Router jako karta sieciowa WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
AndrzejWoo
Początkujący użytkownik forum

Router jako karta sieciowa WiFi

Post autor: AndrzejWoo »

mam TV Panasonica który ma możliwość podłączenia do Internetu. Oczywiście nie chciałem ciągnąć kabli, więc kupiłem router Asus WL-530g v2 który chciałem podłączyć do TV kablem RJ45. Internet ma byc czerpany z routera ADSL Linksys WAG54GS.

Linksys działa już od dawna i sprawdza się doskonale, ale za żadne skarby nie potrafię skonfigurować Asus'a, żeby brał Internet z WiFi i przekazywał go kablem dalej (ma działać jako karta sieciowa WiFi z wyjściem RJ45). Router dodatkowo ma funkcję WDS więc pomyślałem, że mógłby przy okazji posłużyć jako wzmacniacz sygnału (mieszkanie dwupoziomowe).

Asusa chciałem skonfigurować do pracy z moim komputerem i dopiero gdy będzie całkowicie gotów do sprawnej pracy przenieść go do TV.

Wyłączyłem szyfrowanie na jednym i drugim routerze, wyłączyłem blokowanie adresów MAC na Linksysie, ustawiłem ten sam kanał WiFi, ustawiłem DHCP i... dalej nie działa tak jak chciałem.

Czy ktoś ma jakiś pomysł/doświadczenie w podobnym temacie? Opadam z sił. :klnie:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router jako karta sieciowa WiFi

Post autor: wojteks »

AndrzejWoo pisze:Asusa chciałem skonfigurować do pracy z moim komputerem i dopiero gdy będzie całkowicie gotów do sprawnej pracy przenieść go do TV.
Dobrze chcesz zrobić ale nie wiem czy ten Asus ma tryb AP Cliet (WISP) lub WDS.

Tu sprawdziłby się dobrze najprostszy AP Client przykładowo Tp-Link WA501G czy Ovislink WL5460APv2.
Nie pomagam na PW!
AndrzejWoo
Początkujący użytkownik forum

Re: Router jako karta sieciowa WiFi

Post autor: AndrzejWoo »

1. Asus na pewno ma tryb AP, WDS i Hybrid (AP + WDS)
2. Wybralem go bo jest... malutki, więc zmieści się za telewizorem i nie będzie go widać.

Jakiś pomysł na skonfigurowanie tego?
ODPOWIEDZ