Problem z instalacją Windows 7 / Vista
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Problem z instalacją Windows 7 / Vista
Witam, otóż od kilku dni mam następujący problem. Nabyłem system Windows 7 64 bity. Instalacja przebiegła pomyślnie, system chodził tak jak powinien. Sytuacja zmusiła mnie do '' rozebrania '' komputera, gdyż musiałem sprawdzić na moim sprzęcie sprawność innej płyty głównej. Kiedy wszystko przebiegło w porządku, przykręciłem z powrotem moją starą płytę główną, podłączyłem dysk twardy , napęd DVD, itd. Po uruchomieniu komputera, system załadował się, lecz zaczął chodzić nie stabilnie. Z uwagi na to , że była to świeża instalacja, postanowiłem zainstalować system jeszcze raz, i tu zaczął się problem. Instalacja systemu Windows 7 trwała 5 godzin, po niej system od początku chodził nie stabilnie , zawieszał się. To samo z Windows Vista, instalacja nie rusza, zatrzymuje się na początkowym, typowym dla Visty tle. Aktualnie , normalnie instaluje się u mnie Windows XP. Dodam że podczas '' rozbrajania '' kompa została wyjęta bateria od biosu. Kombinuję już dwa dni, aktualizacja biosu nic nie dała... Moja płyta główna to Gigabyte GA-945GCM-S2L , Procesor Intel Core 2 Duo E4600 2.4 GHz , 2 GB ram. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać - z góry dzięki . 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Problem z instalacją Windows 7 / Vista
Posprawdzaj kable i czy wszystko dobrze powsadzane.
-
Czyli zresetowałeś ustawienia biosu...
Przestaw Sata mode na compatibility w biosie, może pomoże:)
Przestaw Sata mode na compatibility w biosie, może pomoże:)
-
Dzięki za odpowiedzi

Kable posprawdzałem, wszystko podociskane, popodłączane prawidłowo.Posprawdzaj kable i czy wszystko dobrze powsadzane.
Kombinowałem w biosie dużo czasu, i nic takiego nie znalazłem, nawet w instrukcji tego nie ma > http://europe.giga-byte.com/FileList/Ma ... cm-s2l(s2c)_e.pdf . Chyba jak na razie pozostaje mi używanie xp ...Przestaw Sata mode na compatibility w biosie, może pomoże:)

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pierwsze 2 podejrzenia, uszkodzenie ramu (lub niedociśnięcie) lub procesora (wyłączenie cache 1. poziomu) Być może wystarczy włączyć w biosie. Ewentualnie coś z kontrolerem sata.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
A może po prostu rozbierz go całkowicie i złóż jeszcze raz dokładnie wszystko wkładając w sloty, tj procesor, ram, kable sata itd...
-
Jak na razie sukces. Jak Vista zainstalowała się normalnie, to i z win 7 pójdzie gładko. W msconfig w zakładce " rozruch " wybrałem "opcje zaawansowane " i zmieniłem liczbę procesorów z 1 na 2. Nie wiem czy to pomogło, ale system zainstalował się w sumie normalnie. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. 

-
- Początkujący użytkownik forum
W przypadku Windows 7/Vista pomóc może również wyłączenie w biosie dyskietki - FLOPPY lub odłączenie kabla od sieciówki. Jednak polecam tak jak ktoś pisał wyżej przetestowanie pamięci. Ja osobiście miałem podobne problemy w przypadku uszkodzonego HDD.