Czy bedzie u mnie zasięg CDMA?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BraYneX
Użytkownik forum

Czy bedzie u mnie zasięg CDMA?

Post autor: BraYneX »

To mój pierwszy post na forum więc chciałbym wszystkich przywitać
Otóż mam pare pytań. Mieszkam na wsi Janowo gm. Rząśnik. Aktualnie mam internet iPlus. Niestety jest on dla mnie zbyt wolny (max 25kb/s). Nadajnik mam jakieś 5km ode mnie ale jest to tylko gsmi łapie mi edge. A że nie długo kończy mi się umowa zastanawiam się nad innym rozwiązaniem.
Myślałem nad neostradą ale pewnie nie dociągną mi kabla bo musieli by go kłaść kilometr od drugej częsci wsi.
Poczytałem troche o orange freedom i mam pytanie czy bęzie u mnie zasięg CDMA i jakej prędkości mogę oczekiwać od tego internetu?
Jak nie znajdziecie na mapce wsi to piszcie. Jakoś patrzyłem na mape z nadajnikami to nadajnik cdma jest około 20 km ode mnie ale nie jestem pewien.

[ Dodano: 2010-01-29, 15:48 ]
A i jescze co lepiej opłaca się wziąć orange freedom (domowy) czy orange free (mobilny)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Czy bedzie u mnie zasięg CDMA?

Post autor: sp6huk »

BraYneX pisze:czy bęzie u mnie zasięg CDMA i jakej prędkości mogę oczekiwać od tego internetu?
Będzie u Ciebie zasięg, możesz spodziewać się transferu do 1 Mb/s,
oczywiście, jeżeli stacja bazowa będzie obciążona to prędkość łącza będzie mniejsza,
BraYneX pisze:Jakoś patrzyłem na mape z nadajnikami to nadajnik cdma jest około 20 km ode mnie ale nie jestem pewien.
Najbliższa stacja bazowa znajduje się w miejscowości Pniewo, jakieś ~14 km od Janowa, a więc dla CDMA to "żadna" odległość ;), zaś druga najbliższa stacja znajduje się w Wyszkowie ~17 km, jeżeli osiągi oraz moc sygnału nie były by zadowalające musiałbyś kupić sobie antenę zewnętrzną,
BraYneX pisze:A i jescze co lepiej opłaca się wziąć orange freedom (domowy) czy orange free (mobilny)
Bardziej opłaca się wziąć Orange Free, z uwagi na to, że masz duży wachlarz możliwości. Kupując Orange Free z modemem AnyData ADU-635WA możesz działać w technologii GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA jak i właśnie CDMA, a biorąc Orange Freedom Pro możesz działać tylko na CDMA, nie ma możliwości wyboru limitu, jest tylko 3GB. Są również plusy Orange Freedom Pro, gdzie prędkość po limicie transferu wynosi 64 kb/s (download), i 32 kb/s (upload), zaś w ofercie Orange Free taryfa:
Optimum: 16 kb/s (download), 8 kb/s (upload),
Premium: 64 kb/s (download), 32 kb/s (upload),
Platinum: 64 kb/s (download), 32 kb/s (upload),
A więc jak zauważyłeś, biorąc Orange Free z taryfą Optimum prędkość po limitowa wynosi zaledwie 16 kb/s, 64 kb/s jest dopiero przy taryfie Premium i Platinum.

Powiedz ile średnio miesięcznie zużywasz transferu, bo jeżeli nie przetransferowujesz miesięcznie więcej niż 7GB to nie masz się o co martwić. Brać Optimum lub wyższe opcje ;)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

sp6huk pisze:jakieś ~14 km od Janowa, a więc dla CDMA to "żadna" odległość
Ja mam 11,5 km i od niedzieli zasięgu nie ma.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze: Ja mam 11,5 km i od niedzieli zasięgu nie ma.
Odosobniony przypadek :]
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

sp6huk pisze:Odosobniony przypadek
Orange argumentuje to zwiększeniem ilości abonentów logujących się do tego BTS'a, a co za tym idzie "kurczeniem" się zasięgu komórki.
BraYneX
Użytkownik forum

Dzięki za odp
Chodzi mi o niską cenę i duży limit ;)
CHyba się zastanowię nad freedom. W freedom mam limit 3gb i prędkość 1mb/s. Jak napisałeś że poprzekroczeniu limitu transfer będzie 64kb/s czyli w multi da się grać?;)
A czy jest korzystniejsza oferta dla mnie u innych operatorów?
Jak by np na tym nadajniku plusa blisko mnie założyli 3g to jakich transferów mógł bym się spodziewać?

[ Dodano: 2010-01-29, 18:38 ]
I jaki który modem do freedom pro
router WiFi Axesstel MV410 czy modem Anydata ADU500A
Jak by co to wifi mi nie potrzebne

[ Dodano: 2010-01-29, 18:40 ]
Czytam na forum o sferii. To dobre jest? Pewnie u mnie zasięgu nie ma
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

BraYneX pisze:W freedom mam limit 3gb i prędkość 1mb/s
Jeżeli limit 3GB Ci wystarczy to bierz Orange Freedom Pro, tylko pamiętaj, że będziesz mógł działać tylko w technologii CDMA,
BraYneX pisze:A czy jest korzystniejsza oferta dla mnie u innych operatorów?
Raczej nie ma :( Jedyną alternatywą na terenach mało zurbanizowanych jest właśnie CDMA oraz WiMAX, którego raczej u Ciebie nie ma. Z Netii WiMAX'a nie ma na 100%, od Ery też nie będzie u Ciebie raczej WiMAX'a,
BraYneX pisze:Jak by np na tym nadajniku plusa blisko mnie założyli 3g to jakich transferów mógł bym się spodziewać?
x Mb/s :D Tego, jakie miałbyś transfery to nikt nie wie, jest to uzależnione od mocy sygnału, oraz obciążenia stacji bazowej.

