Pytanie o zasieg i ewentualny dobór routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Coodo
Stały użytkownik forum

Pytanie o zasieg i ewentualny dobór routera

Post autor: Coodo »

Witam,
mam podobny problemik co kolega w tym temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21545 ,tyle że u mnie ta odległość jest około 30m.
A sprawa wygląda następująco;znajoma zakłada net i netii routerem do lapka
i ja chciałbym sie do niej podczepić ze swoim lapkiem ,tyle że jej dom od mojego, jest oddalony o około 30metrów i lini prostej .Czy w takim przypadku, jest możliwe podłączenie się do routera?...

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-01-04, 23:30 ]
Poprawa linka
Ostatnio zmieniony 2010-01-04, 23:30 przez Coodo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pytanie o zasieg i ewentualny dobór routera

Post autor: wojteks »

Coodo pisze:Czy w takim przypadku, jest możliwe podłączenie się do routera?
Samym laptopem raczej się nie da, za dużo ścian po drodze.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Coodo pisze:i ja chciałbym sie do niej podczepić ze swoim lapkiem ,tyle że jej dom od mojego, jest oddalony o około 30metrów i lini prostej .Czy w takim przypadku, jest możliwe podłączenie się do routera?...
Anteny wewnętrzne w laptopach są bardzo słabe. Trzeba byłoby wyposażyć laptop w kartę sieciową z dobrą, dokręcaną anteną - co najmniej 8dBi. Oczywiście mam na myśli markową antenę która naprawdę ma te 8dBi (np. firmy Ovislink) a nie chińskie wynalazki z Allegro za kilkanaście zł.
Coodo
Stały użytkownik forum

A czy ten router co oferuje netia za 100 kilka zł, to by się nadał ,czy trzeba jakis inny ,aby się podczepić z tą anteną (np. firmy Ovislink)?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Coodo pisze:A czy ten router co oferuje netia za 100 kilka zł, to by się nadał
Jeśli ma odkręcaną antenę ze złączem RP-SMA to nie ma problemu. Trzeba go tylko wyposażyć w dobrą antenę.
Coodo
Stały użytkownik forum

No i znajoma kupiła już ten router z netii ,ale przyjdzie jakoś w przyszłym tygodniu ,wtedy dopiero będę coś wiedział jaki to typ i dam znać ... na razie dzięki za podpowiedzi
Coodo
Stały użytkownik forum

Odświeżam temat,
router w końcu doszedł(po trzech tygodniach) ,jest to Pirelli DRG-125G ,no i teraz moje pytanie do znawców tematu,czy mógłbym się jakoś do niego podczepić

Panowie, czy ktoś będzie mógł mi pomóc w tym temacie?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Jeżeli to tylko 30m to raczej wystarczyłoby wyposażyć router oraz kartę sieciową komputera w antenę dookólna o dużym zysku - co najmniej 8dBi. Markową oczywiście, np. Ovislink, bo na Allegro są setki tanich anten o rzekomym zysku nawet do 12dBi, ale w rzeczywistości ich zysk nie przekracza 2-3dBi. Tak nawiązane połączenie będzie jednak niestabilne więc lepszym rozwiązaniem byłoby podpięcie do routera za pomocą skrętki Access Pointa z anteną kierunkową (najlepiej panelową), skierowaną na drugi dom. Oczywiście antenę kierunkową można podłączyć także do routera, ale takie rozwiązanie odradzam bo osoba w której domu znajduje się router straciłaby sygnał wifi.
Coodo
Stały użytkownik forum

