[OFP] Orange CDMA 30 dni na próbę !!!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
[OFP] Orange CDMA 30 dni na próbę !!!!
Witam serdecznie!!!Wziąłem na próbę cdma z modemem adu 635 powiem że chodzi całkiem przyzwoicie jak dla mnie mega różnica kiedy przez ostatnie 5 lat korzystałem z iplusa na edgu. Moje pytanie brzmi następująco czy po tych 30 dniach internet dalej będzie chodził podobnie czy okaże się że to tylko chwyt reklamowy i po upływie tego miesiąca kiedy umowa przejdzie na stałą czyli 2 lata w moim przypadku okaże się że nagle zejdę na drugi plan i prędkość automatycznie spadnie nie mowie tu oczywiście o przekroczeniu limitu!!!
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 17:16 przez ozzi25, łącznie zmieniany 3 razy.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: [OFP] Orange CDMA 30 dni na próbę !!!!
ozzi25 będzie chodził podobnie, jednak musisz wziąść pod uwagę to, że może się zwiększyć liczba użytkowników i tym samym za jakiś czas prędkośc może okazac się gorsza.
-
- Użytkownik forum
Czytam na forum odnośnie działania tego internetu podczas różnych pór roku np latem a zimą czy to prawda że warunki atmosferyczne maja duży wpływ na taki internet np zimą będzie chodził on szybciej tak jak jest teraz a latem może chodzić wolniej nie biorę oczywiście na razie pod uwagę większej ilości użytkowników do lata :-) jeśli tak to od czego to zależy!!!!
- czarenty6587
- Specjalista bezprzewodowy-junior
No na_pewno zależy od warunków. W zimie jest mniej przeszkód na drodze pomiędzy routerem a stacją bazową i wtedy sygnał jest silniejszy. w Lato np są liście na drzewach i one zakłócają łącznośc i net moze chodzic troszke wolniej.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-07, 17:00 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-07, 17:00 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 17:38 przez czarenty6587, łącznie zmieniany 2 razy.
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
-
- Użytkownik forum
Widzę że jesteś posiadaczem tego modemu,opisz go jak ci się sprawuje!!??
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 17:00 przez ozzi25, łącznie zmieniany 1 raz.
- czarenty6587
Posiadam go, lecz nie mam jeszcze go aktywowanego. Na aktywacje czekam jeszcze 2 tygodnie, więc na CDMA nie mogę się połączyc. Łaczyłem sie na GSM na ADU i wszystko było ok. CDMA mam 4 kresek zasięgu na 5 ;p Modem prosty do podłączenia, program prosty. Antenka zewnętrzna poprawia poziom sygnału.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-07, 17:18 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-07, 17:18 ]
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 17:18 przez czarenty6587, łącznie zmieniany 1 raz.
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
-
- Użytkownik forum
Jak szybko można wykorzystać limit korzystając z portali youtube czy skype!!! w przeliczeniu na 1 godzinę użytkowania ile pobierze danych pakietowych w przeciągu tego czasu ???aha i jeszcze jedna ciekawostka Pan w Orange podczas podpisywania umowy powiedział mi ciekawą rzecz a mianowicie że podczas wykorzystania limitu danych pakietowych w technologi gsm w technologi radiowej cdma nadal korzystamy z pełnej dostępnej przepustowości a więc prędkość malejąca tyczy się tylko i wyłącznie połączeń gsm w którym to spadek prędkości będzie widoczny czyli połączenia gprs!!!!!czy to prawda?????
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 17:50 przez ozzi25, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
ozzi25 zainstaluj któryś z tych programów: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a> i zobacz ile Ci zejdzie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy założeniu cały czas 1Mb/s to w godzinę pójdzie koło 460MB.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak będziesz sam na stacji bazowej to kilka godzin i po limicie.ozzi25 pisze:Jak szybko można wykorzystać limit
Nie pomagam na PW!
- czarenty6587
Kolega mieszkający koło mnie, ma OFP i ma prędkosci rzędu 1,0 Mb/s - 1.4 Mb/s i jakos limitu w pare godzin nie wykorzystuje ;] Siedzi praktycznie cały dzien na YT. Nie wiem skad macie takie informacje ze w pare godzin limit mozna przekroczyc. Przy normalnym korzystaniu z tego neta, mam na mysli www, YT, poczte itd limit starcza na więcej niz polowe miesiąca (nie mowie o sciaganiu róznych rzeczy) a 8 Gb limitu powinno spokojnie wystarczyc na racjonalne korzystanie z neta przez cały miesiąc, mozna tez troche posciągac muzyki z netu. a jak ktos ma Optimum jak ja, to jeżeli chce zaoszczędzic to niech sobie przełączy na GSM, prędkośc spadnie a my zaoszczędzimy limitu
Np jak chcemy ogladac same www mozemy tak zrobic. Chcemy obejrzec filmik włączamy CDMA.

Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 18:21 przez czarenty6587, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Osoby na nieobciążonej bazie mają transfery rzędu 2.7Mbps co daje około 300kB/s i jak łatwo policzyć limit 3GB na długo nie wystarczy. Przy niższych prędkościach oczywiście limit wystarczy na znacznie dłużej.
Nie pomagam na PW!
- czarenty6587
Mozna ograniczyc prędkośc i miec troszke wolniejszy, ale za to limitu zostanie wiecej.
-
- Użytkownik forum
Jaki program mam użyć do windowsa 7.??? bo netmeter
mi nie idzie!!!
mi nie idzie!!!
- wojteks
- *** Administrator ***
U mnie działa bez problemu NetMeter 1.1.4 Beta wersja ze strony autora bez spolszczenia.
Nie pomagam na PW!
Mi CDMA służy tylko do grania online
sprawdzam i wysyłam pocztę, zaglądam na fora, czasem ściągnę jakiegoś patcha do gry-dużych plików nie ściągam.Youtube omijam z daleka, jak w radiu w samochodzie spodoba mi się jakaś piosenka-to ściągam ją w mp3. Oczywiście na miesiąc nie starcza 3GB- 10go dnia miesiąca mam nowy limit 

Ostatnio zmieniony 2010-02-08, 16:46 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
A ma troszkę inne pytanie nie będę śmiecił nowym tematem .Otóż może ktoś się orientuje jak to jest jak się chce wziąć OFree ale bez modemu na orange.online ? jest tam taka opcja ale jak się ją wybiera pojawia się komunikat o braku kart SIM ??? Czy ta promocja minęła już ? Jak tu się nie dowiem zadzwonię do BOKu ale najpierw tu chciałem się zapytać 

-
- Stały użytkownik forum
Wrr od teraz jestem "szczęśliwym" polimitowym userem OFP
i co najlepsze wg.netmeter miałem niecałe 2.5GB
strony się jako tako ładują a miałem dziś do sąsiada iść z tym żeby u niego sprawdzić jak to by chodziło 

-
- Użytkownik forum
Witam ponownie kończy mi się okres próbny z Orange i mam do Was jeszcze parę pytań w związku z technologią CDMA i modemem ADU 635 które nasunęły mi się na myśl,zanim zdecyduje czy oddać modem czy go sobie pozostawić!!!!!!
1.Jak faktycznie wygląda liczba danych pakietowych i prędkość!! dużo czytałem na forum gdzie użytkownicy według np.netmetera!! nie przekroczyli limitu danych a jednak prędkość spadała im do minimum niby jak twierdzi operator w związku z przekroczeniem liczby danych pakietowych czy pod tym względem operator robi klienta na szaro czy wina leży po stronie klienta, natomiast jeżeli chodzi o prędkość to czy będzie ona nadal tak przyzwoita jak jest teraz u mnie nie przekraczając limitu i biorąc pod uwagę za miesiąc czy dwa nie znajdzie się nagle kilkunastu użytkowników którzy zaczną korzystać z tego danego nadajnika i tej technologi CDMA z której korzystam czy operator sam będzie decydował po okresie próbnym jaka mi dać maksymalna prędkość nawet na max zasięgu żeby ograniczać przepustowości dla innych pozostałych użytkowników internetu.
2.Czy pogoda faktycznie ma znaczenie na jakość internetu zauważyłem że przy ostrych mrozach siła sygnału gwałtownie się wzmacnia czy to ma wpływ na działanie i szybkość internetu jak napisał jeden z forumowiczów
3.Jeżeli mamy do czynienia z nadajnikiem GSM i CDMA z którego ściągamy sygnał internetowy w transmisji CDMA za pomocą anteny kierunkowej DIPOL to kiedy mówimy o obciążonym nadajniku!! jeżeli jest ogólnie obciążony przez rozmawiających przez komórki!!i czy jeżeli jest obciążony przez tych którzy korzystają z CDMA!! a może również GSM jeżeli mówimy o spadku prędkości CDMA!!
4.Jaka jest faktyczna prędkość po limitowa na modemie ADU 635
5.Jeżeli przypuścimy że za jakiś czas zwiększy duża się ilość użytkowników internetu CDMA z nadajnika z którego obecnie korzystam i prędkość będzie się zmniejszała aż do minimum to czy można wówczas zrezygnować z umowy jeżeli stanie się on uciążliwy czy nie będzie już drogi wyjścia
6.Czy w przyszłości będzie planowana rozbudowa internetu CDMA do większej prędkości niż podaje operator czyli 1 Mbs chociaż dowiedziałem się na forum że zdarza się że niektóre stacje nadają już np 2Mbs jeżeli nie są obciążone u mnie np najwięcej zanotowałem 1.4Mbs w nocy jaka jest max przepustowość przy takim internecie CDMA i tym sprzęcie jeżeli miało by dojść do zmian przez operatora i danego nadajnika. Proszę o odpowiedz na moje pytania z góry dziękuje i pozdrawiam.P.S. Jeżeli któreś z pytań jest nie zrozumiałe postaram się je oczywiście skorygować !!!
