Opera 10.5 - kolejna odsłona :)

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Opera 10.5 - kolejna odsłona :)

Post autor: temp333 »

Huib Kleinhout, szef zespołu Opera Desktop Team, opublikował na oficjalnym blogu Opery informację o przygotowaniu bardzo wczesnej wersji (pre-alpha) przeglądarki Opera.

Wydanie Opera 10.5 pre-alpha (kodowa nazwa Evenes) jest wydaniem znajdującym się jeszcze we wczesnej fazie rozwojowej, mimo to Kleinhout poinformował, że prace nad Evenesem trwają już od... 18 miesięcy! Przedstawiciel Opery dodał, że publikacja tak wczesnego wydania jest wyjątkiem w historii działalności firmy. Zdecydowano się jednak na publikację wersji pre-alpha, ze względu na dużo zmian i innowacji, które zawarto w Operze 10.5. Poniżej krótkie ich zestawienie:

- Nowy silnik Presto 2.5 umożliwiający transformacje CSS3
- Nowy silnik JavaScript o nazwie Carakan, siedmiokrotnie szybszy (wg testu SunSpider - patrz wykres poniżej) od aktualnie stosowanego w Operze 10.10 silnika Futhark.
- Nowa biblioteka graficzna Vega - również kilkukrotnie szybsza od aktualnie stosowanej, co więcej przyszłe jej wydania mają obsługiwać akcelerację sprzętową (w wydaniu pre-alpha akceleracji sprzętowej nie ma)
- Pełna integracja interfejsu przeglądarki z interfejsem Windows 7 (Aero Glass, Aero Peek, nowy pasek zadań).
- Wydanie na platformę Mac OS X jest także lepiej zintegrowane z interfejsem systemu
Wprowadzenie "trybu prywatnego"
- Zmiana sposobu prezentacji okien dialogowych (nie blokują już zakładek).

Aktualną wersję Opery 10.5 pre-alpha w wydaniach dla systemów Windows oraz Mac OS X (wersja dla systemów UNIX/Linux zostanie wydana później) można już pobierać z naszego działu z plikami.
Źródło: http://pclab.pl/news40341.html

Opera do pobrania na stronie http://labs.opera.com/news/2009/12/22/
Ostatnio zmieniony 2009-12-26, 10:10 przez temp333, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Opera 10.5 - kolejna odsłona :)

Post autor: ja.michal »

Sympatycznie chodzi. :ok: Lepiej niż obecny FF, którego mam. Chodź jak widzę wykresy to tylko 1.5Mb/s z dostępnych 6 wykorzystuje przy ładowaniu www. W sumie to i dobrze. :)
temp333

Post autor: temp333 »

Na razie nie jest jednak specjalnie stabilna. Wysypała mi się już dzisiaj dwa razy :) Ale nie szkodzi - widać, że Opera naprawde zabrała się do roboty. Zauważyłem, że ulepszyli tryb edycji WYSWIG w edytorach JavaScript:) Poprzednio jedynie Google Chrome sobie z tym radziła. To już druga przeglądrarka która działa jak należy pod tym względem :)
Jarek7

Post autor: Jarek7 »

Nawet jak Opera bedzie lepsza od FF to i tak ni zmienię przeglądarki :D Mozilla Firefox Love :hyhy: :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja jakoś nie siedzę teraz przy kompie, ale mi się nie sypnęła (odpukać).
Jarek7, niestety w Operze brakuje m.in. wtyczek. ;)

[ Dodano: 2009-12-26, 01:30 ]
Heh. I wykrakałem. Właśnie się sypnęła. :rotfl:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

ja.michal pisze:Heh. I wykrakałem. Właśnie się sypnęła. :rotfl:

Hehe...właśnie dlatego nie lubię wersji beta.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wiesz, nie zamierzam na tym siedzieć. Zainstalowałem tylko zobaczyć z ciekawości jak to chodzi. ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

ja.michal pisze: Zainstalowałem tylko zobaczyć z ciekawości jak to chodzi. ;)
Nie wiem czy Ty tak samo odczuwasz, ale jaka by to nie była wersja Opery, to mam przeczucie, że i tak strony ładują się wolniej niż w Firefoxie.
Jarek7

Post autor: Jarek7 »

W ogóle i w szczególe to opera jest dużo mniej rozbudowana od Mozilli..rok temu jak dobrze pamiętam zainstalowałem sobie Operę i tak strasznie zamulała że szok! nie wiem jaka to była wersja,ale wiem że instalowałem z Twój Niezbędnik więc to nie była jakas shakowana wersja z neta :]

A tak w nawiasie sp6huk to jest chyba bot , bo na forum siedzi dzień i noc ! :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie wiem czy Ty tak samo odczuwasz, ale jaka by to nie była wersja Opery, to mam przeczucie, że i tak strony ładują się wolniej niż w Firefoxie.
To zależy. Np. na laptopie szybciej nieco chodzi Opera (AMD mobilny) a na desktopie FF (Intel P IV). Chodź ta pre-alfa 10.50 chodzi szybciej muszę powiedzieć niż FF nawet na desktopie. :)
Jarek7 pisze:zainstalowałem sobie Operę i tak strasznie zamulała że szok!
Kiedyś używałem tylko Opery, ale jak wypuścili 9.xx to taka masakra była, że pojęcie przechodzi. Potrafiła system mi zawiesić. Przesiadłem się na FF i się przykleiłem do tego FF z racji wtyczek, które się okazały bardzo fajną sprawą. :cwaniak:
Jarek7 pisze:A tak w nawiasie sp6huk to jest chyba bot , bo na forum siedzi dzień i noc ! :hyhy:
Niezłą ma tą inteligencję jak na bota co? :roll:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Jarek7 pisze:A tak w nawiasie sp6huk to jest chyba bot , bo na forum siedzi dzień i noc ! :hyhy:
W takim razie botem też jestem ja oraz Ja.michal :] (często siedzimy po nocach)
ja.michal pisze:Niezłą ma tą inteligencję jak na bota co? :roll:
Rosyjski prototyp, w koncu Rosja szykuje się do cyberwojny ;)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

A kto mi tu jakieś offtopy robi? Tylko nie zwalajcie na booty.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
KlonAdam

Post autor: KlonAdam »

Jest parę niedociągnięć lecz uważam ze zmiana lekko interfeisu, wprowadzenie przejsc między zakladkami... Czekam na wersję oficialną...

Co do walki FF vs Opera... Hmmm kto jak woli... nikogo zmuszać nie można, gdyby Opera wprowadzila mozliwość latwiejszej modyfikacji interfeisu (bo takowa istnieje - dla wtajemniczonych) To sądze że dużo ludzi by się przerzuciło...
ODPOWIEDZ