Protokół błędu- jak połączyć sie z netem przez umts?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Robert
Użytkownik forum

Protokół błędu- jak połączyć sie z netem przez umts?

Post autor: Robert »

Witam
Nadal nie mogę połączyć się z netem poprzez UMTS. Jak zmuszę modem do wyboru UMTS-a to pojawia się sygnał na 1kreskę w granicach 12-16%. Po wyborze połącz pojawia się błąd:
Protocool error[Point to point protocol]Reason unspecified.
(0x8007001F)Unspecified error.
Używam SimDaty, Mobility Managera, Option 3GQuad+antena kierunkowa ATK z Dipolu. GPRS działa bez zarzutu, karta sim loguje sie do sieci zarówno w GPRS jak i UMTS. A może jest kiepski sygnał i dlatego nie mogę się połączyć poprzez UMTS? :cry:
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Re: Protokół błędu- jak połączyć sie z netem przez umts?

Post autor: lkmc »

Tak, to chyba bedzie wina slabego sygnalu, u mnie laczy sie dopiero kiedy ma dwie kreski a z pelna predkoscia pracuje od trzech kresek w gore.
N6220 & moto c975
Reiter
Użytkownik forum

Post autor: Reiter »

Ja mam ciągle 1 kreskę i u mnie chodzi UMTS z pełną predkością. Mam antenę dookólną. Ktoś wspomniał, że jak UMTS się przyśsie, to trzyma.
Natomiast mam inny problem. Kiedy używałem Simdata, mogłem łączyć się poprzez klienta ftp w trybie aktywnym. Po przejściu na abonament, musiałem przełączyć na tryb pasywny, bo w aktywnym w ogóle nie łączyło się i wywalało komunikat PORT ILLEGAL COMMAND.
Może ktoś to mógłby mi wytłumaczyć?
BOK do tej pory mi nie odpowiedzial :D
Awatar użytkownika
seboo
Specjalista bezprzewodowy-junior

hmm

Post autor: seboo »

zeby uzywac trybu aktywnego musisz miec albo numer ip zewnetrzny albo port forwarding w nacie - byc moze simdatka ma cos takiego skonfigurowanego a abo nie - bo przeciez chyba simdata nie otrzymuje numeru zewnetrznego ??!
sosna
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sosna »

Robert pisze:Witam
Nadal nie mogę połączyć się z netem poprzez UMTS. Jak zmuszę modem do wyboru UMTS-a to pojawia się sygnał na 1kreskę w granicach 12-16%. Po wyborze połącz pojawia się błąd:
Protocool error[Point to point protocol]Reason unspecified.
(0x8007001F)Unspecified error.
Używam SimDaty, Mobility Managera, Option 3GQuad+antena kierunkowa ATK z Dipolu. GPRS działa bez zarzutu, karta sim loguje sie do sieci zarówno w GPRS jak i UMTS. A może jest kiepski sygnał i dlatego nie mogę się połączyć poprzez UMTS? :cry:
Witam mam ten sam problem. Prosze o pomoc. Co zrobić by ruszył UMTS?
pablo380
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pablo380 »

Witam ja też mam podobny problem. Tylko że u mnie działa UMTS a podczas próby połączenia przez GPRS wyskakuje wymieniony przez was błąd. Próbowałem wgrać nowy firmware niestety to też nie pomogło!? Wcześniej nie używałem GPRS-a dopiero jak lapka zabrałem za miasto i chciałem się połączyć to zauważyłem że nie da rady?? Nie jestem pewien ale na 90% wydaje mi się że problem pojawił się w momencie użycia programu do zdejmowania ograniczenia z karty??
ODPOWIEDZ