Jakie urządzenie do zwiększenia jakości połączenia?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jakie urządzenie do zwiększenia jakości połączenia?
Witam
Mam internet WiFi od sąsiada (drzwi obok). Łączę się bezpośrednio z routerem stojącym u niego w mieszkaniu (u mnie 2 laptopy). Problem polega na tym, że jeśli mój laptop jest w kuchni (pomieszczenie najbliżej sąsiada - przez ścianę), siła sygnału jest OK, ale kiedy jestem w innym pomieszczeniu, siła jest niska i często rozłącza. Chciałbym więc wstawić do kuchni jakieś urządzonko, które pozwoliłoby mieć bardzo dobre połączenie w całym mieszkaniu. I tu moje pytania:
1. Jaki typ urządzenia powinien to być? (most? AP?)
2. Jakie konretne urządzenie moglibyście polecić? Raczej z tańszych, ok 100zł. Specjalnie nie zależy mi na dużym zasięgu (mieszkanie 35m2, a z zamkniętymi drzwiami chyba żadne nie będzie miało problemu), bardziej na stabilności pracy.
3. Czy router "źródłowy" musi być specjalnego typu/odpowiednio skonfigurowany, żeby moje urządzonko mogło odbierać jego sygnał i rozsyłać dalej?
Z góry dzięki za pomoc.
Mam internet WiFi od sąsiada (drzwi obok). Łączę się bezpośrednio z routerem stojącym u niego w mieszkaniu (u mnie 2 laptopy). Problem polega na tym, że jeśli mój laptop jest w kuchni (pomieszczenie najbliżej sąsiada - przez ścianę), siła sygnału jest OK, ale kiedy jestem w innym pomieszczeniu, siła jest niska i często rozłącza. Chciałbym więc wstawić do kuchni jakieś urządzonko, które pozwoliłoby mieć bardzo dobre połączenie w całym mieszkaniu. I tu moje pytania:
1. Jaki typ urządzenia powinien to być? (most? AP?)
2. Jakie konretne urządzenie moglibyście polecić? Raczej z tańszych, ok 100zł. Specjalnie nie zależy mi na dużym zasięgu (mieszkanie 35m2, a z zamkniętymi drzwiami chyba żadne nie będzie miało problemu), bardziej na stabilności pracy.
3. Czy router "źródłowy" musi być specjalnego typu/odpowiednio skonfigurowany, żeby moje urządzonko mogło odbierać jego sygnał i rozsyłać dalej?
Z góry dzięki za pomoc.
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Jakie urządzenie do zwiększenia jakości połączenia?
Najtańsze rozwiązanie to kupno Ovislink AirLive WL-1600GL z firmware Tomato lub DD-WRT około 100 zł. A potrzebujesz trybu Wireless Bridge Client który jest w obydwu firmawarach. Ovislinka będziesz musiał ustawić w ustawieniach jako AP client . I jeszcze musisz zakupić jakiś inny ruter AP do nadawania. W 100 zł się nie zmieścisz
Zalecam kupno dwóch urządzeń które połączysz kablem sieciowym. Jeden ruter (Ovislink) będzie odbierać internet przez Wifi a drugi nadawać.

- wojteks
- *** Administrator ***
Tańsze to Ovislink WL5460AP v2 w trybie Uniwersal Repeater.krzywyzzz pisze:Najtańsze rozwiązanie
Nie pomagam na PW!
- krzywyzzz
W sumie też dobre rozwiązanie wtedy sieć wyglądała by tak.
A jak ten tryb Uniwersal Repeater zachowuje się w praktyce. Może ktoś korzysta z tego trybu.

A jak ten tryb Uniwersal Repeater zachowuje się w praktyce. Może ktoś korzysta z tego trybu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Prawie tak, tryb WISP+Uniwersal Repeater to coś innego niż Uniwersal Repeater.krzywyzzz pisze:sieć wyglądała by tak
Po prostu działa 24h/dobę z szyfrowaniem WPA2-PSK na wejściu i wyjściu.krzywyzzz pisze:A jak ten tryb Uniwersal Repeater zachowuje się w praktyce.