A jeszcze jedno, ten router ma swoją antenę na której sygnał zasiegu, dochodzi na 2 kreski w moim lapku, na 10m przed moim domem, w domu go nic nie łapie.
Chciałem zastosować takie rozwiązanie.
Obecnie mam modem gc85 i mam do niego antenę dokólną (samochodową magnesówkę) na której dość dobrze odbieram sygnał z bts (4kreski na 7 km)
i chciałem kupić coś takiego ; http://www.allegro.pl/item901494375_pcm ... nteny.html , no i spróbować podczepić do niego tą właśnie antenę co mam, jeśli będzie wejście pasować oczywiście.
Co ty na to?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-29, 21:16 ]
Mała korekta ortografii i linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2010-01-29, 21:15 przez Coodo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Coodo pisze:chciałem kupić coś takiego ; http://www.allegro.pl/ite..._do_anteny.html , no i spróbować podczepić do niego tą właśnie antenę co mam, jeśli będzie wejście pasować oczywiście.
Po pierwsze, ta karta to egzemplarz muzealny - obsługuje tylko bardzo powolne wifi w standardzie 802.11b - do 11Mb/s czyli 1,375MB/s. W praktyce będzie jeszcze mniej. Po drugie, nawet gdyby wejście będzie pasowało (a nie będzie) to ta antena jest na zupełnie inną częstotliwość - nie zadziała.
Coodo
Stały użytkownik forum

Reasumując ;więc muszę dokupić anteny, do routera i do lapka o zysku co najmniej 8dBi.
Zacznę od routera ,czy taka antena, będzie do niego pasować ? TP-LINK TL-ANT2408C,chodzi mi o podłączenie, Plug and Play,czy raczej coś innego?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Coodo pisze:Reasumując ;więc muszę dokupić anteny, do routera i do lapka o zysku co najmniej 8dBi.
Tak, ale nie ma gwarancji że takie połączenie zadziała. Poza tym musisz wyposażyć laptop w kartę wifi ze złączem antenowym, bo wbudowana go nie ma. Pewniejszym rozwiązaniem byłby AP + panel.
Coodo pisze:Zacznę od routera ,czy taka antena, będzie do niego pasować ? TP-LINK TL-ANT2408C
Powinna, ma standardowe złącze RP-SMA. Najpierw jednak upewnij się że antenę w routerze można w ogóle odkręcić. Nie znalazłem nigdzie na necie takiej informacji na temat tego routera.
chodzi mi o podłączenie, Plug and Play,czy raczej coś innego?
Antena Plug & Play? :roll:
Coodo
Stały użytkownik forum

Blido pisze:Powinna, ma standardowe złącze RP-SMA. Najpierw jednak upewnij się że antenę w routerze można w ogóle odkręcić. Nie znalazłem nigdzie na necie takiej informacji na temat tego routera.
No tak na pierwszy rzut oka,to raczej jej nie można odkręcić,myślałem że może ma tam gdzieś jakieś osobne wejście ,do którego będzie można podłączyć tą antenę(dlatego pytałem o Plug & Play)
Blido pisze:Pewniejszym rozwiązaniem byłby AP + panel.
Co to takiego ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Coodo pisze:Co to takiego ?
Access Point + antena panelowa.
Coodo
Stały użytkownik forum

A w jaki sposób się taką antenę podłącza do lapka,?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Tą antenę miałbyś podłączyć do Access Point'a, a nie do laptopa. Laptopa podłączasz skrętką.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Laptopa podłączasz skrętką.
Znacznie wygodniej byłoby na odwrót ;) AP z panelem podpięte skrętką do routera a laptop z AP łączy się przez wifi. Na odległość 30m karta w laptopie mogłaby pracować nawet na wbudowanej antenie jeśli antena panelowa z AP byłaby skierowana na dom kolegi Coodo. Tu po prostu chodzi o wyprowadzenie sygnału na zewnątrz, bo gdyby nie przeszkoda w postaci dwóch zewnętrznych ścian domów to beż żadnego problemu można by było nawiązać połączenie.
Coodo
Stały użytkownik forum

Już rozumiem.
A czy np; taka opcja by mogła być rozwiązaniem ,17dBi 5M/RP-SMA + USB 200mW,czy raczej nie zabardzo.
Chodzi mi o to ,że bym kupił jakąś kartę sieciową na usb ,i do niej podłączył panel.
Dodam że z mojego okna widzę to okno ,gdzie jest wstawiony router.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Coodo pisze:A czy np; taka opcja by mogła być rozwiązaniem ,17dBi 5M/RP-SMA + USB 200mW,czy raczej nie zabardzo.
Mogłaby, ale uważaj z tymi sieciówkami 200mW. Pomijając fakt, że nielegalne często jest to zwykły chłam. Lepiej kup dobrą, markową sieciówkę USB z wyjściem antenowym np. Ovislink WL-1600USB. Do tego zamontowana na zewnątrz antena panelowa np. taka: http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2845
Tylko nie daj się nabrać na chińską tandetę z Allegro z kosmicznym zyskiem.
Coodo
Stały użytkownik forum

