Ile transferu zjadają gry MMORPG?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Ile transferu zjadają gry MMORPG?

Post autor: Blazej »

Witam dzisiaj w szkole koleżanka namówiła mnie żebym grał z nią w gre MMO "matin2" Więc chciałbym się dowiedzieć ile ta gra pobiera i wysyła danych na godzinę i czy w ogóle jest możliwa gra na tym necie jestem w zasięgu HSDPA średnia prędkość to 2Mb/s.
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Ile transferu zjadają gry MMORPG?

Post autor: Cari »

Wiec tak na HSDPA bedziesz miał dość konfortową przyjemność z gry ;) Lecz możesz czasami zalapac malego laga choć to wiadomo ;) Srednio na godzinke to moze 15~20Mb bo to MMO a nie FPS. :)
Awatar użytkownika
Blazej

No to super wielkie dzięki a w FPesach ja wygląda sytuacja dużo więcej zabiera transferu bo mam też call of duty i może bym pograł na multi?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

a w FPesach ja wygląda sytuacja dużo więcej zabiera transferu bo mam też call of duty i może bym pograł na multi?
CoD4 podczas gry na pełnym 32-slotowym serwie zżera łącznie (w DL i UL) około 90MB. Ale o FPS-ach na HSDPA możesz raczej zapomnieć ze względu na ping. Na HSDPA nie osiągniesz mniej niż 120ms (do Onetu, do serwerów gier może być nawet ponad 250ms) a do tego skoki pingów (jitter) będą bardzo duże. w FPS-ach ping i jego stabilność gra bardzo dużą rolę. Przetestuj swoje łącze na pingtest.net i sprawdź jaki masz jitter i do jakiej klasy kwalifikuje się twoje łącze. Do gier FPS nadają się tylko łącza klasy A i B.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

Cari pisze:Srednio na godzinke to moze 15~20Mb
To chyba zależy od gry... Ja grając 3h w Cabal Online pobieram ok. 10MB, ale to są nie wielkie wahania ~10MB, więc spokojnie można grać...
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
Cari

Wiadomo ,że od gry zależy ;) przykład grajac w Cs'a okolo godzinki zużyłem okolo ~45-55Mb a w takie MMO to okolo ~10-15 Mb więc można smialo grać. Niestety na HSDPA nie zaszlejesz w jakiegos FPS.
Awatar użytkownika
Blazej

No niestety moja klasa to "C" ping mam: 150ms a jiter:15 ms chyba nie pogram sobie CoD a nie da się jakoś tego poprawić?
Awatar użytkownika
Cari

Próbowałes zagrac w Cs'a ? ;) może w to jako tako zagrasz . W najnowszych cześciach CoD-a to beda wyższe pingi i co za tym idzie wieksze lagi.
Awatar użytkownika
paweliplus

Post autor: paweliplus »

Z takim pingiem oczywiście da się grać , ale co z tego , jeśli po kilku sekundach gry zostajesz wyrzucony z gry , powód wysoki ping . Ogólnie to grać w CS'a się da , tylko znajdź taki serwer , na którym nie będzie limitu pingu - zapewno takiego nie znajdziesz . Jedynie to szukać zagranicnzego serwera ...
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

paweliplus pisze:Ogólnie to grać w CS'a się da , tylko znajdź taki serwer , na którym nie będzie limitu pingu - zapewno takiego nie znajdziesz
Są takie serwery, ale grać się jednak nie da. Wiem bo dawno temu próbowałem na Blueconnect, a wtedy jeszcze sieć w mojej miejscowości była bardzo mało obciążona i na HSDPA wyciągałem powyżej 3Mb/s przez całą dobę. Ping do Onetu ~120ms a do serwerów CS około 200. Lagowało niemiłosiernie i nie sposób było kogokolwiek trafić ze względu na opóźnienia.
Awatar użytkownika
Blazej

Dobra wielkie dzięki ale chyba jednak sobie daruje te gry sieciowe za dużo zachodu z tym jest :] . Próbowałem grać w metin2 i powiem wam że wszystko elegancko żadnych lagów wszystko pięknie łączy transferu zbyt dużo to nie zużywa ale co z tego jak mi się ta gra nie podoba :rotfl: jak zwykle wszyscy ją lubią a ja nie :rotfl:
martini
Początkujący użytkownik forum

Post autor: martini »

Blazej pisze:Witam dzisiaj w szkole koleżanka namówiła mnie żebym grał z nią w gre MMO "matin2" Więc chciałbym się dowiedzieć ile ta gra pobiera i wysyła danych na godzinę i czy w ogóle jest możliwa gra na tym necie jestem w zasięgu HSDPA średnia prędkość to 2Mb/s.

Z koleżanką to porób coś innego zamiast grać w matina :hyhy:

Ja młócę w Lineage 2 (podobna klasa gry) i przez cały dzień transfer dochodzi do 20MB (uważam, że to nie jest wcale tak dużo).
Co do prędkości to na HSDPA 2Mb/s spokojnie popykasz w matina i jeszcze możesz sobie posiedzieć na teamspeaku:D

A jak matin2 Ci nie podszedł to zapraszam na Lineage2, polecam polski priv serwer extreme (Gracia Epilogue)
Awatar użytkownika
Blazej

zapraszam na Lineage2, polecam polski priv serwer extreme (Gracia Epilogue)
Ok spróbuje może mi się spodoba bo metin jakiś taki niezbyt fajny jest.
martini pisze:Z koleżanką to porób coś innego zamiast grać w matina :hyhy:
Akurat z nią nie da rady :D lepiej nie ryzykować z dwoma na raz :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

Blazej pisze:Ok spróbuje może mi się spodoba bo metin jakiś taki niezbyt fajny jest.
A ja Ci polecam Cabal Online (aktualnie gram na serwerze EliteCabal). Gra jest taka sama jak każde inne MMORPG, z tym że jest dużo questów, skilli, combo (nie we wszystkich MMO to jest :P) i wiele innych ciekawych rzeczy. Jak Ci Lineage nie podejdzie to możesz spróbować cabala.

Pozdrawiam!
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Blido napisał/a:
Przetestuj swoje łącze na pingtest.net i sprawdź jaki masz jitter i do jakiej klasy kwalifikuje się twoje łącze. Do gier FPS nadają się tylko łącza klasy A i B.
Ja na swoim necie z play czasami gram w cs i nie narzekam czasami ping mam poniżej 100,przeważnie jest 110 i gra się spoko.Oto dowód :

[ Dodano: 2010-01-16, 10:28 ]
Zapomniałem dodać że do NodeB mam 15km+ panel z Cybertecha :ok:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Bardzo ładny jitter jak na łącze komórkowe :ok: . Na takim necie rzeczywiście można od biedy pograć w FPS-y, chociaż ping do takich gier powinien być jednak niższy o połowę.
Jak w innych porach dnia? Bo przed południem zawsze obciążenie jest małe.
Awatar użytkownika
KonradZ

Post autor: KonradZ »

Ja mam tak tylko o 6 :(. A tak normalnie to dziwnie. Raz mi wychodzi 230 ms i jitter 40, żeby za chwilę wyszło 120 ms i jitter 8 ms.
HSDPA PLAY:
- DL: 0.15 mb/s, UL: 0.30 mb/s
- ping: 80-130 ms
ODPOWIEDZ