor: sp6huk »

Możliwości, są dwie:
1. Operator, uruchomił testowo stację bazową,
2. Była dobra, propagacja fal radiowych przez co złapałeś przez pewien czas sygnał 3G.

Powiedz gdzie mieszkasz to się zobaczy, czy operator zamierza uruchomić u Ciebie 3G ;)
Awatar użytkownika
Cari

Tak. Zasieg tego 3G bylo w granicach 4 na 5 kresek ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

To w Pleszewie jest już 3G, możliwe, że masz słaby sygnał i dlatego nie łapie Ci 3G. A podejdź jeżeli masz laptopa z modemem gdzieś pod okno i zobacz czy wskoczy 3G ;) W Pleszewie są dwie stacje bazowe 3G (UMTS) Orange, więc spokojnie możesz śmigać w tej technologii. A z anteną zewnętrzną to na pewno. Tylko jak możesz to podaj jeszcze swoją ulicę. Jaki to modem ? Pamiętaj, żeby utrzymać transmisję 3G musi być ruch w sieci (musisz np. przeglądać strony, a najlepiej utrzymać 3G przez pingowanie).
Awatar użytkownika
Cari

Powiem tak ze jestem blisko oraz widze go tego BT z Orange który jest na ul. Komunalnych , zaraz sprawdze. Modem jaki posiadam to Icon 255... ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cari pisze:Powiem tak ze jestem blisko oraz widze go tego BT z Orange który jest na ul. Komunalnych , zaraz sprawdze.
To ten nodeB właśnie ma 3G, więc spokojnie możesz korzystać z tej technologii. Na pewno chodziło Ci o iCON 225 ;) 3G możesz utrzymać poprzez pingowanie do serwera, trochę będzie pobierało to rozwiązanie KB ale będzie cały czas utrzymywać 3G ;)
Awatar użytkownika
Cari

"3G możesz utrzymać poprzez pingowanie do serwera, trochę będzie pobierało to rozwiązanie KB ale będzie cały czas utrzymywać 3G ;)"
Troche zielony jestem w tych sprawach wiec jak to zrobic :) ?
Wiec tak podszedlem pod okno i caly czas EDGE ;/ wyszedlem na zewnatrz i rowniez EDGE ;/ czy zastosowanie anteny kierunkowej pomoglo by cos i czy w tym modemie mozna to zastosowac czy jako modem uzyc telefonu komorkowego i wtedy podlonczyc ta antene? :/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cari pisze: Wiec tak podszedlem pod okno i caly czas EDGE ;/ wyszedlem na zewnatrz i rowniez EDGE ;/ czy zastosowanie anteny kierunkowej pomoglo by cos i czy w tym modemie mozna to zastosowac czy jako modem uzyc telefonu komorkowego i wtedy podlonczyc ta antene? :/
Nie da rady do iCON'a 225 podłączyć anteny zewnętrznej, a jak pingować to wytłumaczę Ci później lub zrobi to ktoś inny bo teraz nie mam za bardzo czasu : :roll:
Awatar użytkownika
Cari

Poszukam tego na forum ;] Dziekuje Bardzo :ok: A gdy zastosuje telefon jako modem i podloncze do tej anteny to jest jakas szansa na zalapanie 3G ? ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cari pisze:A gdy zastosuje telefon jako modem i podloncze do tej anteny to jest jakas szansa na zalapanie 3G ? ;)
Jeżeli telefon ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej, to na 99,9 % będzie 3G po podłączeniu anteny zewnętrznej. Jaki to telefon ? Ale powiem Ci, że lepiej byłoby wtedy kupić nowy modem, dlatego, że na allegro są one bardzo tanie, a telefon nie sprawdza się tak samo w tej roli.

A co do pingowania to robi się tak:

Start --> uruchom --> wpisujesz cmd.exe --> po pojawieniu się czarnego "okna" wpisujesz ping wp.pl -t -l 1400 jeżeli pingi nie będą leciały to będziesz musiał ustawić mniejsza wartość od 1400 np. 1200 ;) Jak to nie pomoże to pisz.
Awatar użytkownika
Cari

Nic to niedalo :/ . Hmm telefon jaki moge uzyc to C702 lub k510i czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jakis sie nadaje jako modem ;) ?
Awatar użytkownika
vw2008
Stały użytkownik forum

Post autor: vw2008 »

Cari pisze:Hmm telefon jaki moge uzyc to C702 lub k510i czy »»w ogóle«« jakis sie nadaje jako modem ;) ?
Nadawać sie nadaje ale chyba nie na dłuższa metę , lepiej będzie kupić jakiś modem ze złączem na antene zew. na alledrogo :)

Wesołych Świat
T-mobile Biznes= 25GB :) + Huawei E5776 :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cari pisze:Hmm telefon jaki moge uzyc to C702 lub k510i czy »»w ogóle«« jakis sie nadaje jako modem ;) ?
Tak będą się nadawać ;) Sony Ericssona C702 sam posiadam, i dobrze się sprawuje jako modem, choć polecam Ci zakup urządzenia w pełni przeznaczonego do tego celu. Niestety te, telefony nie maja wejścia na antenę zewnętrzną. Jak chciałbyś kupić nowy modem to mam do Ciebie pytanie czy korzystasz z internetu w laptopie bo jeżeli tak, to lepiej w takiej sytuacji kupić modem na złącze Express Card lub PCMCIA, zależy to od tego jakie jest wejście w laptopie. Choć ja bym na razie proponował Ci próbować połączyć się za pomocą dotychczas używanego modemu, bo nie ma zbytnio sensu kupować modemu jeżeli stację bazową widzisz z okna, mijało by się to po prostu z celem :] Zawsze można też spróbować wymusić 3G za pomocą TopNetInfo ;)
Awatar użytkownika
Cari

