Jak poprawić zasięg w iPlusie i jaki wybrać modem ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vw2008
Stały użytkownik forum

Jak poprawić zasięg w iPlusie i jaki wybrać modem ?

Post autor: vw2008 »

Cześć
Pisze w imieniu kolegi :)
Obecnie posiada on modem Huawei E220 w iplusie
Moc sygnału HSDPA wew. budynku od -99dBm do -91dBm
CID 55346 LAC 41021
Miasto Szczecin ul. Nowy Świat
Kończy się mu umowa w iplusie wiec jaki modem ma wybrać i jak najlepiej poprawić zasięg ?[np. jaka antena była by najlepsza?]
T-mobile Biznes= 25GB :) + Huawei E5776 :)
plociarz
Użytkownik forum

Re: Jak poprawić zasięg w iPlusie i jaki wybrać modem ?

Post autor: plociarz »

Ja mysle ze najlepszym wyborem bedzie z modemow huawei e1820. Po pierwsze obsługuje HSPA+ czyli przyszłosciowy a dwa z tego co piszesz chcesz wzmocnić sygnał oczywiscie posiada wejście na antene zewnętrzną. Co do anten szczerze powiem to sie nie znam na tym ale na pewno zaraz ci ktoś doradzi z forum co jest dobre. A tak nawiasem mowiac to sam sie zastanawiam nad tym e1820 tylko ze ja mam orange i jak na razie nie wykorzystam HSPA+. A ten modemik z tego wzgledu chce wziac bo po zmianie windowsa na 7 moj ZTE mf636 nie działa prawidłowo a do niego jak wiadomo supportu nie ma.

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-12, 18:39 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-02-12, 18:39 przez plociarz, łącznie zmieniany 1 raz.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Niech kupi modem ( z tech.HSPA+ z wyjściem na antenę ) Antenę z bestpandera za 130 zł . W Iplusie nie warto brać nowego modemu bo chyba lepszej oferty się nie dostanie .
Widzę ze Plus ma dobre pokrycie terenu wiec niech nie zmienia operatora bo szkoda tracić
wypracowane zniżki . Może modem skierować na inny node B i zobaczyć jakie parametry ulegną zmianie .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
bogdakop
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bogdakop »

Od 3 miesięcy korzystam z mobilnego internetu iPlusa przez modem ZTE MF 100 (szybkość do 3,6) , ale nie jestem zadowolona z szybkości przesyłania danych - strony internetowe ładują się zbyt wolno, połączenia czasem zrywają się. Chciałabym kupić nowy modem - mam upatrzony Huawei E 180, ale nie wiem czy przełożenie chipa do szybszego modemu zwiększy istotnie szybkość internetu?
W specyfikacji warunków umowy z iPlus napisano, że szybkość przesyłania danych zależy od: specyfikacji technicznej modemu, zasięgu sieci operatora, obciążenia sieci nadawczej, siły odbieranego sygnału i warunków atmosferycznych.
W umowie mam limit ilości przesłanych i odebranych danych, szybkość transferu danych może być zmieniona po przekroczeniu limitu ilościowego.
Obawiam się, że zmiana modemu nie rozwiąże mojego problemu, bo szybkość transferu w praktyce może zależeć od Operatora? Może ktoś miał podobny problem lub ma wiedzę na ten temat? Będę wdzięczna za opinie w tej sprawie. :)
Kto pyta nie błądzi
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

bogdakop pisze:Obawiam się, że zmiana modemu nie rozwiąże mojego problemu, bo szybkość transferu w praktyce może zależeć od Operatora?
I tak i nie. Jednak możesz zakupić modem w wyjściem na antenę i będzie można pokombinować z mniej obciążonych nodem. W każdym razie ZTE to nie są za dobre modemy.
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

A w jakiej technologi się łączysz , bo jak tak wolno to zapewne EDGE tak ?
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
baszira
### BAN ###

net

Post autor: baszira »

witam, ja jakos nie jestem przekonana co do dostawcow sieci Internetu mobilnego, ale może to kwestia zlych doświadczen, ale jeśli chodzi o Orange to nie wiem jak jest z zasiegiem, chetnie bym się zdecydowala, ale przydaloby się żeby wprowadzili możliwość wzięcia neta na probe , a z tego co mi wiadomo taka opcje wprowadzila chyba tylko neostrada. Przynajmniej można przeanalizowac gorsze i lepsze strony i sprawdzic na spokojnie sprawność zanim przystapi się do podpisania właściwej umowy. Ale to net na kablu a nie mobilny.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: net

Post autor: sp6huk »

baszira pisze: ale jeśli chodzi o Orange to nie wiem jak jest z zasiegiem
Powiedz, gdzie mieszkasz, to sprawdzimy to. Jeżeli w mieście, to podaj jeszcze ulicę,
baszira pisze: chetnie bym się zdecydowala, ale przydaloby się żeby wprowadzili możliwość wzięcia neta na probe , a z tego co mi wiadomo taka opcje wprowadzila chyba tylko neostrada
W Orange jest też taka możliwość, tylko jak dobrze pamiętam, to nie wszystkie taryfy objęte są możliwością przetestowania. Napisz, o której taryfie myślisz ?
lafar13

Post autor: lafar13 »

U każdego z dostawców netu bez kabla masz możliwość podpisania umowy na próbny okres. Różne są okresy tych prób i nie wszystkie modemy oraz taryfy są dostępne do prób przy takiej umowie. Ale z grubsza przynajmniej sprawdzisz jaka jest moc sygnału w miejscu zamieszkania.
equal

Post autor: equal »

Posiadam router gsm ( co prawda na razie nie sprawny, pisałem w innym temacie) i poszukuję także modemu by móc być bardziej mobilnym.

Modem bez złącza na antenę itp, wystarczy prosty by w drodze łapać sygnał. Co polecicie z allegro niedużym kosztem ale przede wszystkim sprawne ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Jeżeli ma być tani, to np. Huawei E156G, albo E160.
equal

Post autor: equal »

Zapomniałem dodać, że może być express:

http://allegro.pl/item929425521_modem_3 ... cmcia.html
podobno ok i cena w sam raz :ok:
ODPOWIEDZ