1.Jak faktycznie wygląda liczba danych pakietowych i prędkość!! dużo czytałem na forum gdzie użytkownicy według np.netmetera!! nie przekroczyli limitu danych a jednak prędkość spadała im do minimum niby jak twierdzi operator w związku z przekroczeniem liczby danych pakietowych czy pod tym względem operator robi klienta na szaro czy wina leży po stronie klienta, natomiast jeżeli chodzi o prędkość to czy będzie ona nadal tak przyzwoita jak jest teraz u mnie nie przekraczając limitu i biorąc pod uwagę za miesiąc czy dwa nie znajdzie się nagle kilkunastu użytkowników którzy zaczną korzystać z tego danego nadajnika i tej technologi CDMA z której korzystam czy operator sam będzie decydował po okresie próbnym jaka mi dać maksymalna prędkość nawet na max zasięgu żeby ograniczać przepustowości dla innych pozostałych użytkowników internetu.
2.Czy pogoda faktycznie ma znaczenie na jakość internetu zauważyłem że przy ostrych mrozach siła sygnału gwałtownie się wzmacnia czy to ma wpływ na działanie i szybkość internetu jak napisał jeden z forumowiczów
3.Jeżeli mamy do czynienia z nadajnikiem GSM i CDMA z którego ściągamy sygnał internetowy w transmisji CDMA za pomocą anteny kierunkowej DIPOL to kiedy mówimy o obciążonym nadajniku!! jeżeli jest ogólnie obciążony przez rozmawiających przez komórki!!i czy jeżeli jest obciążony przez tych którzy korzystają z CDMA!! a może również GSM jeżeli mówimy o spadku prędkości CDMA!!
4.Jaka jest faktyczna prędkość po limitowa na modemie ADU 635
5.Jeżeli przypuścimy że za jakiś czas zwiększy duża się ilość użytkowników internetu CDMA z nadajnika z którego obecnie korzystam i prędkość będzie się zmniejszała aż do minimum to czy można wówczas zrezygnować z umowy jeżeli stanie się on uciążliwy czy nie będzie już drogi wyjścia
6.Czy w przyszłości będzie planowana rozbudowa internetu CDMA do większej prędkości niż podaje operator czyli 1 Mbs chociaż dowiedziałem się na forum że zdarza się że niektóre stacje nadają już np 2Mbs jeżeli nie są obciążone u mnie np najwięcej zanotowałem 1.4Mbs w nocy jaka jest max przepustowość przy takim internecie CDMA i tym sprzęcie jeżeli miało by dojść do zmian przez operatora i danego nadajnika. Proszę o odpowiedz na moje pytania z góry dziękuje i pozdrawiam.P.S. Jeżeli któreś z pytań jest nie zrozumiałe postaram się je oczywiście skorygować !!!
-
- Stały użytkownik forum
Ad.2 Siła sygnału w zależności od pogody zmienia się np. u mnie w granicach do 7 dBm. Gdy masz nie najlepszy zasięg, to może mieć ona wpływ na szybkość internetu. Jeżeli łapiesz słaby sygnał, powiedzmy na poziomie -90 dBm to te kilka dBm mniej może zauważalnie osłabić, zdestabilizować połączenie. Co innego przy np -60 dBm, wtedy nie powinno być większej różnicy.
Ad.3 Jeśli chodzi o prędkość CDMA w zależności od obciążenia stacji bazowej, to jest ona zależna wyłącznie od aktualnego wykorzystania pasma należącego do CDMA przez użytkowników tej technologii, obciążenie stacji GSM wynikające z rozmów telefonicznych nie ma z tym nic wspólnego.
Ad.4 Prędkość polimitowa nie jest zależna od modemu, tylko od taryfy z jakiej aktualnie korzystasz. Dla Orange Freedom Pro jest to: download 64, upload 32 kilobity na sekundę. W niektórych taryfach Orange free download jest podobno ograniczany do 16 kilobitów/s.
Ad.5 Nie będziesz mógł zrezygnować z umowy jeśli internet będzie w ogóle działał, ponieważ operator nie gwarantuje ci minimalnej prędkości łącza.
