Modyfikacja sygnału GPRS

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michael
Początkujący użytkownik forum

Modyfikacja sygnału GPRS

Post autor: michael »

Witam

Na potrzeby dydaktyczne muszę zaprojektować modyfikację sygnału GPRS. Konkretnie chodzi o to żeby możliwe było blokowanie dostępu do określonych stron internetowych osobom surfującym za pomocą telefonu komórkowego. W założeniu każda strona internetowa będzie posiadała znacznik, a brak takiego znacznika będzie równy z zablokowaniem dostępu. Najprościej byłoby napisać aplet. Jednak ja chciałby to zrobić od innej strony. Muszę to zrobić tak żeby dostęp do strony w przypadku braku znacznika był blokowany już na poziomie transmisji GPRS.

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modyfikacja sygnału GPRS

Post autor: wojteks »

A niby jak i gdzie chcesz modyfikować ten sygnał GPRS? Żeby to zrobić musiałbyś mieć urządzenie (serwer z osprzętem) które będzie udawało stację bazową, dany terminal musi się do niego zalogować a serwer będzie analizował zapytania przeglądarki i dopuszczał lub odrzucał niektóre strony. Zasięg czegoś takiego to kilkaset metrów bo przecież nie zastosujesz anten jak na stacji bazowej.
Inna sprawa to nielegalność takiego urządzenia.
Nie pomagam na PW!
michael

A niby jak i gdzie chcesz modyfikować ten sygnał GPRS? Żeby to zrobić musiałbyś mieć urządzenie (serwer z osprzętem) które będzie udawało stację bazową, dany terminal musi się do niego zalogować a serwer będzie analizował zapytania przeglądarki i dopuszczał lub odrzucał niektóre strony. Zasięg czegoś takiego to kilkaset metrów bo przecież nie zastosujesz anten jak na stacji bazowej.
Inna sprawa to nielegalność takiego urządzenia.
To jest dla mnie jak najbardziej jasne. Chodzi o teorię.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

michael pisze:Chodzi o teorię
Teorię czego. Przecież tego się nie da zrobić inaczej niż na serwerze. Modyfikacji sygnału radiowego pomiędzy terminalem a BTSem nie zrobisz.
Nie pomagam na PW!
michael

Przecież tego się nie da zrobić inaczej niż na serwerze. Modyfikacji sygnału radiowego pomiędzy terminalem a BTSem nie zrobisz.
Najpierw trzeba mieć jakieś założenia żeby można je było zrealizować. I o to mi chodzi. W którym "segmencie" standardu GPRS można by tego dokonać w teorii? Modyfikacja 2 bitów powinna wystarczyć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

michael pisze:W którym "segmencie" standardu GPRS można by tego dokonać w teorii? Modyfikacja 2 bitów powinna wystarczyć.
Przecież nie możesz modyfikować sygnału radiowego GPRS bo to już nie będzie GPRS. Znaczenie (markowanie) możesz zrobić tylko na serwerze po stronie dostawcy.
Sygnał GPRS to dane binarne, zakodowane, przesyłane w pakietach i nie jest możliwe ich zmienienie po drodze od BTSa do terminala.
Nie pomagam na PW!
michael

GPRS to określony standard działający w oparciu o pewne założenia. Chodzi mi o modyfikację tych założeń. Chyba można w teorii zmienić jakieś dane tak żeby to trzymało się "kupy". Zdaję sobie sprawę, że modyfikacja tylko po jednej stronie sprawi iż GPRS nie będzie działał. Chodzi o model teoretyczny.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

michael, myślę że wiem co masz na myśli... tylko nie tędy droga.

Tobie chodzi o kontrole dostępu do przekazu uzależnioną od treści tegoż przekazu (content-based access), tymczasem GPRS jest tylko nośnikiem (bearer), protokołem warstwy transmisyjnej (radiowej) i zupełnie go "nie obchodzi" jakie dane przenosi.

