Pomoc w wyborze AP i routera Wi-Fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
misiekfu
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze AP i routera Wi-Fi

Post autor: misiekfu »

Witam!
Potrzebuje pomocy w wyborze dobrego routera i AP do stworzenia sieci w dom. Neta odbieram przez antene zakonczona wtykiem SMA i slyszalem ze do takiego rozwiazania lepiej jest kupic osobno AP i router. Z tego co czytalem to wolal bym cos ze standardem N poniewaz laptop posiada karte w tym standardzie. Router ma obslugiwac komputer stacjonarny po kablu i 2 laptopy bezprzewodowo.
Znalazlem 2 routery tylko nie wiem czy sie nadaja:
http://www.allegro.pl/item892529663_tp_ ... f_vat.html
http://www.allegro.pl/item893669368_wsp ... 00mbp.html
Jesli chodzi o AP to nie mam pojecia jaki wybrac :/
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w wyborze AP i routera Wi-Fi

Post autor: sp6huk »

A teraz jakie masz urządzenie do "odbioru" łącza ?
misiekfu

Teraz mam karte D-Linka Air DWL-510 w kompie stacjonarnym do ktorej jest podpieta antena zwenetrzna zakonczona wtykiem sma.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

To jako urządzenie do odbioru łącza możesz kupić TP-LINK'a TL-WR 543G, a do rozesłania sygnału po domu, i podłączenia kablowo komputera TP-LINK'a TL-WA701ND, jeżeli ma być już z N. Powiem Ci, że nie wszystkie karty dobrze współpracują z routerami w standardzie N, więc mogą wystąpić problemy. Nie wiem o co chodzi dokładnie z tym N lite, ale wychodzi na to, że to jest router z B i G obsługujący transfery w porównaniu do N, więc ten też raczej się nie nada. Ja bym kupił normalny router w końcu nie będziesz przerzucał nie wiadomo ilu Mb/s, a w takim przypadku wystarczy coś takiego pokroju jak np. TP-LINK TL-WR340G. Podaj jeszcze modele laptopów, jeżeli możesz.
misiekfu

Laptop to Packard Bell Lj75 a drugi to starszy ACER ale ten to tylko okazjonalnie .
W sumie to bardziej mi zalezy na stabilnym sprzecie niz na standardzie N ale mimo wszystko jesli by to wszystko dzialalo stabilnie i w standardzie N no to mysle ze mozna by bylo doplacic pare zl do nowszej technologii. Ale N nie jest kryterjum obowiazkowym odnosnie sprzetu( chociaz fajnie by bylo gdyby bylo i dobrze i szybko :) )
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

misiekfu pisze:W sumie to bardziej mi zalezy na stabilnym sprzecie niz na standardzie N
Jeżeli ma być coś leszego od TP-LINK'a, to może być Ovislink WL-5460 AP V.2 do "odbioru" łącza, i Ovislink 5470 AP do rozprowadzenia łącza po domu. Powiedz jeszcze jak duży jest ten dom, bo możliwe, że jeden AP sobie z tym nie poradzi, na jakim obszarze chcesz działać, jak daleko ?,
misiekfu pisze: dzialalo stabilnie i w standardzie N no to mysle ze mozna by bylo doplacic pare zl
Ze stabilnością, i kompatybilnością mogły by być właśnie problemy,
misiekfu pisze: chociaz fajnie by bylo gdyby bylo i dobrze i szybko
Ale po co Ci takie transfery ? Zapewne i tak nie masz dużego łącza, bo to łącze radiowe, chyba, że często przesyłasz pliki pomiędzy komputerami, ale w innym przypadku, ten tryb jest Ci zbędny. Poza tym to te 150 Mb/s to istna bajka, w życiu nie uzyskasz takiej przepustowości, nawet zestawiając link na biurku. A żeby działać w draft N 300 Mb/s, to oba urządzenia muszą być od tego samego producenta.
misiekfu

Powiedz jeszcze jak duży jest ten dom, bo możliwe, że jeden AP sobie z tym nie poradzi, na jakim obszarze chcesz działać, jak daleko ?
Domek jednorodzinny 3 pietrowy ale router bedzie stal centralnie w srodku. Najczesciej laptop bedzie stal dokladnie w pokoju nad routerem czyli jakies 3-4m + strop. Fajnie jak by mozna bylo po ogrodku ganiac z laptopem czyli ok 20-25m od routera.
Ale po co Ci takie transfery ? Zapewne i tak nie masz dużego łącza, bo to łącze radiowe, chyba, że często przesyłasz pliki pomiędzy komputerami, ale w innym przypadku, ten tryb jest Ci zbędny.
Moze i racja. Zainwestuje w duzego pendriva i tez bedzie.

Warto dolozyc do tych Ovislinkow? TP-Linki juz konfigurowalem a tego sprzetu jeszcze nie no i te pare zl na pendriva by zostalo :)

A jak sie takie cos sprawuje?
http://www.allegro.pl/item899906031_now ... oe_fv.html
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

misiekfu pisze:Domek jednorodzinny 3 pietrowy ale router bedzie stal centralnie w srodku. Najczesciej laptop bedzie stal dokladnie w pokoju nad routerem czyli jakies 3-4m + strop.
Jeżeli strop jest gruby to wyżej sygnał może być dość słaby,
misiekfu pisze:Moze i racja. Zainwestuje w duzego pendriva i tez bedzie.
Na tyle źle to nie będzie, że pendrive byłby lepszy ;) Jak coś to kupując pendrive, nie patrz tylko na jego pojemność GB, a również na prędkość zapisu oraz odczytu danych,
misiekfu pisze:Warto dolozyc do tych Ovislinkow?
Wg, mnie warto, spisują się nieco lepiej od TP-LINK'ów,
misiekfu pisze:TP-Linki juz konfigurowalem a tego sprzetu jeszcze nie
Konfiguracja w tego typu sprzętach nie jest skomplikowana, jak coś to napiszesz na forum to Ci pomożemy,
misiekfu pisze:A jak sie takie cos sprawuje?
http://www.allegro.pl/ite...dia_poe_fv.html
Też by mogło być, ale dwa moduły radiowe nie są Ci w niczym potrzebne. Jak się sprawują to nie wiem, bo nie korzystałem z tego sprzętu, a z powyższej serii Ovislinków tak, i spisują się bardzo dobrze :ok:
ODPOWIEDZ