Nie pomagam na PW!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja korzystałem i byłem zadowolony.krzywyzzz pisze:Może ktoś korzysta z tego trybu.
- krzywyzzz
Czyli jak na obrazku sieć będzie działać tak
Chyba sam się skuszę i kupie sobie ten ruter. Na wyjściu ma 100 mW czyli maksymalna moc według prawa.

Chyba sam się skuszę i kupie sobie ten ruter. Na wyjściu ma 100 mW czyli maksymalna moc według prawa.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest AP a tylko w niektórych trybach (WISP, Gateway) ma funkcję routera.krzywyzzz pisze:kupie sobie ten ruter.
Nie pomagam na PW!
-
Po pierwsze dzięki wszystkim za odpowiedzi, ale trochę się już zgubiłem. Podsumowując: uda się to zamknąć w jednym urządzeniu, czy konieczne będą 2?
Czy to urządzonko załatwi sprawę?
http://www.allegro.pl/item911218806_ovi ... aniej.html
Czy to urządzonko załatwi sprawę?
http://www.allegro.pl/item911218806_ovi ... aniej.html
- wojteks
- *** Administrator ***
Powinno. Tylko nie jestem pewien czy polski firmware zawiera wszystkie potrzebne tryby pracy. Może być konieczne wgranie firmware oryginalnego.grzechu83 pisze:Czy to urządzonko załatwi sprawę?
Nie pomagam na PW!
- krzywyzzz
Ja Ci daję 100 % gwarancje że kupno 2 urządzeń rozwiąże Twój problem z zasięgiem i stabilnością. Ale czytając inny temat o trybie Universal Repeater Mode jestem przekonany że ten Ovislink 5460v2 spełni swoje zadanie.
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 18:44 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Ponadto aukcja ma tytuł modelu:wojteks pisze:Tylko nie jestem pewien czy polski firmware zawiera wszystkie potrzebne tryby pracy.
a sprzedający pisze dalej że:OvisLink WL-5460AP v2
czyli wprowadza w błąd kupujących tytułem a jak to nieraz bywa nie czytają opisu aukcji.Router WL-5460AP
Miałem OvisLink WL-5460AP v2 http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9495 i jak dla mnie załatwiał sprawę dwóch urządzeń.
- wojteks
- *** Administrator ***
Mam teraz takiego w pracy i działa perfekcyjnie 24h/dobę. Na początku nie wierzyłem w sprawne działanie trybu "Uniwersal Repeater" ale działa. Odbiera jedno SSID (WPA2-PSK) i nadaje inne SSID (też WPA2-PSK).Jaco pisze:jak dla mnie załatwiał sprawę dwóch urządzeń.
Nie pomagam na PW!
-
A czy to nie jest przypadkiem tylko "słowo" jakiego użył do określenia urządzenia? Bo chyba nie ma urządzenia o tym samym modelu, które jest w rzeczywistości innym urządzeniem. Tym bardziej, że dalej w opisie podane są tryby, w jakich pracuje.Jaco pisze:Ponadto aukcja ma tytuł modelu: Cytat:
OvisLink WL-5460AP v2
a sprzedający pisze dalej że: Cytat:
Router WL-5460AP
czyli wprowadza w błąd kupujących tytułem a jak to nieraz bywa nie czytają opisu aukcji.
- Jaco
Ja odbierałem po PPPoE a rozsyłałem po WPA2-PSK .wojteks pisze:Odbiera jedno SSID (WPA2-PSK) i nadaje inne SSID (też WPA2-PSK).
Ale trybu Uniwersal Repater + WSIP wówczas nie będzie miał.grzechu83 pisze:Tym bardziej, że dalej w opisie podane są tryby, w jakich pracuje.
