Jak to jest z aktywacją Optimum?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czarenty6587
Specjalista bezprzewodowy-junior

Jak to jest z aktywacją Optimum?

Post autor: czarenty6587 »

WItam. Otóz przedłużyłem umowe o internet w Orange, Free Optimum. Stara umowa wygasa 25 lutego, bieżącego roku. Dzwoniłem do BOK i powiedzieli mi ze aktywacja mojej nowej karty Sim/Ruim nastąpi 25 lutego. Podłączyłem modem ADU 635, mam zasięg, próboje się podłączyc na początku pisze coś tam ze łączy a pózniej Uwierzytelnienie...
a po chwili wyskakuje taki błąd:

Obrazek

KOlega przyszedł do mnie z kartą Ruim od OFP i to samo. Nie wiem czy to musi nastąpic aktywacja mojej karty dualnej czy jest cos zwalone. Na GPRS połączyłem sie na ADU raz gdyż mam teraz Orange Free Standart i dlatego GPS mogę się łączyc.

Czy ten problem z uwierzytelnieniem jest spowodowany niektywną kartą Ruim ???
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
Bartek91
Początkujący użytkownik forum

Re: Jak to jest z aktywacją Optimum?

Post autor: Bartek91 »

Internet CDMA zacznie Ci działać od momentu aktywacji usługi, w moim przypadku oznaczało początek nowego okresu rozliczeniowego.
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

czarenty6587 pisze:Czy ten problem z uwierzytelnieniem jest spowodowany niektywną kartą Ruim ???
Tak lub niewłaściwym kodem PIN lub hasłem (mogło się zmienić)
Awatar użytkownika
czarenty6587

Pin jest w porządku bo GSM mi się połączyło, a z kartą Ruim od OFP pisało ze pin poprawny
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
Bartek91

Post autor: Bartek91 »

W tym wypadku nie chodzi o żaden pin. Miałem to samo modem łączył się przez GSM, ale gdy próbowałem się połączyć przez CDMA wyskakiwał komunikat o problemie z uwierzytelnieniem. Dzwoniłem do BOKu i powiedzieli mi że usługa nie jest aktywowana i będzie działać dopiero od następnego okresu rozliczeniowego, co zresztą było prawdą.

U mnie było jeszcze ciekawiej, ponieważ modem pokazywał zasięg(4 kreski) CDMA tylko minutę po włączeniu, a potem zasięg ten zanikał. Dopiero po aktywacji wszystko się ustabilizowało.
Awatar użytkownika
czarenty6587

u mnie tak samo jest :) Jest 4 kreski i zanika :) i jak probuje się połączyc to Błąd ;/ wiec mowisz ze po aktywacji (czyli u mnie za półtora miecha) będzie dobrze? dzieki uspokoiłes mnie :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez czarenty6587, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

Post autor: KeyMo »

O.o

Czyli jeśli tak jak w moim przypadku będę przedłużał umowę za miesiąc a do końca mam 4 miechy to będę musiał czekać aż mi wygaśnie stara umowa??
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Ja zostając przy tym samym planie taryfowym i przedłużają rok przed zakończeniem umowy miałem aktywne CDMA od razu po włożeniu karty do modemu (jakieś 2-2,5 h minęło od podpisania umowy).
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

ryba825 pisze:Ja zostając przy tym samym planie taryfowym i przedłużają rok przed zakończeniem umowy miałem aktywne CDMA od razu po włożeniu karty do modemu (jakieś 2-2,5 h minęło od podpisania umowy).
Dzięki za info. Już się przestraszyłem że będę musiał się męczyć z tym EDGE jeszcze 4 miesiące
Awatar użytkownika
czarenty6587

Bo będziesz musiał ;] musisz poczekac az stara wygaśnie :P Znam pare osob co muszą czekac nawet po 5 miesięcy, a ryba jest jakims inwidualnym przypadkiem albo wynikem eksperymentu ze mu odrazu aktywowali :P
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

czarenty6587 pisze:Bo będziesz musiał ;] musisz poczekac az stara wygaśnie :P Znam pare osob co muszą czekac nawet po 5 miesięcy, a ryba jest jakims inwidualnym przypadkiem albo wynikem eksperymentu ze mu odrazu aktywowali :P
No to teraz się załamałem :( No ale ja będę przedłużał umowę w tej samej taryfie tylko że chce aby mi wymienili katre na dualną. Czyli może w takich sytuacjach się da tak zrobić. No bo rozumiem jakbym przechodził na jakąś inną taryfę ale ja chce zostać przy starej i tylko wymienić to kartę i wziąć nowy modem.

