Bezprzewodowy Internet UPC

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dawid910
Użytkownik forum

Bezprzewodowy Internet UPC

Post autor: dawid910 »

Witam kończy mi się umowa z erą na blueconnect, oczywiście ze względu na limity chciałbym zmienić na coś bez nich i tak oto dzisiaj natknąłem się na: http://www.upc.pl/internet/bezprzewodowy/ Pytanie czy ten internet można podłączyć wszędzie, czy to jest uzależnione od miejsca zamieszkania i zasięgu? Mieszkam w domu jednorodzinnym na wsi pod Warszawą.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Bezprzewodowy Internet UPC

Post autor: sp6huk »

O łączu od UPC możesz zapomnieć. Operator ten działa, tylko w bardzo dużych miastach i przeważnie tylko w blokach, jakby co to internet z UPC jest po kablu ;) Sprawdź czy nie działa w okolicy jakiś dostawca internetu WiFi. Jeżeli nie to zainteresuj się WiMAX'em z Ery albo Netii.
dawid910
Użytkownik forum

Post autor: dawid910 »

WiMAX z ery ma łącze max 1MB/s(Od 5 miesięcy jest napisane, że 2MB/s dostępny w późniejszym okresie...) a właśnie od 2MB/s w górę łącze jest mi potrzebne. Teraz patrzę na ten WiMAX w Netii to naprawdę interesujące, możesz coś powiedzieć więcej o nim ? Np. czy oni gwarantują mi te 8MB/s a nie tak jak w erze, że 'do'? itd.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

dawid910 pisze:WiMAX z ery ma łącze max 1MB/s(Od 5 miesięcy jest napisane, że 2MB/s dostępny w późniejszym okresie...) a właśnie od 2MB/s w górę łącze jest mi potrzebne. Teraz patrzę na ten WiMAX w Netii to naprawdę interesujące, możesz coś powiedzieć więcej o nim ? Np. czy oni gwarantują mi te 8MB/s a nie tak jak w erze, że 'do'? itd.
Zarówno WiMAX z Ery jak i Netii działa przyzwoicie :ok: Możesz sobie poczytać na forum recenzje na temat WiMAX'a. Co do gwarancji transferu to niestety żaden operator nie może Ci tego zapewnić, jeżeli chodzi o łącze dla klienta indywidualnego. Tak jak mówisz na dzień dzisiejszy w Erze można mieć przepustowość łącza do 1 Mb/s a w Netii do 2 Mb/s. Powiem Ci równieź, że transfer nie jest gwarantowany, ale przeważnie jest taki jak w umowie, więc można powiedzieć, że działa tak jak trzeba :D I nie wiem skąd wziąłeś sobie, że w netii dają łącze o przepustowości 8 MB/s to by było 64 Mb/s :zdziwko:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

dawid910 pisze:czy oni gwarantują mi te 8MB/s a nie tak jak w erze, że 'do'? itd.
Praktycznie żaden provider detaliczny nie gwarantuje przepustowości, tylko jest ona "do". Określone parametry łącza gwarantują tylko dostawcy hurtowi, z których usług korzystają detaliczni ISP. I takie łącza są naturalnie bardzo drogie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

W Netii na WiMAXie ciągle jest max 2Mbps. I wątpię, żeby to się zmieniło w najbliższym czasie.
ODPOWIEDZ