-
To czy jest możliwe, że urządzenia tego samego modelu mają różne parametry?
- wojteks
- *** Administrator ***
WL5460AP i WL5460AP v2 to podobne ale nie identyczne urządzenia.
Co do tej konkretnej aukcji to przecież możesz napisać/zadzwonić do sprzedawcy i upewnić się że to jest WL5460AP v2.
Co do tej konkretnej aukcji to przecież możesz napisać/zadzwonić do sprzedawcy i upewnić się że to jest WL5460AP v2.
Nie pomagam na PW!
-
OK, sprzęt zamówiony. Z innej aukcji, bo z tamtej gość nie udzielił wyjaśnienia co do faktycznej wersji urządzenia, co chyba mówi samo za siebie. Dam znać jak się sprawuje, lub poproszę o kolejną pomoc jeśli będą jakieś problemy.
Tym czasem dzięki wszystkim za pomoc.
Tym czasem dzięki wszystkim za pomoc.
-
Witam ponownie.
Wczoraj dostałem ruterek i bawiłem się trochę w konfiguracje i testy, z których wyniknęło kilka niejasności. W zasięgu mam 2 sieci, do których mogę się połączyć: S1 sieć od sąsiada (jedyne zabezpieczenie to MAC), S2 jakaś sieć bez żadnychzabezpieczeń.
1. Nie wiedzieć czemu, do S2 nie mogę się połączyć w trybie Universal Repeater, a w trybie WISP + U.R. bez problemu.
2. Bedąc w trybie WISP + U.R. nie mogę się połączyć z laptopa (do WLAN OvisLinka) kiedy ustawię WPA2 - na WPA łączy się dobrze, ale co kilka minut zrywa połączenie.
3. Możliwe, że w trakcie testów MAC rutera nie był jeszcze dodany do S1, stąd nie było połączenia, ale ustawiając połączenie na tą sieć, laptop w ogóle nie widzi sieci WLAN rutera, dlaczego?
Pozdrawiam
Wczoraj dostałem ruterek i bawiłem się trochę w konfiguracje i testy, z których wyniknęło kilka niejasności. W zasięgu mam 2 sieci, do których mogę się połączyć: S1 sieć od sąsiada (jedyne zabezpieczenie to MAC), S2 jakaś sieć bez żadnychzabezpieczeń.
1. Nie wiedzieć czemu, do S2 nie mogę się połączyć w trybie Universal Repeater, a w trybie WISP + U.R. bez problemu.
2. Bedąc w trybie WISP + U.R. nie mogę się połączyć z laptopa (do WLAN OvisLinka) kiedy ustawię WPA2 - na WPA łączy się dobrze, ale co kilka minut zrywa połączenie.
3. Możliwe, że w trakcie testów MAC rutera nie był jeszcze dodany do S1, stąd nie było połączenia, ale ustawiając połączenie na tą sieć, laptop w ogóle nie widzi sieci WLAN rutera, dlaczego?
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Tryb UR nie działa z każdym routerem/AP niestety. Sprawdź czy zadziała jako AP Client.grzechu83 pisze:S2 jakaś sieć bez żadnychzabezpieczeń.
Druga sprawa to adresy IP w tych sieciach może są jakieś konflikty itp.
Pamiętaj że WL5460v2 ma 2 adresy MAC.
Nie pomagam na PW!
-
Dziś podłączyłem WL5460v2 do innego routera (linksys), do którego mam pełny dostęp, w celu weryfikacji, czy podałem dobrego MACa do S1. Po wyborze sieci w WL5460v2 na linsys, pojawia się od razu "Connection OK", nawet jeśli nie w linksysie nie dodałem jeszcze MACa, a po jego dodaniu pobiera adresy z DHCP i sieć działa poprawnie. Kiedy łączyłem się do routera z S1 cały czas dostawałem komunikat "Connection timeout".
