Słaba przepustowość łącza przez router
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Słaba przepustowość łącza przez router
Witam. Rozdzieliłem sobie łącze radiowe na komputer stacjonarny i laptopa przy pomocy routera TP-LINK TL-WR543G. Wygląda to mniej więcej tak Antena na dachu połączona z routerem na koncentryku, z routera 2x RJ45. Jeden na kompa, drugi na laptopa. Wszystko działa, łączność między komputerami śmiga, do neta też sie łączy. Jedyne co mnie nie pokoi to to, iż przy ściąganiu nie przekroczy 40 kb/s na 2-megowym łączu (to samo na laptopie, niezależnie czy chodzą jednocześnie czy osobno). Wcześniej łączyłem się bezpośrednio koncentrykiem z anteny do karty sieciowej. Na niej działa znakomicie wykorzystując całe łącze. Czy to możliwe żeby router ograniczał przepustowość? Dodam że przeglądając ustawienia routera nie znalazłem nic co by mogło zmniejszyć przepustowość. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Słaba przepustowość łącza przez router
Zrób test sieciowy http://speedtest.netmiodzitsu pisze:iż przy ściąganiu nie przekroczy 40 kb/s na 2-megowym łączu
Sprawdź ściaganie pliki 50MB z http://noc.gts.pl i napisz ile było tak w połowie pliku.
Oczywiście pisz w jednoznacznych jednostkach czyli kbps albo kB.
Nie pomagam na PW!
-
Speedtest.net

Przy sciaganiu pliku 50 MB skakało od 30 kB/s do 10 kB/s, trzymając się raczej tej dolnej liczby.
Prosze, oto screen przy 50%:
I screen z ustawień routera jeśli to coś pomoże:

Przy sciaganiu pliku 50 MB skakało od 30 kB/s do 10 kB/s, trzymając się raczej tej dolnej liczby.
Prosze, oto screen przy 50%:

I screen z ustawień routera jeśli to coś pomoże:

- wojteks
- *** Administrator ***
To nie mam specjalnie pomysłu co to może być. Czy w tym samym czasie bez routera jest tak samo? Jakie firmware ma router, powinien mieć najnowsze dostępne.
Nie pomagam na PW!
-
Firmware Version:
3.7.1 Build 080904 Rel.62330n
Hardware Version:
WR543G v2 08140201
Jeśli odepne koncentryk od routera i podepne bezpośrednio do karty to wtedy wykorzystuje całe łącze. To tak jakby router coś blokował. Już go resetowałem, wpisywałem od nowa wszystko i nie mam też już pomysłu.
BTW. Czy da się skonfigurować tak że np. podepne koncentryk do sieciówki na stacjonarnym, ze stacjonarnego wypuszcze RJ45 do routera a z routera już bezprzewodowo na lapka ?
3.7.1 Build 080904 Rel.62330n
Hardware Version:
WR543G v2 08140201
Jeśli odepne koncentryk od routera i podepne bezpośrednio do karty to wtedy wykorzystuje całe łącze. To tak jakby router coś blokował. Już go resetowałem, wpisywałem od nowa wszystko i nie mam też już pomysłu.
BTW. Czy da się skonfigurować tak że np. podepne koncentryk do sieciówki na stacjonarnym, ze stacjonarnego wypuszcze RJ45 do routera a z routera już bezprzewodowo na lapka ?
- wojteks
- *** Administrator ***
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>miodzitsu pisze:Czy da się skonfigurować tak
Czy wpisałeś na WAN WR543G MAC adres karty WiFi?miodzitsu pisze:Jeśli odepne koncentryk od routera i podepne bezpośrednio do karty to wtedy wykorzystuje całe łącze
Nie pomagam na PW!
-
Tak, probowalem na wszystkich 3 MAC'ach i dalej to samo.
- wojteks
- *** Administrator ***
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nowy czy używany? Może jest uszkodzony?miodzitsu pisze:przy pomocy routera TP-LINK TL-WR543G.
-
2 dni temu kupiony 

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Co nie wyklucza tego, że może być trefny.miodzitsu pisze:2 dni temu kupiony
-
Na stronie operatora nie ma nic? Dot.routera?
-
Nic co by dotyczyło mojego problemu lub go rozwiązywało.
Edit:
Skoro nie da się z tym nic zrobić wpadłem na inny pomysł, opisany wyżej. Tylko ciężko coś robić jak się jest zielonym ;] Czyli z anteny do stacjonarnego, ze stacjonarnego kablem na router a potem z routera bezprzewodowo na lapka. Pomoże ktoś z konfiguracją?
Edit:
Skoro nie da się z tym nic zrobić wpadłem na inny pomysł, opisany wyżej. Tylko ciężko coś robić jak się jest zielonym ;] Czyli z anteny do stacjonarnego, ze stacjonarnego kablem na router a potem z routera bezprzewodowo na lapka. Pomoże ktoś z konfiguracją?
- wojteks
- *** Administrator ***
Najpierw uruchom to bez routera czyli <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> z karty WiFi w PC na kartę kablową w PC i sprawdź jak działa laptop po kablu. Jeżeli wszystko będzie OK to wtedy mozna mysleć o konfiguracji routera.miodzitsu pisze:Czyli z anteny do stacjonarnego, ze stacjonarnego kablem na
Nie pomagam na PW!
-
Pobawiłem się troche i nie wiem jakim cudem ale udało mi się połączyć tak jak chciałem przez router. Działa wszystko, przesyłanie plików między stacjonarnym a laptopem, nawet przyciąłem już ze szwagrem w CS'a
wszystko... oprócz neta. Dałem żeby mi udostepniał łącze na innym komputerze ale jakoś nie chce tego robić