Edit:
A tak w ogóle to zauważyłem że ty przechodziłeś z oferty standart na platinum a w standart nie ma CDMA więc może dla tego musiałeś czekać. Ja mam zamiar przedłużyć umowę w tej samej taryfie czyli Premium tylko że chce wymienić kartę czyli jednak myślę że jest możliwe że mi aktywują od razu... tak myśle
Ostatnio zmieniony 2010-02-21, 13:01 przez KeyMo, łącznie zmieniany 1 raz.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

KeyMo, zadzwoń do BOK na *600 dla klientów biznesowych albo *100 (chyba) dla indywidualnych i się zapytaj. Z tego co wiem to nowa umowa wchodzi w życie od początku nowego okresu rozliczeniowego (tak mi powiedzieli pod *600).

[ Dodano: 2010-02-21, 12:59 ]
czarenty6587, przypomnij mi na jakich zasadach przedłużałeś umowę (plan taryfowy z jakiego na jaki).
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

ryba825 a ty z jakiej taryfy na jaką przechodziłeś?

I jak to jest możliwe że przedłużaliście umowy rok przed końcem przecież to nie możliwe. Można co najwyżej trzy miesiące przed. Więc jak to jest? Kiedy nowa umowa wchodzi w życie? Bo tak jak ty ryba825 mówisz od nowego okresu rozliczeniowego czyli powinno być ok. A nie chce mi się do nich dzwonić bo to bardzo nie mili ludzie są :) (żarcik)

O to jak działa taki necik u mojego kolegi (bez anteny) a ja mam nawet bliżej do stacji bazowej tak że muszę to mieć :)
Obrazek
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

KeyMo, u mnie przy przedłużaniu to była wyjątkowa sytuacja dlatego mogłem wcześniej przedłużyć. Zostałem przy premium, po prostu przedłużyłem umowę bez zmiany taryfy.
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

ryba825 i wymienili ci kartę bez problemowo?? I na czym polegała wyjątkowość tej sytuacji? Sory że się tak wypytuje ale chciał bym wiedzieć

A i jeszcze jedno pytanie (myślę że raczej ostatnie) czy jak podpiszę nową umowę to będę płacił tylko za starą to co jeszcze mnie z nimi wiąże (o ile w ogóle będę musiał czekać) ?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Pomijając problemy techniczne w salonie (modem nie przypisany do salonu = nie można sprzedać, a drugi raz brak kart dualnych) pojechałem 13 stycznia, ale umowę podpisałem 15 stycznia z przyczyn takich jak podałem.
Wyjątkowość polegała na tym, iż najbliższa stacja bazowa i zarazem jedyna przez którą w dzień mogę przesyłać dane jest w Leoncinie i pracuje na GSM900. Prędkość połączenia albo była mikra (do 50 kbps, a zazwyczaj było to 20 kbps) albo w ogóle nic nie szło. Jedynym wyjściem było CDMA.
Awatar użytkownika
czarenty6587

Powtarzam wam ze musi wygasnąc stara umowa!!! Dzownilem do BOK, moi koledzy mieli to samo! Ja pzredluzalem z Standard na Optimum i czkeam juz 2 miesiace i aktyacje mam 25 lutego.!!! Musi byc pełne 24 miesiące starej umowy!!! i pozniej nastepne 24, nic ci nie dodzadza i nie ujmą
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

czarenty6587 pisze:Musi byc pełne 24 miesiące starej umowy!!! i pozniej nastepne 24, nic ci nie dodzadza i nie ujmą
Owszem, ale dzwoniąc do BOK powiedzieli mi że "warunki podpisanego aneksu wchodzą w życie od najbliższego okresu rozliczeniowego, a czas trwania umowy liczony jest od czasu wygaśnięcia aktualnej umowy".
czarenty6587, płacisz inną sumę za internet niż to było w okresie rozliczeniowym przed podpisaniem aneksu?
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

ryba825 pisze:"warunki podpisanego aneksu wchodzą w życie od najbliższego okresu rozliczeniowego, a czas trwania umowy liczony jest od czasu wygaśnięcia aktualnej umowy"
O właśnie to to. Ja myślę że to właśnie tak jest przynajmniej przy przedłużaniu umowy w tej samej taryfie
czarenty6587 pisze:Ja pzredluzalem z Standard na Optimum
No właśnie a ja będę przedłużał z Premium na Premium a w tej taryfie normalnie jest CDMA tylko że ja brałem 2 lata temu kiedy tego nie było
misiek20pl

Post autor: misiek20pl »

KeyMo pisze:ryba825 i wymienili ci kartę bez problemowo?? I na czym polegała wyjątkowość tej sytuacji? Sory że się tak wypytuje ale chciał bym wiedzieć