Ad.6 W obecnie wykorzystywanej przez Orange wersji CDMA prędkość maksymalna dla pojedyńczego usera wynosi 3,1 Mb/s, i można ją uzyskać tylko w idealnych warunkach - wysoka siła sygnału i jeden użytkownik w sektorze (przy jednej nośnej). Na razie Orange nie limituje maksymalnej prędkości, więc uzyskanie np 2Mb i więcej jest możliwe, aczkolwiek coraz trudniejsze z uwagi na rosnącą liczbę użytkowników.
W przyszłości zapewne niewiele się w tej kwestii zmieni, prawdopodobnie zostaną uruchomione wszystkie 3 nośne, co da przepustowość około 9Mb/s, ale do podziału na wszystkich użytkowników korzystających aktualnie z internetu w tym sektorze. Nawet przy 3 nośnych prędkość maksymalna osiągalna dla każdego nie zmieni się, zwiększy się jedynie pojemność całej sieci. Reszta jest jasna, gdy będzie przybywać userów, średnia prędkość internetu będzie spadać.
Ad.3 Jeśli chodzi o prędkość CDMA w zależności od obciążenia stacji bazowej, to jest ona zależna wyłącznie od aktualnego wykorzystania pasma należącego do CDMA przez użytkowników tej technologii, obciążenie stacji GSM wynikające z rozmów telefonicznych nie ma z tym nic wspólnego.
Ad.4 Prędkość polimitowa nie jest zależna od modemu, tylko od taryfy z jakiej aktualnie korzystasz. Dla Orange Freedom Pro jest to: download 64, upload 32 kilobity na sekundę. W niektórych taryfach Orange free download jest podobno ograniczany do 16 kilobitów/s.
Ad.5 Nie będziesz mógł zrezygnować z umowy jeśli internet będzie w ogóle działał, ponieważ operator nie gwarantuje ci minimalnej prędkości łącza.
Ad.6 W obecnie wykorzystywanej przez Orange wersji CDMA prędkość maksymalna dla pojedyńczego usera wynosi 3,1 Mb/s, i można ją uzyskać tylko w idealnych warunkach - wysoka siła sygnału i jeden użytkownik w sektorze (przy jednej nośnej). Na razie Orange nie limituje maksymalnej prędkości, więc uzyskanie np 2Mb i więcej jest możliwe, aczkolwiek coraz trudniejsze z uwagi na rosnącą liczbę użytkowników.
W przyszłości zapewne niewiele się w tej kwestii zmieni, prawdopodobnie zostaną uruchomione wszystkie 3 nośne, co da przepustowość około 9Mb/s, ale do podziału na wszystkich użytkowników korzystających aktualnie z internetu w tym sektorze. Nawet przy 3 nośnych prędkość maksymalna osiągalna dla każdego nie zmieni się, zwiększy się jedynie pojemność całej sieci. Reszta jest jasna, gdy będzie przybywać userów, średnia prędkość internetu będzie spadać.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Bzdura nie wierze w takie rewelacje, operator dokladnie rozlicza przetransferowane dane i nie ma szans na pomylke.ozzi25 pisze:dużo czytałem na forum gdzie użytkownicy według np.netmetera!! nie przekroczyli limitu danych a jednak prędkość spadała im do minimum
Jesli chodzi o CDMA to tylko w Orange Free Optimum predkosc jest przycinana do `16kb/s, w OF Pro, OF Premium a takze Platinium predkosc jest przycinana do 64kb/s co pozwala na wmiare komfortowe przegladanie stron WWWkerr pisze:d.4 Prędkość polimitowa nie jest zależna od modemu, tylko od taryfy z jakiej aktualnie korzystasz. Dla Orange Freedom Pro jest to: download 64, upload 32 kilobity na sekundę. W niektórych taryfach Orange free download jest podobno ograniczany do 16 kilobitów/s.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To prawda, prędzej NetMeter źle zlicza dane. Mogł np. z jakiegoś powodu nie odpalić przy którymś starcie systemu albo komputer został zresetowany i program nie zapisał sobie danych ściągniętych w czasie ostatniej sesji.adixm pisze:Bzdura nie wierze w takie rewelacje, operator dokladnie rozlicza przetransferowane dane i nie ma szans na pomylke.
-
- Użytkownik forum
Do nadajnika mam około 15-20km w Lini prostej przy antenie kierunkowej DIPOL zasięg mam na maxa!!!antena znajduję się na dachu wysokość trzeciego piętra!!!
-
- Użytkownik forum
To powinno złapać, jeszcze jak zasięg masz na maxa...
A że to tego antenę masz to można sobie surfować ^^
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-02-28, 22:40 ]
A że to tego antenę masz to można sobie surfować ^^
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-02-28, 22:40 ]
Ostatnio zmieniony 2010-02-28, 22:40 przez sk00ti, łącznie zmieniany 1 raz.