Uruchomienie Dell 5530 na IBM/Lenovo X61

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
redshadow
Początkujący użytkownik forum

Uruchomienie Dell 5530 na IBM/Lenovo X61

Post autor: redshadow »

Witam
kupiłem niedawno laptopa IBM/Lenovo X61 na pokładzie jest wi-fi , bluetooth na kartach mini PCI-E - dodatkowo jest wolne złącze i wbudowany czytnik kart SIM. (niestety nie wiem dlaczego brak jest anten WWAN ? zakupiłem do tego kartę Dell 5530 (tak naprawdę to jest erikson - produkuje te karty) i niestety jak w tytule nie mogę jej odpalić. Po zainstalowaniu w zewnętrzym czytniku na usb karta działa i łączy się z netem w play) po przełożeniu na stałe do kompa system prawidłowo wszystko rozpoznaje (wgrane oprogramowanie dell i sterowniki oraz ustawienia do sieci) z właczonym wi fi lub z wyłączonym przy próbie połączenia wyskakuje informacj : radio is off (radio is disabled by the wirelless switch. return the switch to the "enable" position. w tym czasie wi fi chodzi normalnie i jest właczone a system pokaszuje że radio is on ? nie mam podłączonych anten ale to chyba nie ten problem z radiem (raczej po uruchomieniu nie będę miał zasięgu). Przypuszczam że problem leży może w biosie kompa jakaś blokada?! Pozdrawiam
Redshadow
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Uruchomienie Dell 5530 na IBM/Lenovo X61

Post autor: ja.michal »

Blokada może być, ale pewnie jest i problem z antenami. Jak ma Ci modem działać bez anten? Prawdopodobnie karta wykrywa, że nie ma odpowiednich wartości (oporu etc) na wyjściach antenowych i, aby nie uszkodzić końcówki mocy wyłączana się radio.

Dlaczego kupiłeś do tego Ericssona, a właściwie brandowanego Dell?

Oryginalnie do HSDPA/GSM są moduły Sierra Wireless MC8755 i MC8775, które są nawet po około 100zł tylko.
Do tego jak Ci potrzeba instalacja antenowa to można dokupić bez większego problemu na ebayu. Czytnik kart sim też jak go tam by nie było.
Jak nie chcesz rozbrajać matrycy to możesz kupić taką antenkę za 27zł.
Albo za 115zł MC8775 z antenką.
redshadow

Wielkie THX
kartę dostałem a raczej pozostała po poprzednim laptopie - jest fajna bo ma GPS więc chciałem ją zaadoptować do lenovo,ale po pierwsze kupie anteny, jak nie zadziała przejdę na kartę zgodnie z Twoja radą. Dzieki za podpowiedź.
Redshadow
redshadow

Witam
poszedłem po rozum i kupiłem kartę SW model MC8780 zgodnie z opisem powinna działać na IBM a dodatkowo anteny do WWAna. Pierwszy zonk był taki (jest że po włożeniu) i restarcie wyświetliło mi napis że karta jest niezgodna z IBM (z biosem) - pogrzebałem trochę na forach - blokada taka występuje w niektórych modelach i jest widocznie w moim X61 ściąga to podobno IBMFIX ale nie wiem gdzie to znaleźć. Po restarcie win wstał i pokazało żemam nową kartę Mini PC - zainstaluj sterowniki - i drugi zonk ponieważsterowniki ze strony IBM lenovo i owszem instalują się ale karta nadal jest nierozpoznana (możliwe że trzeba najpierw odblokować bios ) ALE JAK?
pozdrawiam :/
Redshadow
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Z tą listą akceptowanych urządzeń na IBM to będziesz miał problem. Musiałbyś dokładnie sprawdzić jakie karty można, bo gotowej recepty na każdego Lenovo nie ma.
Prawdopodobnie trzeba by zmienić BIOS na wersję bez blokady, zainstalować łatkę, zmienić zworki na płycie lub odprawić jeszcze inne cuda.
Polecam poszukać w necie info w temacie np "Lenovo wwan whitelist" czy coś podobnego. Był już nie jeden temat na tym forum o tym problemie.
Dziwne jest, że zainstalowało Ci się oprogramowanie Della na Lenovo, bo standardowo ten soft można uruchomić jedynie na lapkach Della. Chyba, że instalowałeś coś innego :)
IMHO GPS, a własciwie A-GPS w modemach GSM to sa mrzonki, szkoda zachodu, chyba że jako gadżet :) No ale ten temat już był gdzieś tutaj poruszany.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

redshadow, popatrz tutaj:
http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=29&t=55837

canidy, aleś mnie pocieszył. :] Chcę kupić X301 i wsadzić MC8700 do niego. :]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

redshadow pisze:Po restarcie win wstał i pokazało żemam nową kartę Mini PC - zainstaluj sterowniki - i drugi zonk ponieważsterowniki ze strony IBM lenovo i owszem instalują się ale karta nadal jest nierozpoznana (możliwe że trzeba najpierw odblokować bios ) ALE JAK?
Czy to aby na pewno są sterowniki do tej karty, być może są do brandowanej, a Ty masz czystą. Spróbuj poszukać sterowników na stronie sierry.
canidy pisze:Dziwne jest, że zainstalowało Ci się oprogramowanie Della na Lenovo, bo standardowo ten soft można uruchomić jedynie na lapkach Della. Chyba, że instalowałeś coś innego
Co do tego, to już u nas na forum krąży soft, co wg niego każdy komp to dell.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

krystianb pisze:Co do tego, to już u nas na forum krąży soft, co wg niego każdy komp to dell.
Aaaa to takiego nie widziałem :)
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Jak już system wykrył kartę, to zainstaluj niebrandowany Sierra Watcher. Zobacz co wtedy się będzie działo.

W BIOS'ie opcja WWAN jest włączona?
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
redshadow

No i coś drgnęło... :D zainstalowałem jak yagi (THX) radził sierra watchera i karta ruszyła z kopyta pod Windą chodzi że miło ale jak mówią nie ma róży bez kolców. Przy starcie kompa (nie zawsze) na przemian to raz się pojawia napis o niebrandowej karcie WWAn - wyłącz, wyjmij itp, itd efekt jest taki że po restarcie kompa, karty nie widzi Winda..... po kolejnym restarcie, nie pojawia się blokada biosu i wszystko działa po czym kolejne wyłaczenie i ponowny zonk.... krew zalewa.Czy może ktoś wie jak hakuje się biosy w ibm/lenovo czytałem gdzieś że jest to robione. :gwiazdki:
Redshadow
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

redshadow, no to podałem Ci linka do forum innego gdzie napisane jest jak złamać BIOS lub kontakt do gościa, który wysyła biosy bez white list.
redshadow

No tak ale o ile grzebanie w ustawieniach biosu i jego wymiana czy update jest w moim zasięgu to o tyle myślę że to dla mnie zbyt wysokie progi by go modyfikować samemu. Znalazłem przechodząc dalej od Twojego linka metodę pośrednią - mechaniczną. Jest opis prostego myku - zaklejenia taśmą pina 20 na karcie odpowiedzialnego za identyfikację -zameldowanie się w kompie. Podobno karta nie jest blokowana i nadal widziana w Windows. Znajdę trochę czasu dziś wieczorem i zrobię to. Jak zadziała zrobię fotki i opiszę co i jak może komuś się przyda.

[ Dodano: 2010-02-19, 11:32 ]
Ale oczywiście wysłałem do niego maila jak przyśle to podmienić bios to chwilka.
Redshadow
ODPOWIEDZ