A i jeszcze jedno pytanie (myślę że raczej ostatnie) czy jak podpiszę nową umowę to będę płacił tylko za starą to co jeszcze mnie z nimi wiąże (o ile w ogóle będę musiał czekać) ?
Z tego co się orientuje jeżeli masz premium to możesz nawet teraz wymienić kartę sim na dualna i będzie ci działać cdma, niestety do tego musisz mieć modem który obsługuje cdma ale ten możesz wybrać przy przedłużaniu umowy albo zakupić wcześniej np: na allegro. Prawdopodobnie tez jak podpiszesz nową umowę będziesz płacił za starą do czasu jej wygaśnięcia jednak cdma będziesz miał aktywne gdyż w tym planie taryfowym co posiadasz cdma jest standardowo aktywne
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

O wielkie dzięki Misiek. W końcu ktoś mnie pocieszył :)
Awatar użytkownika
czarenty6587

KeyMo jeśli Ty przechodzisz z Premium na Premium to mozliwe ze odrazu jets CDMA ;p Myślałem ze przechodzisz z Standard albo czegos :P Ale i tak bedziesz musiał czekac pewnie na nowy limit. Pewnie teraz bedziesz miał ten limit danych co masz a nowy większy limit zacznie sie od nowej umowy
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Większy limit pewnie będzie miał od nowego okresu rozliczeniowego, ale nie jestem pewien.
Awatar użytkownika
czarenty6587

Jak ma miec nowy, wiekszy limit to od_razu musi byc nowa umowa ;] A nowa umowa nastepuje po starej. A CDMA pewnie na_pewno bedzie miał.
Ostatnio zmieniony 2010-02-21, 19:14 przez czarenty6587, łącznie zmieniany 1 raz.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

KeyMo, dzwoniłeś do BOK, aby zwiększyć limit do 20GB? Jeżeli nie to zadzwoń, bo można teraz za darmo zwiększyć.
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

czarenty6587 pisze:KeyMo jeśli Ty przechodzisz z Premium na Premium to mozliwe ze odrazu jets CDMA
Niestety z tego co wiem to nie
ryba825 pisze:KeyMo, dzwoniłeś do BOK, aby zwiększyć limit do 20GB?
Tak i mam już 3 miesiąc. Raz nawet zdarzyło mi się go wykorzystać na EDGE i do tego jedna wizyta w mieście u rodziny (13GB przez ok 8h) no i limitu nie ma ;)
ryba825 pisze:Większy limit pewnie będzie miał od nowego okresu rozliczeniowego
czarenty6587 pisze:Jak ma miec nowy, wiekszy limit to od_razu musi byc nowa umowa ;] A nowa umowa nastepuje po starej.
Na większy limit jestem w stanie poczekać :) na CDMA nie (chce mieć od razu :D ). No ale jeszcze do przedłużenia umowy muszę poczekać miesiąc i wtedy żegnaj EDGE :papa: i witaj CDMA :ok:
Awatar użytkownika
czarenty6587

KeyMo poczekasz :) Ja tez czekam od 6 stycznia :P Jeszcze tylko 4 dni i EDGE ŻEGNAJ! :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Niestety jest prawdą,że stara umowa musi się zakończyć,nim wejdzie w życie nowa.
Przedłużyć można 3 miesiące przed końcem starej.

Mój przykład:
-okres rozliczeniowy zaczyna się 1. dnia każdego miesiąca
-umowa kończy się 15.maja 2010

Podpisuję aneks np.jutro,ale wchodzi on w życie 16.maja,a nowa taryfa (tudzież dostęp do CDMA) staje się aktywna 1. czerwca.
Awatar użytkownika
czarenty6587

25 Lutego (czyli juro) nastąpi moja katywacja Optimum. Czy nie wiecie moze czy karta bedzie aktywna dzis północy? 00.01 ? Czy dopiero gdzies w srodku dnia?
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

Patryk pisze:Niestety jest prawdą,że stara umowa musi się zakończyć,nim wejdzie w życie nowa.
Przedłużyć można 3 miesiące przed końcem starej.

Mój przykład:
-okres rozliczeniowy zaczyna się 1. dnia każdego miesiąca
-umowa kończy się 15.maja 2010

Podpisuję aneks np.jutro,ale wchodzi on w życie 16.maja,a nowa taryfa (tudzież dostęp do CDMA) staje się aktywna 1. czerwca.
No weź nie mów. Jesteś pewny na 100%? Zaznaczam raz jeszcze że przechodzę z Premium na Premium. A że nowy abonament, limit itp wchodzą w życie po zakończeniu starej umowy to wiem ale czy aby na pewno CDMA też. Przecież zostaje w tej samej taryfie. Skąd wyciągasz takie wnioski? Też tak miałeś?
ODPOWIEDZ