Rozwiązanie o jakim myślisz należałoby zaimplementować na poziomie protokołu IP, nie zaś na poziomie radia. Konkretnie, na GGSN (jest to element sieci pakietowej operatora telekomunikacyjnego) lub na bramce WAP (o ile WAP też uwzględniasz).

Próbując połączyć to logicznie z Twoimi założeniami ("znacznik na stronie") - a zarazem respektując możliwości istniejących technologii - można byłoby:

a. wprowadzić do treści stron znaczniki np. w tagach < META MOBILEACCESS="yes/no" > (co miałoby fatalny wpływ na wydajność GGSNa :dobani: ale za to jest ładne pod względem kompatybilności z typowymi rozwiązaniami ) albo

b. wykorzystać nieużywane flagi nagłówka TCP (PSH i URG) do sygnalizacji GGSNowi czy dana transmisja jest dozwolona dla userów mobilnych czy nie, np. "PSH i URG ustawione" = niedozwolone dla mobilnych, "PSH i URG nieustawione - dozwolone. Takie rozwiązanie jest znacznie lepsze wydajnościowo ale niezbyt kompatybilne (oryginalnie te flagi przeznaczono do zupełnie innych celów... tyle, że w praktyce zupełnie się ich nie używa).

To tak z szybkich pomysłów :cwaniak: ale jeszcze raz powtórzę: z GPRSem nie ma to KOMPLETNIE NIC WSPÓLNEGO.
Pozdro,
GutEQ
michael

Dzięki guteq bo wreszcie coś konkretnego się dowiedziałem. Dokładnie o coś takiego mi chodzi. Mój błąd, że napisałem modyfikacja GPRS ale myślałem, że to zalicza się do standardu GPRS. Wracając do sprawy wcześniej rozważałem modyfikację SGSN ale nie mam w tym żadnego doświadczenia dlatego rozpocząłem ten temat i teraz będę się "rozglądał" w GGSN.
...protokołem warstwy transmisyjnej (radiowej) i zupełnie go "nie obchodzi" jakie dane przenosi.
Ciężko było mi to przeskoczyć bo też nie mogłem zrozumieć jak GPRS jako standard przesyłu danych pakietowych może wpływać na transmisję lub jej blokowanie.

Tak czy inaczej bardzo dziękuję guteq bo to jest konkretna i wartościowa wypowiedź :padam:

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły to zapraszam :brawa:
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

michael, Załóżmy że jesteś operatorem sieci komórkowej. Jeśli chcesz blokować strony internetowe jako operator to najprościej jest działać na takim etapie połączenia w którym da się rozpoznać czy strona internetowa powinna zostać zablokowana lub nie. Jeśli takie rozpoznanie będzie wykonywane na podstawie pełnych adresów stron to trzeba filtrować ruch w protokołe HTTP, a jesli na podstawie adresów IP to trzeba filtrować ruch w protokołe IP.
Czyli - filtrowanie protokołu HTTP implementujesz w tym urządzeniu które działa niepasywnie w protokole HTTP. Na przyklad na Twoim (jako operatora) serwerze HTTP Cache.
Urządzenia GPRS transmitują pakiety IP pasywnie więc GPRS nie jest istotny dla Twojego projektu.
michael

KrissTofferr
Jeśli chcesz blokować strony internetowe jako operator to najprościej jest działać na takim etapie połączenia w którym da się rozpoznać czy strona internetowa powinna zostać zablokowana lub nie
Dokładnie chodzi o coś takiego. Załóżmy że strona ma znacznik 18+ a osoby poniżej tego wieku muszą mieć urządzenia (telefony) z zaimplementowanym rozwiązaniem blokującym dostęp do takich stron. Teraz trzeba to tak zrealizować żeby już na poziomie transmisji blokować dostęp. Dlatego nie do końca chodzi mi o blokowanie stron przez operatora. Raczej coś na zasadzie illegal content dla nieletnich. Dziękuję za propozycję pozdrawiam.

guteq dla Ciebie piwko!
ODPOWIEDZ