Jakieś pomysły co może być tego przyczyną? Opcje z AP Client sprawdzę dopiero w poniedziałek.
Jakieś pomysły co może być tego przyczyną? Opcje z AP Client sprawdzę dopiero w poniedziałek.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A w Linksysie masz włączony filtr MAC?
-
Tak - filtr MAC jest w linksysie i w S1 (jako jedyne zabezpieczenie)
-
Mały update po kolejnych testach:
Problem polega na tym, że urządzenie nie chce połączyć się z routerem w S1 - przy każdej próbie pojawia się komunikat: "Connecting to [nazwa sieci] : Connection timeout". MAC urządzenia został dodany do puli routera. Jednak problem na_pewno nie tkwi w zabezpieczeniach, bo testowałem połączenie z innymi routerami (również z takim samym zabezpieczeniem) i tam nie było problemu; nawet jeśli MAC nie był dodany do routera, pojawiał się komunikat "Connection OK", a nie można było tylko pobrać adresu z DHCP.
Połączenie z S1 testowałem we wszystkich trybach, jakie udostępnia urządzenie, z adresem zewnętrznym statycznym i z DHCP - za każdym razem efekt jest taki sam.
Jakieś pomysły?
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-15, 19:02 ]
Poprawa pisowni.
Problem polega na tym, że urządzenie nie chce połączyć się z routerem w S1 - przy każdej próbie pojawia się komunikat: "Connecting to [nazwa sieci] : Connection timeout". MAC urządzenia został dodany do puli routera. Jednak problem na_pewno nie tkwi w zabezpieczeniach, bo testowałem połączenie z innymi routerami (również z takim samym zabezpieczeniem) i tam nie było problemu; nawet jeśli MAC nie był dodany do routera, pojawiał się komunikat "Connection OK", a nie można było tylko pobrać adresu z DHCP.
Połączenie z S1 testowałem we wszystkich trybach, jakie udostępnia urządzenie, z adresem zewnętrznym statycznym i z DHCP - za każdym razem efekt jest taki sam.
Jakieś pomysły?
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-15, 19:02 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-02-15, 19:02 przez grzechu83, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzywyzzz
Proponuje zrezygnować z zabezpieczenia po Mac. Spróbuj zabezpieczyć sieć s1 szyfrowaniem WPA na linksysie i później połącz się tym nowym ruterem. Możliwe ze masz konflikt IP. Jaki masz adres bramy w Linksysie a jaki w tym nowym. Możesz wkleić print screeny z ustawień LAN tych dwóch ruterów ?
-
Linksys był tylko urządzeniem testowym - docelowo w sieci S1 nie wiem jaki jest (nie mam do niego bezpośredniego dostępu). Adresy wpisałem z DHCP - tak działało na linksysie i tak działa bezpośrednie połączenie z laptopa do S1. Próbowałem też wpisać adres statyczny, jaki przydzielił mi sąsiad i efekt ten sam.
- krzywyzzz
A jak się łączysz laptopem do tej sieci S1 to jaki masz IP ??
Ostatnio zmieniony 2010-02-15, 20:26 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
192.168.0.103. Brama jest 0.1, a IP dla ovislinka jest 0.106, albo 107 (sprawdziłem oba)
- krzywyzzz
Wstaw tu dane z laptopa z polecenia ipconfig/all a później print screna z ustawień LAN z rutera którego kupiłeś. A sąsiad jaki ma ten router ?
-
ipconfig dla bezpośredniego połączenia laptopa do S1:
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-12-F0-85-30-D7
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.103
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
zrzut z LAN:

A tu jeszcze jedna rzecz jaką zauważyłem. Chyba te 2 MACi powinny być różne, a oba są od WLANu.

Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-12-F0-85-30-D7
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.103
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
zrzut z LAN:

A tu jeszcze jedna rzecz jaką zauważyłem. Chyba te 2 MACi powinny być różne, a oba są od WLANu.