Jaki modem wybrac? GE0301 vs. E160 ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki modem wybrac? GE0301 vs. E160 ?
Witajcie Koledzy,
Zakupilem laptopa (HP 4310s) ... teraz czaje sie na modem 3G ...
Mozecie mi doradzic ktory wybrac? czy na ExpressCard 34 czy na USB?
Moje propozycje ...
http://allegro.pl/item899448882_option_ ... bilny.html
lub
http://allegro.pl/item914008507_modem_u ... yslas.html
Z gory dziekuje za opinie.
Ktory ma lepsze parametry .. ktory jest bardziej przyjazny dla uzytkownika (chodzi o oprogramowanie)
PS. Moze szanowni koledzy wiedza ile kosztuje takie korzystanie z neta ... w jakiej sieci najlepiej kupic starter? laptop jest mobilny ... jezdzi ze mna bardzo duzo ...
A starter/karta ma byc taka do doladowania ... bez abonamentow
Pozdrawiam i zycze milego dnia.
Zakupilem laptopa (HP 4310s) ... teraz czaje sie na modem 3G ...
Mozecie mi doradzic ktory wybrac? czy na ExpressCard 34 czy na USB?
Moje propozycje ...
http://allegro.pl/item899448882_option_ ... bilny.html
lub
http://allegro.pl/item914008507_modem_u ... yslas.html
Z gory dziekuje za opinie.
Ktory ma lepsze parametry .. ktory jest bardziej przyjazny dla uzytkownika (chodzi o oprogramowanie)
PS. Moze szanowni koledzy wiedza ile kosztuje takie korzystanie z neta ... w jakiej sieci najlepiej kupic starter? laptop jest mobilny ... jezdzi ze mna bardzo duzo ...
Pozdrawiam i zycze milego dnia.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Jaki modem wybrac? GE0301 vs. E160 ?
Na to pytanie znajdziesz odpowiedź wVALDI_ pisze:PS. Moze szanowni koledzy wiedza ile kosztuje takie korzystanie z neta ... w jakiej sieci najlepiej kupic starter? laptop jest mobilny ... jezdzi ze mna bardzo duzo ...

-
OK, dzieki ... to licze na odpowiedz w sprawie sprzetu.
Nie wiem tylko co ma ten program do mojego posta. On jest do monitorowania sieci ...
Nie wiem tylko co ma ten program do mojego posta. On jest do monitorowania sieci ...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak byś się dobrze z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> zapoznał to byś wiedział, że w prepaidach płaci się za ilość przesłanych danych.VALDI_ pisze:Nie wiem tylko co ma ten program do mojego posta. On jest do monitorowania sieci ...
Najpierw instalujesz program, sprawdzasz ile przez 24h zużywasz mnożysz x31 potem raz tyle ile u danego operatora kosztuje i masz odpowiedź ile taka przyjemność kosztuje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
tutaj chodzi o cos innego ... modem bede uzywal tylko tam gdzie nie bedzie dostepu do internetu .. w wiekszosci firma jest siec bezprzewodowa lub przewodowa do ktorej mozna sie podlaczyc ... tak samo jest w hotelach, restauracjach (siec bezprzewodowa) chodzi o mobilnosc w extremalnych warunkach ... czyli podczas podrozy ... na jakims "odludziu" ... nawet mi sie nie sni zeby neta ciagnac caly czas z modemu.krystianb pisze:Jak byś się dobrze z »FAQ« zapoznał to byś wiedział, że w prepaidach płaci się za ilość przesłanych danych.VALDI_ pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Najpierw instalujesz program, sprawdzasz ile przez 24h zużywasz mnożysz x31 potem raz tyle ile u danego operatora kosztuje i masz odpowiedź ile taka przyjemność kosztuje.
Przepraszam jak sie zle wyrazilem/wypowiedzialem w pierwszym poscie.
Pzdr.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-02-09, 14:12 ]
VALDI_, nie używamy słów ogólnie uważanych za wulgarne nawet ukrytych pod gwiazdkami.
Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
Ostatnio zmieniony 2010-02-09, 16:09 przez VALDI_, łącznie zmieniany 2 razy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zawsze możesz zasymulować również takie użycie internetu, czyli tylko te usługi których potrzebujesz tam gdzie nie ma neta.
-
to jest glownie poczta ... (outlook)
a jak koledzy mysla odnosnie urzadzenia?
ktore z w/w ma lepsze parametry? latwiejszy interfejs uzytkownika?
a jak koledzy mysla odnosnie urzadzenia?
ktore z w/w ma lepsze parametry? latwiejszy interfejs uzytkownika?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ogólnie jak tylko do laptopa to na pewno expresscard na pierwszym miejscu. Wygoda i lepsze zasilanie modemu.
Ogólnie Option to marka europejska, huawei 100% chińszyzny.
Niestety optiony zdarzają się ze źle zdjętym simlockiem i wtedy mogą być problemy.
Ogólnie Option to marka europejska, huawei 100% chińszyzny.
Niestety optiony zdarzają się ze źle zdjętym simlockiem i wtedy mogą być problemy.
-
Dziekuje Ci zaodpowiedz - tez tak myslalem ze lepiej ebdzie na expresscard34 ...
i parametry chyba sa lepsze bo do 7,2Mb
Znajde gdzies w internecie jak wyglada oprogramowanie do obslugi tego urzadzenia? jakies screeny czy cos?
Pzdr.
i parametry chyba sa lepsze bo do 7,2Mb
Znajde gdzies w internecie jak wyglada oprogramowanie do obslugi tego urzadzenia? jakies screeny czy cos?
Pzdr.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zwykle dostarczane jest razem z modemem ale nie musisz tego używać. Zamiast pamięciożernej aplikacji Optiona możesz użyć programów które stworzyli nasi userzy. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> dla przykładu. Bardzo dobry program do łączenia się z internetem.VALDI_ pisze:Znajde gdzies w internecie jak wyglada oprogramowanie do obslugi tego urzadzenia? j
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Modemy pod USB mają też do 7,2 Mb/s i nawet więcej.VALDI_ pisze:i parametry chyba sa lepsze bo do 7,2Mb
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak to życzę powodzenia w zakupie za taką cenę.paweliplus pisze:Modemy pod USB mają też do 7,2 Mb/s i nawet więcej.
-
Oj oj ten program kolegow z forum ... wydaje sie byc taki troszke skomplikowany 
No ok czyli zostane przy tym na EC34 .... mysle ze sprzet OK jak za taka cene ...
Dzieki za pomoc.
A i jeszcze jedno bedzie dzialal ten modem z Win Vista B? 32bit? - tak zeby byc juz na 100% pewnym ...

No ok czyli zostane przy tym na EC34 .... mysle ze sprzet OK jak za taka cene ...
Dzieki za pomoc.
A i jeszcze jedno bedzie dzialal ten modem z Win Vista B? 32bit? - tak zeby byc juz na 100% pewnym ...
Ostatnio zmieniony 2010-02-09, 21:01 przez VALDI_, łącznie zmieniany 1 raz.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja tylko dodam, że zarówno Huawei (E169) jak i ten GE030 (mam oba dokładnie) są urządzeniami USB. Różnice w działaniu jak dla mnie żadne. Oba urządzenia chodzą dobrze z top-netinfo. Osobiście wolę Huaweia E169, bo mogę go wpinać naprzemiennie do laptopów i/lub routerka D100 i nie wymaga przejściówki. No i jest mniejszy. Ale Ge030 mam pod ręką, jakbym musiał użyć zewnętrznej anteny, bo moja wersja E169 nie ma wyjścia antenowego na zewnątrz obudowy (wersja Vodafone).