[ Dodano: 2010-01-29, 18:48 ]
BraYneX pisze:I jaki który modem do freedom pro
router WiFi Axesstel MV410 czy modem Anydata ADU500A
Jeżeli chcesz wziąć OFP to wydaje mi się, że wzięcie Axesstela byłoby lepszym rozwiązaniem z uwagi na możliwość podłączenia kilku komputerów kablowo, jak i właśnie przez WiFi,
BraYneX pisze:Czytam na forum o sferii. To dobre jest? Pewnie u mnie zasięgu nie ma
Sferia nie działa najlepiej, a tym bardziej ostatnio coś tragicznie działa, albo i nie działa :] Jak mówisz, nie ma u Ciebie zasięgu tej sieci.
BraYneX
Użytkownik forum

Te 3gb troche mało ale 7gb w free troche drogo i stara siię buntuje ;)
Co do modemu to mam 1 komp i niepotrzebne mi roździelanie. Chodzi mi o to czy jest jakaś różnica w wydajności tych modemów np. ping i te sprawy.

[ Dodano: 2010-01-30, 14:06 ]
sp6huk pisze:Kupując Orange Free z modemem AnyData ADU-635WA możesz działać w technologii GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA jak i właśnie CDMA
A co do tego to mogę sobie wybrać np w programie do obsługi modemu jaki zasięg ma wybrać? Bo np po drodze jest nadajnik GSM i bedzie łapało EDGE zamiast dalej usytułowanego CDMA? I nie ma problemu z dokupieniem dobrej anteny zewnętrznej do tego modemu?
hoobz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: hoobz »

BraYneX pisze:I nie ma problemu z dokupieniem dobrej anteny zewnętrznej do tego modemu?
W komplecie z Adu-635 powinieneś dostać małą antenę zewnętrzną, którą będziesz mógł sobie zainstalować na parapecie zewnętrznym. Niemniej wydaje mi się, że router Axesstel'a z dwoma antenami zewnętrznymi będzie miał lepsze własności radiowej niż Adu-635. Poza tym jakby było kiepsko z poziomem odbieranego sygnału w przypadku Axesstel'a możesz ratować się dużą anteną zewnętrzną, którą zainstalujesz sobie na dachu.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ryba825 pisze:Orange argumentuje to zwiększeniem ilości abonentów logujących się do tego BTS'a, a co za tym idzie "kurczeniem" się zasięgu komórki.
IMHO wierutna bzdura - próbują pewnie maskować problemy typu oblodzenie anten linii radiowych,etc.

Albo zwiększyli nachylenie sektorów,coby zmniejszyć rozmiar komórki:
Obrazek

(fotka by krzykos z telepolis.pl)

Oddychanie komórki owszem ma miejsce,jak w każdym systemie opartym na CDMA,ale zasięg traci się tylko wtedy,gdy jest się na skraju pokrycia sygnałem.
To jest mniej więcej tak:

load 50% - spadek średniej mocy emisji o połowę (3 dB)
load 80% - loss 6 dB
load 100% - loss 10 dB
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:Albo zwiększyli nachylenie sektorów,coby zmniejszyć rozmiar komórki:
Dziś mi taka myśl przyszła do głowy.
Patryk to moja lokalizacja. Jestem na granicy zasięgu? Orange mówi, że tak. Dodam że BTS znajduje się prawdopodobnie wyżej niż mój dom. Wczoraj wszedłem na strych i złapałem na chwilę CDMA.
Obrazek

[ Dodano: 2010-01-30, 20:03 ]
W miejscowości Nowy Wilków mieszka moja koleżanka ma ruter Axesstel MV410 i ma zasięg "4 na 5 kresek"
BraYneX
Użytkownik forum

Jeszcze tylko jedna sprawa ;).
Kolega mi mówił że Orange CDMA i że transfer ma ponad 200 KB/s? Jak to możliwe skoro prędkość jest tylko do 1mb/s czyli wychodzi 128 KB/s?
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cari »

Tak jest to możliwe dlatego ,że jeżeli ma dość dobry zasięg może uzyskać wynik do 3mb/s na CDMA ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A Orange nie pilnuje limitu pasma.
BraYneX
Użytkownik forum

DObra dzięki wszystkim za pomoc. Jak mi nie pociągną kabla do neostrady to biorę Orange Free Optimum!!! I mocną antenę do niego ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ryba825, trudno powiedzieć.
Możliwe,że "wypadłeś" z wiązki,bo zwiększyli pochylenie anten. :(
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Patryk, czyli co? Pozostaje kupić antenę kierunkową? A gdybym coś do nich napisał to by ustawili z powrotem?
BraYneX
Użytkownik forum

A jest taka sprawa. JAk orange rozmieszcza nadajniki CDMA? To znaczy stawia sobie je gdzie chce czy jakoś inaczej wybiera miejsce? Bo chodzi o to czy by ustawili CDMA bliżej mnie bo mają stacje ale tylko gsm. Jak bym do nich jakąś petycje napisał ;)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

BraYneX, ustawiają stacje tak aby było pokrycie. Niedaleko mnie też stoi stacja z GSM, ale póki co nie postawią pewnie tam CDMA.
ODPOWIEDZ