No i właśnie takiej odpowiedzi właśnie potrzebowałem,a ta karta to ile musi mieć mW?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Coodo pisze:a ta karta to ile musi mieć mW?
W Polsce moc "nadawania" na 2,4 GHz nie może być większa niż 100 mW = 20 dBm.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Coodo pisze:a ta karta to ile musi mieć mW?
Nie ile musi,a ile może - 100 mW w paśmie 2.4 GHz.
Powyżej,szczególnie na antenach dookólnych to czyste buractwo,poza tym niezgodne z prawem :]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Powyżej,szczególnie na antenach dookólnych to czyste buractwo,poza tym niezgodne z prawem :]
To prawda, tym bardziej że dla 2,4GHz 100mW to 20dBm, a 200mW to "zaledwie" 23dBm :] . Różnica prawie żadna. Warto jeszcze wspomnieć że wraz ze wzrostem mocy nadawania maleje czułość nasłuchu, więc też na jedno wyjdzie. Ja swój router mam stale ustawiony na 55mW, bo pomiędzy 55mW a 100mW nie zauważam żadnej różnicy w zasięgu. Zasięg zaczyna się powoli kurczyć dopiero jak ustawiam mniejsze wartości.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Blido pisze:Różnica prawie żadna.
No "tylko" dwukrotna ;)
Coodo
Stały użytkownik forum

Chciałem wszystkim podziękować za pomoc w moim temacie,myślę że już sobie dalej poradzę.Jak już się podłącze ,to dam znać jak wyszło. - pozdr.

ps. +1 poleciało
Coodo
Stały użytkownik forum

Witam ponownie.
Chciałem zapytać ,czy ktoś testował już te anteny http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2845 ,bo moim zdaniem to chyba jakaś ściema...

Kupiłem najpierw kartę ,,Air Live wl 1600usb ovislink,, razem z anteną do okólną 5dBI ,po jej podłączeniu zwiększył mi sie sygnał z jednej do trzech kresek z jakiejś zakodowanej sieci netii - ale nie tej co mam wyłapać,ta sieć oddalona ode mnie o około 30m nie była jeszcze w zasięgu.
Dziś przyszła antena z cyberbajta rzekomo 11dBI ,przymocowałem ją wstępnie na oknie i jak się okazało ,nadal brak tej właściwej sieci .
Ale ta zakodowana sieć którą przedtem wyłapywałem na trzech kreskach na antenie do okólnej ,to na tej antenie panelowej, też jest na trzech kreskach
Więc wydaje mi się że ona nie ma większej mocy, niż ta antena do okólna czyli jakieś 5 dBi
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Coodo pisze:zwiększył mi sie sygnał z jednej do trzech kresek
Kreski to nie wyznacznik poziomu sygnału. Podaj w dB.
Na kablu 7m jest strata sygnału jakieś 4-5dB.
Nie pomagam na PW!
Coodo
Stały użytkownik forum

Nie za bardzo umiem podać w dB ,bo nie wiem jak to sprawdzić.
Po najechaniu kursorem na nazwę sieci, pokazuje 48%
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Coodo pisze:Więc wydaje mi się że ona nie ma większej mocy, niż ta antena do okólna czyli jakieś 5 dBi
Ona ma większy zysk od tej dookólnej, ale odejmując straty na kablu na jedno wyjdzie. Jest za to kierunkowa i zewnętrzna, dlatego nie będzie tłumienia przez ściany i lepszy link z drugą anteną. Rozumiem że skierowałeś swoją antenę dokładnie na źródło sieci z którą chcesz się połączyć? Jeśli tak a mimo to nie ma zasięgu to najwyraźniej urządzenie po drugiej stronie również należy wyposażyć w antenę zewnętrzną.
Coodo
Stały użytkownik forum

Blido pisze:Jeśli tak a mimo to nie ma zasięgu to najwyraźniej urządzenie po drugiej stronie również należy wyposażyć w antenę zewnętrzną.
Tylko jak?,skoro to DRG-125G...
ODPOWIEDZ