Hmm tylko <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> pojecia jak polonczyc sie przez 3G :/ Hmm to jezeli przez C702 poloncze sie z netem da to jakis lepszy efekt czy niezbyt ? ;) Mysle ze na PC i na laptopie sa takie modemy ? ;) w ostatecznosci na laptopie z PCMCIA :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Często jest tak, że telefon ma bardziej czułą antenę niż modem, więc nie ma problemu, żebyś spróbował połączyć się przez telefon i sprawdzić czy jest wtedy 3G ;) Proponowałbym Ci do tego celu zainstalować sobie TopNetInfo, zamiast dotychczasowego manager za pomocą którego łączysz się z internetem (co to za manager, ten od orange ?) ;)
Awatar użytkownika
Cari

Tak ten z Orange ... ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

No to zrób tak jak chciałeś, czyli połącz się za pomocą telefonów (pod warunkiem, że nie mają SIM-LOCKA, lub mają go na sieć Orange), a jeszcze jedno pytanko. Nie przekroczyłeś limitu ? Bo znam przypadki, że nie chciało po limicie wpuszczać do sieci po 3G, choć tak być nie powinno :]
Awatar użytkownika
Cari

Nie nie przekroczylem limitu ;] na pewno :) Ok sprawdze to przez telefon... i odpisze :cfaniak: :)
Ostatnio zmieniony 2009-12-24, 19:00 przez Cari, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jak nie zaskoczy 3G, to pobierz TopNetInfo to za pomocą tego programu, trochę poeksperymentujemy :hyhy:
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Cari, napisz jaką odległość masz do masztu skąd bierzesz sygnał umts. Może obejdzie się bez anten i wymiany modemu bo modem masz dobry. Spróbuj wybrać, żeby się tylko przez 3g łączył. Nie wiem czy ta opcja jest w oprogramowaniu orange, ale w GTConnect na pewno jest ta opcja.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

rio bravo pisze:Cari, napisz jaką odległość masz do masztu skąd bierzesz sygnał umts.
Na pewno nie daleko, bo mówi, że go widzi ;)
rio bravo pisze:Może obejdzie się bez anten i wymiany modemu bo modem masz dobry.
Też, tak Mi się wydaje, więc najpierw, niech wymusi 3G bo nie ma sensu pakować się w dodatkowe koszty,
rio bravo pisze:Spróbuj wybrać, żeby się tylko przez 3g łączył. Nie wiem czy ta opcja jest w oprogramowaniu orange
Wydaje, Mi się, że jest taka opcja tam gdzie są "ustawienia zaawansowane",
rio bravo pisze:ale w GTConnect na pewno jest ta opcja
Równie dobry program, od samego producenta, czyli OPTIONA, ale wydaje Mi się, że TNI jest ciekawszy, choć nie jestem tego do końca pewien.
Awatar użytkownika
Cari

Wiec tak BT widze z okna ;) Wymusilem na tym programie od Orange 3G i nic niewyszukalo ;/ rio bravo niedziala mi ten program wyskakuje blad. ;/Czy jest jakas inna mozliwosc bo na telefonie na razie <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> opcji bo <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> kabla a laptop niema modemu do Bluetooth. ;) ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

A ja proponuję Ci skonfigurować połączenie w TopNetInfo. Przykład konfiguracji. ;)
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Cari pisze:Wiec tak BT widze z okna
widzieć z okna można w promieniu kilku kilometrów, jak jest poniżej 3 km, to powinno spokojnie działać na 3g. W tym wypadku proponuję Ci pobawić się oprogramowaniem i zaznaczyć żeby łapało tylko 3g i po problemie.
Awatar użytkownika
Cari

Zgadza sie wszytko :) ale dzieki programowi TopNetInfo mialem 25% na UMTS i po wpisaniu polecenia cmd>>ping wp.pl nie pingowalo ;/ Czy tylko zostaje mi zastosowanie jakiejs anteny ? ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

A dałeś radę połączyć się z UMTS ? Sprawdź jaką masz moc sygnału w jednostce dBm na UMTS ;)

[ Dodano: 2009-12-24, 23:30 ]
Cari pisze:ping wp.pl
Dokładnie to ping -t wp.pl ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Cari pisze:Wiec tak BT widze z okna
Na pewno on ma 3G? Jeśli mieszkasz w miejscowości z profilu to powinieneś mieć zasięg z dwóch nadajników:

Obrazek
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Na pewno on ma 3G?
Na 1000% ma 3G Jaco ;)

[ Dodano: 2009-12-24, 23:34 ]
Jaco pisze:z dwóch nadajników
Stacji bazowych ;) Chyba się wypiło Jaco
Awatar użytkownika
Cari

No wlasnie i tu sie zastanawiam czy ten BT na ul.Komunalnych to UMTS ? ;) czy tez nie ? ;) BT widze wiec to moze byc jakies 3km i widocznosc zaslania mi jedno drzewo..... ;). Wiec mozliwy jest tak maly zasieg ? ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Nie dam głowy, że ten nodeB na Komunalnych jest już aktywny, ale któryś z nich już działa, jak nie ten, to na Poznańskiej. Ale wydaje Mi się, że na Komunalnych też działa ;) A no jak to 3 KM to przydała by się w takim razie antenka, a co za tym idzie, to również zmiana modemu na inny ;)
ODPOWIEDZ