Internet z resmana w standardzie a na 2 latopy?????
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet z resmana w standardzie a na 2 latopy?????
Witam to mój pierwszy post na tym forum także proszę o wyrozumiałość jak do tej pory jedynie biernie przyglądałem się już napisanym przez kogoś:) .
Mój problem wygląda następująco otóż korzystam z bezpłatnej szerokopasmowej sieci bezprzewodowej w Rzeszowie (Resman). Mój blok jest bardz blisko połozony od hotspota praktycznie widze go z okna tak, że sygnał w standardzie b/g akurat w moim pokoju jest wporządki korzystając z laptopa nie potrzebowałem nawet żadnej anteny zewnętrznej aby spokojnie móc korzystać z internetu. W niektórych miejsach głównie pod oknem mam możliwośc połaczenia się z hotspotem, którego akurat nie widze a który nadaje w standardzie a, nie ma co ukrywać internet znacznie szybciej chodzi niż ten w b/g pewnie dlatego ze z tego pierwszego korzsyta wiecej użytkowników i w godzinach takich popołudniowych to praktycznie nie idzie nawet wysłać emaila ale to też zalezy kiedy czasami chodzi tez ok w okolicach 500kbps bo ten w a to praktycznie ciagłe okolo tej predkości oscyluje z tego co zauważyłem. Mój kolega ma również latopa ale w drugim pokoju nie wykrywa mu żadnej sieci, chciałbym żebysmy obaj mieli internet wlasnie z tego standardu a . Planuję wiec zakupic jakąs antene(jeszcze nie wiem jaka moze doradzicie), która działa w standardzie a (5GHz) do tego dwa routery jeden do trybu klient drugi do rozgłaszania sygnału po miekszaniu, no ale czy to bedzie działało na tej zasadzie w standardzie b/g na pewno tak ale w a ??????????
No i niegdzie nie moge znaleleźć podobego przypadku na forach moze mi ktoś pomoże?
Mój problem wygląda następująco otóż korzystam z bezpłatnej szerokopasmowej sieci bezprzewodowej w Rzeszowie (Resman). Mój blok jest bardz blisko połozony od hotspota praktycznie widze go z okna tak, że sygnał w standardzie b/g akurat w moim pokoju jest wporządki korzystając z laptopa nie potrzebowałem nawet żadnej anteny zewnętrznej aby spokojnie móc korzystać z internetu. W niektórych miejsach głównie pod oknem mam możliwośc połaczenia się z hotspotem, którego akurat nie widze a który nadaje w standardzie a, nie ma co ukrywać internet znacznie szybciej chodzi niż ten w b/g pewnie dlatego ze z tego pierwszego korzsyta wiecej użytkowników i w godzinach takich popołudniowych to praktycznie nie idzie nawet wysłać emaila ale to też zalezy kiedy czasami chodzi tez ok w okolicach 500kbps bo ten w a to praktycznie ciagłe okolo tej predkości oscyluje z tego co zauważyłem. Mój kolega ma również latopa ale w drugim pokoju nie wykrywa mu żadnej sieci, chciałbym żebysmy obaj mieli internet wlasnie z tego standardu a . Planuję wiec zakupic jakąs antene(jeszcze nie wiem jaka moze doradzicie), która działa w standardzie a (5GHz) do tego dwa routery jeden do trybu klient drugi do rozgłaszania sygnału po miekszaniu, no ale czy to bedzie działało na tej zasadzie w standardzie b/g na pewno tak ale w a ??????????
No i niegdzie nie moge znaleleźć podobego przypadku na forach moze mi ktoś pomoże?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet z resmana w standardzie a na 2 latopy?????
Prosta sprawa. Mogę polecić Ci NanoStation 5 Loco jest to antena typu outdoor, gdzie jest już wszystko wbudowane i nic więcej nie potrzeba, do odbioru internetu w technologii 5 GHz, do niego podłączasz sobie np. TP-LINK-a TL-WR543G, który rozgłaszałby Ci sygnał w 2,4 GHz. A jeżeli koledze chciałbyś udostępnić łącze ze swojego urządzenia, to musiałbyś do niego pociągnąć skrętkę (chyba, że kolega mieszka za ścianą i miałby od Ciebie w miarę dobry sygnał to OK, ale jeżeli tak by nie było to trzeba kabel pociągnąć).
-
Czyli o ile dobrze rozumie taka antena( wa jakim trybie ma ona byc ustawiona?bo tam cos z 4 widze?)ma być podłączona po kablu ethernet do routera, a ten natomiast w trybie AP (popraw jesli sie myle:)) rozgłasza sygnał na całe mieszkanie? To po co jeszcze kable do kumpla skoro teze bezprzewodowo sie moze łączyć z routerem tak jak ja? (bo rozumie ze ja tak to bede tez robił) Sorki jak cos nie tak zrozumiałem to proszę o kroekte
i dzieki za odpowiedz:)

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ubiquiti ma być ustawione w trybie Station, a TP-LINK w trybie AP/router (nie pamiętam już dokładnie jaki był tryb w TP-LINK-u do wybrania),hoers pisze:Czyli o ile dobrze rozumie taka antena( wa jakim trybie ma ona byc ustawiona?bo tam cos z 4 widze?)ma być podłączona po kablu ethernet do routera, a ten natomiast w trybie AP (popraw jesli sie myle:))
Napisałem, że musiałbyś pociągnąć do kolegi kabel, jeżeli on nie miałby sygnału z twojego routera.hoers pisze:To po co jeszcze kable do kumpla skoro teze bezprzewodowo sie moze łączyć z routerem tak jak ja?
-
Dzieki jeszcze raz za szybką odpowiedz mam nadzieję tylko że to zadziała bo widzę że ta antena pare zł kosztuje
Pozdro

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Musi działaćhoers pisze:Dzieki jeszcze raz za szybką odpowiedz mam nadzieję tylko że to zadziała bo widzę że ta antena pare zł kosztujePozdro

-
No właśnie że nie wiem do tego hotspota co działa w b/g mam okolo 200 m i sygnał bardzo dobry natomiast do tego w standardzie a to nie wiem ile bo go nie widze nigdzie a i na mapce też z tymi przekaźnikami nie moge znaleźć(pewnie juz jej <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie aktualizuja bo ciagle nowe robia i juz im się nie chce:)) ale na pewno słabszy bo tylko przy samym oknie łapie i to dopuszczalny sygnał jest.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli nie ma widoczności optycznej pomiędzy stacją bazową a klientem, to nie gwarantuje to dobrego działania. Najpierw dowiedz się gdzie dokładnie znajduje się stacja bazowa, bo nie wiem co Ci polecić ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)