Router Huawei B970

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yoqi
Początkujący użytkownik forum

Router Huawei B970

Post autor: yoqi »

Witam,

Od 9 miesiecy uzywam routera Huawei B970 w iPlus i nie bylo z nim zadnego problemu.

Niedawno gdy wykorzystalem limit przesylu danych, po jakims czasie okazalo sie ze urzadzenie nie czyta karty SIM. Sprawdzilem ja w telefonie i w innym modemie USB i potwierdzila sie jej awaria. Wczoraj ja wymienilem w salonie, sprawdzilem w modemie USB (internet zadzialal bez problemu) i z powrotem wsadzilem do B970. Niestety nie dziala. Co prawda po podaniu pinu karty SIM, urzadzenie przyjmuje ja ale jak ma juz dojsc do polaczenia z siecia - nic sie nie dzieje. Tzn. dzieje sie tyle, ze dioda sygnalowa miga na czerwono, czasem gasnie, i miga dioda 'mode'. Za chwile okazuje sie ze router nie widzi karty SIM i tak wkolko.. Sprawdzilem na tym samym routerze inna karte iPlus i obserwacje sa identyczne. Karta jest przyjmowana, za chwile pojawia sie na chwile zasieg sieci, pozniej gasnie zasieg, a po zalogowaniu do routera widac ze gasnie tez zielona ikonka poprawnosci odczytu karty SIM.

Proby wejscia w setupie w opcje znajdowania sieci recznie lub manualnie, lub w zmiane trybu dzialania sieci koncza sie komunikatem ze wystapil blad i ze 'system jest zajety'. Podobnie przy korzystaniu z iPlus Managera - przy probie polaczenia z siecia wyskakuje informacja ze 'polaczenie nieudane'.

Probowalem juz wszystkich mozliwych kombinacji, rebootu, restartu itd. itp.... Jedyne co mi jeszcze przychodzi do glowy przed oddaniem urzadzenia do serwisu, to ponowne wgranie oryginalnego firmware`u. Nie moge go jednak nigdzie znalezc...

Czy radzicie cos jeszcze poprobowac czy od razu oddac sprzet do naprawy w ramach gwarancji?

p.s. mam tez karte Merlin U740 ktora chcialbym poki co wykorzystac. Po wsadzeniu jej w slot nic sie nie dzieje. Nie moge tez sie doszukac czy powinienem najpierw w moim HP zainstalowac jakies drivery do tego portu (bo jezeli dobrze szukam to nic zainstalowanego w tej kwestii nie mam, a i na stronie HP nic znalezc nie moge).

Pozdrawiam
mierzwik

Re: Router Huawei B970

Post autor: mierzwik »

Czy udało ci się znaleźć jakieś rozwiązanie tego problemu?
U mnie występuje od pewnego czasu zupełnie identyczna sytuacja, łączenie z uszkodzeniem poprzedniej karty.

Oddałem modem do serwisu, zwrócili mi go z adnotacją że wszystko działa prawidłowo.
A nie działa, bo sprawdzałem na 3 kartach SIM (sprawnych) i na pewno nie jest to problem z zasięgiem. Inna sprawa, że mam podstawy sądzić że oni tak naprawdę w ogóle go nie sprawdzili. Właśnie jestem w trakcie pisania reklamacji...
Pozdrawiam
wawerus

Post autor: wawerus »

Mam dokładnie ten sam problem. Po kupnie działał bez problemów przez dłuższy czas. Potem pojawił się opisywany tu problem. Oddałem router do serwisu. Zwrócili z informacją, że router działa i problem najprawdopodobniej to wina błędnej konfiguracji. Wymieniłem więc kartę sim. Po samej wymianie karty też nie działało ale po jakimś czasie udało się połączyć i zaczął działać.

Po mniej więcej miesiącu problem się pojawił.

Jeśli komuś udało się rozwiązać ten problem, będę wdzięczny za pomoc. Ja próbowałem już wszystkiego. Na infolinii w plusie też nie potrafią mi pomóc - mówią, że powinno działać.

Pozdrawiam
yoqi

Post autor: yoqi »

Moj router jest juz prawie 2 pelne miesiace w Regenersis W-Wa.... Dzwonilem po ok. miesiacu i uslyszalem standardowa formulke ze "czekaja na czesci".

Chce im wyslac reklamacje, tylko co to da... Pewnie wtedy odesla tak jak wam, ewentualnie z adnotacja ze z powodu zawilgocenia urzadzenia z mojego powodu, warunki gwarancji nie moga byc dotrzymane.
yark
Użytkownik forum

Post autor: yark »

Czy Wam również przy zmianie adresu routera i DHCP z 192.168.1.1 na np 192.168.0.1 zmienia się hasło logowania do routera na jakieś nieznane ? router iplusa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

yark pisze:zmienia się hasło logowania do routera na jakieś nieznane ?
A wpisujesz czy tylko klikasz co podpowiada przeglądarka?
Wpisz user/hasło i powinien przyjąć niezależnie od IP.
Nie pomagam na PW!
yark
Użytkownik forum

Post autor: yark »

Witam

Co powinno być to ja wiem ;-)
1. Hasło w routerze standardowe "admin"
2. Ustawiam hasło WPA2
3. Wszystko działa ok
4. Zmieniam adres routera i serwera DHCP z 192.168.1.1 na 192.168.0.1
4. Robi restart , router jest na 192.168.1.1 i nie można się zalogować z hasłem "admin"

sprawdzone na dwóch nowych egzemplarzach, prawdopodobnie jakiś błąd w firmware.

pozdrawiam
wawerus

Post autor: wawerus »

mierzwik pisze:Czy udało ci się znaleźć jakieś rozwiązanie tego problemu?
U mnie występuje od pewnego czasu zupełnie identyczna sytuacja, łączenie z uszkodzeniem poprzedniej karty.

Oddałem modem do serwisu, zwrócili mi go z adnotacją że wszystko działa prawidłowo.
A nie działa, bo sprawdzałem na 3 kartach SIM (sprawnych) i na pewno nie jest to problem z zasięgiem. Inna sprawa, że mam podstawy sądzić że oni tak naprawdę w ogóle go nie sprawdzili. Właśnie jestem w trakcie pisania reklamacji...
Pozdrawiam
Po drugim oddaniu do serwisu potwierdzili usterkę i wymienili mi router na nowy.

Wawerus
dwademony

Router Huawei B970

Post autor: dwademony »

A ja z nieco z innej beczki czy może wiecie jak zmienić adresy dns w tym sprzecie?
zbych_in_flames
Użytkownik forum

Post autor: zbych_in_flames »

nie da się, pozostaje z poziomu TCP/ip na twoim kompie
dwademony

Router Huawei B970

Post autor: dwademony »

A udało się może komuś użyć RJ11 do VOIP czy jako bramka GSM
?
kormi33

Post autor: kormi33 »

Witam kolegę, zginął mi gdzieś zasilacz od modemu B970 i w zwiazku z tym mam małą prośbę czy mógłby kolega zrobić i mi przesłać fotkę z tabliczki orginalnego zasilacza do b970, interesują mnie wyprowadzenia, napięcie i prąd zasilacza.
Dzięki.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-08-24, 16:53 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-08-24, 15:53 przez kormi33, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